Poslodavci mogu ostvariti značajna sufinanciranja za plaće djelatnika zaposlenih na radnim mjestima koja zadovoljavaju uvjete za zelena i digitalna radna mjesta.

Za zelena i digitalna radna mjesta i do 5.800 kuna mjesečno

VIŠE IZ RUBRIKE

  U županijskoj komori Karlovac održana je, uz velik interes poslodavaca, prezentacija novih potpora HZZ-a za zelena i digitalna radna mjesta te potpora za usavršavanje i obrazovanje i osposobljavanje.

  Poslodavci mogu ostvariti značajna sufinanciranja za plaće djelatnika zaposlenih na radnim mjestima koja zadovoljavaju uvjete za zelena i digitalna radna mjesta. Redovnim mjerama i do sada su bila moguća sufinanciranja čiji se intenzitet kretao od 40% do 75% bruto I iznosa plaće, što je novim mjerama povećano do visokih 81% bruto I iznosa plaće što ih čini mnogo izdašnijima i stoga privlačnijima poslodavcima.

  Mjera osposobljavanja na radnom mjestu omogućuje stjecanje praktičnih znanja i vještina za obavljanje poslova određenog radnog mjesta, a može se koristiti i za prijenos znanja odnosno obuku unutar poslovnog subjekta, kao i angažiranje vanjskog izvođača pružatelja potrebnog programa osposobljavanja. Intenzitet ove potpore kreće se od 50% do 70% sufinanciranja ukupno prihvatljivih troškova.

  Novitet u ponudi mjera su svakako i vaučeri za obrazovanje čiji je cilj jačanje zapošljivosti i konkurentnosti radne snage na tržištu rada te poticanje zadržavanja postojećeg zaposlenja stjecanjem novih kompetencija traženih na tržištu rada, a mogu ih koristiti i nezaposlene osobe.

  -Velik dio sredstava iz europskih fondova usmjeren je na zelenu i digitalnu tranziciju, a korištenje predstavljenih mjera povijesna je prilika poslodavcima tim sredstvima financirati plaće svojih djelatnika, kazao je predsjednik Županijske komore Karlovac, dr.sc. Zlatko Kuzman.

  Mjere je predstavio Bruno Vuljanić, rukovoditelj Odsjeka za rad s poslodavcima u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, Područni ured Karlovac.