Županijska komora Karlovac

"U Karlovačkoj županiji i dalje raste zaposlenost, a broj nezaposlenih je pao na rekordno nisku razinu"

VIŠE IZ RUBRIKE

Gospodarsko vijeće

Mjere su vrlo široke i intenzivne, iznose 1,8 milijardi eura.

Glavne teme današnje sjednice Gospodarskog vijeća Županijske komore Karlovac u proširenom sastavu bile su stanje u gospodarstvu i nove mjere Vlade RH, te izgradnja sunčanih elektrana u Karlovačkoj županiji.

O gospodarskim kretanjima i ekonomskim očekivanjima u ovoj godini s naglaskom na nove mjere Vlade RH za poduzetnike govorio je posebni savjetnik predsjednika Vlade RH za ekonomska pitanja i samostalni savjetnik u HGK, dr. sc. Zvonimir Savić.

-Nove mjere Vlade RH donesene su da dodatno ublaže posljedice rasta inflacije. Mjere su vrlo široke i intenzivne, iznose 1,8 milijardi eura. Kada zbrojimo sve dosadašnje pakete Vlade koji su pripremljeni, a usmjereni i prema poduzetnicima i prema građanstvu, mjere su toliko intenzivne da kada ih usporedimo sa vrijednošću u odnosu na veličinu našeg gospodarstva, Hrvatska je sigurno među prvih nekoliko zemalja EU po intenzitetu mjera. One se tiču svakoga, i gospodarstva, poduzetnika, stanovništva... Jako veliki su iznosi subvencija električne energije i plina i vjerujemo da će to znatno pomoći našem gospodarstvu i stanovništvu da prebrode ovu krizu, odnosno vrlo visoku stopu inflacije, izjavio je između ostalog Savić.

Predsjednik Županijske komore Karlovac, Zlatko Kuzman istaknuo je kako je ovaj set mjera izuzetno važan za funkcioniranje gospodarstva.

-Poduzetnici su vrlo zadovoljni sa ovim oblicima subvencioniranja, posebno vezanim za energente koji su najveći problem. Prema pokazateljima i dalje raste zaposlenost u Karlovačkoj županiji što nam je izuzetno važno. Broj nezaposlenih je pao na rekordno nisku razinu i ta povećana zaposlenost zapravo generira dobre i pozitivne stvari i određuje dinamiku gospodarskih događaja u Karlovačkoj županiji. Problem inflacije je naglašen i dalje, ove godine su se značajno povećale plaće gotovo svim tvrtkama, ali je ta inflacija učinila to da su plaće negdje oko 0,9 posto realno manje nego što su bile ranije, naglasio je Kuzman.

Osvrnuvši se na početak ove godine, rekao je da kada promatramo fiskalizirane račune i iznose na tim računima, i dalje se vidi da  iznosi rastu, da je primjerice u turizmu i u ugostiteljstvu i veći broj izdanih računa i iznosi na njima su znatno veći.

Na sustav izgradnje sunčanih elektrana u Karlovačkoj županiji osvrnuo se Dalibor Jakšić, voditelj Odjela za pristup mreži u HEP-u.

-Što se tiče izgradnje sunčanih elektrana i njihovog priključenja na energetski sustav, imamo dosta pritisaka. Dva su razloga, prvi je što je cijena električne energije za poduzetnike značajno išla gore, a druga stvar je što je u zadnje vrijeme pala cijena izgradnje sunčanih elektrana. Sada se svakom investitoru, poduzetniku isplati ući u izgradnju sunčanih elektrana. Naravno, tu svatko ima svoju energetsku bilancu, svatko ima svoje uvjete i svoju matematiku, ali u većini slučajeva, onaj tko ima veliku potrošnju nakon nekog vremena mu se isplati imati sunčanu elektranu. U većinu slučajeva se unutar rokova daju potrebni papiri, procedura je propisana, a problem je što dio investitora tu proceduru ne poznaje pa onda dolazi do šuma u komunikaciji, izjavio je između ostalog Jakšić.