Županijska komora Karlovac

U Karlovačkoj županiji raste broj stranih zaposlenika i potražnja za njima

VIŠE IZ RUBRIKE

Vrijedne informacije

Radionica o proceduri zapošljavanja osoba iz trećih zemalja

U suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje – Područnim uredom Karlovac i Policijskom upravom Karlovačkom u Županijskoj komori Karlovac održana je radionica o proceduri zapošljavanja osoba iz trećih zemalja.

-Iako su kretanja na tržištu rada u Karlovačkoj županiji povoljna, poslodavci nam se često javljaju s problemom nedostatka kvalitetnih kadrova određenih zanimanja, pa se mnogi okreću prema trećim zemljama, rekao je predsjednik karlovačke gospodarske komore Zlatko Kuzman. Dodao je kako je slična situacija i u ostalim europskim zemljama te će se taj trend nastaviti. Potaknuti upitima članica pokrenuli smo inicijativu da se za ugostiteljska zanimanja za Karlovačku županiju, kao turistički najuspješniju kontinentalnu županiju  ishodi iznimka od  provedbe testa tržišta rada, što je nedavno i prihvatilo Upravno vijeće HZZ-a.

-Tako će našim poduzetnicima biti pojednostavljeno zapošljavanje stranaca u zanimanjima sobar, čistač, pomoćni kuhar i pomoćni konobar, istaknuo je Kuzman.

Detaljno je sve korake u postupku zapošljavanja osoba iz trećih zemalja iz nadležnosti Hrvatskog zavoda za zapošljavanje poduzetnicima predstavila Ivana Blašković, viša stručna savjetnica za zapošljavanje i voditeljica Ispostave Ogulin, a proceduru u nadležnosti MUP-a, voditeljica Službe upravnih poslova, državljanstva i stranaca Policijske uprave Karlovačke Jasminka Toljan sa svojim suradnicama.

U interaktivnoj radionici s puno pitanja i primjera iz prakse, poduzetnici su dobili vrijedne informacije i naputke kako uspješno provesti složen postupak zapošljavanja stranaca i izbjeći najčešće greške koje dovode do usporavanja postupka ili negativnog rješenja.

Na radionici su se čuli i podaci koji potvrđuju da u Karlovačkoj županiji raste broj stranih zaposlenika i potražnja za njima. U 2022. godini Policijska uprava Karlovačka izdala je 2.746 radnih dozvola za boravak i rad, skoro 50 posto više nego u 2021. godini,  a samo u prva dva mjeseca ove godine izdano je 637 dozvola, gotovo dvostruko više nego u istom razdoblju lani.