Što valja izbjegavati govoriti tijekom razgovora za posao?

VIŠE IZ RUBRIKE

  Kada pokušavate pronaći novi posao savjet koji biste često mogli čuti je da poslodavci žele zaposliti iskrene ljude. Iako je ova izjava točna, postoje neke činjenice koje bi potencijalni zaposlenici trebali zadržati za sebe u fazi razgovora za posao. Danas se bavimo upravo tom temom.

  Izgovaranje određenih stvari tijekom razgovora za posao će odbiti svakog poslodavca, bez obzira koliko dobronamjerni bili u otkrivanju tih stvari. Čak i ako potencijalne poslodavce zanimaju stvari koje ste spremni reći, govoreći ili radeći bilo koju od stvari s našeg današnjeg popisa mogli biste ih natjerati da pomisle kako zbog toga ne biste odgovarali njihovoj organizaciji.

  Što valja izbjegavati govoriti tijekom razgovora za posao ako se nadate da ćete imati priliku dobiti to radno mjesto?

  Govorite negativno o sebi

  Ovo se može činiti da se podrazumijeva, ali mnogi tražitelji posla govore o stvarima koje ne mogu učiniti u odnosu na to kako mogu dodati vrijednost tvrtki u kojoj bi željeli raditi. Nikada nemojte u prvi plan stavljati ono što ne možete, u čemu ste loši, što vam ne ide – već istaknite sve vaše prednosti. Uvijek preoblikujte svoje odgovore tako da projiciraju pozitivu i samopouzdanje. Samo afirmativno! Dok vas nitko ne pita za vaše slabosti – ne spominjite ih, a kad vas i pitaju, nemojte baš spomenuti one zbog kojih će vas odmah diskvalificirati iz daljnjeg natjecanja za željeno radno mjesto. Svrha razgovora za posao je prezentirati se u najboljem svjetlu, a pritom ne lagati, muljati, preuveličavati.

  Kritizirajte svog prethodnog poslodavca

  Ne pljujte po svom prethodnom poslodavcu. Uvijek izbjegavajte negativno govoriti o svom prethodnom poslu ili nadređenoj osobi. To pokazuje vašu sposobnost da budete pozitivni i profesionalni bez obzira na situaciju. Ako ste otvoreno kritični, ispitivač bi mogao pomisliti: "Što će ova osoba reći ljudima o našoj organizaciji jednog dana kad ode od nas ukoliko ju budemo zaposlili?" Budite uvijek profesionalni i pozitivni! Znate kako se kaže – o bivšima sve najbolje!

  Budite prvi koji će spomenuti plaću

  Intervju je delikatan ples i obično je najbolje da poslodavac temu plaće. Više je iznimka nego pravilo da vam poslodavac neće zamjeriti ako pitate za plaću. Naravno da vas ta informacija itekako zanima, na kraju krajeva da u početku znate da je plaća koju će vam ponuditi niža od vašeg minimuma koji ste si odredili – možda ne biste trošili i svoje i dragocjeno vrijeme poslodavca na dodatne krugove razgovora. Ali, to je jednostavno tako. Ne želite ostaviti dojam da vam je plaća važnija od samog posla i zato strpljivo pričekajte da to pitanje pokrene poslodavac. Ili se pokušajte sakriti iza formulacije ''uvjeti rada'' ili ''što poslodavac nudi'' i otvoriti tu tematiku, ali tek nakon što ste se vi prvi u potpunosti isprezentirali.

  Zatražite povratnu informaciju na kraju

  Na kraju intervjua nikada nemojte ispitivaču postaviti pitanje poput: "Kakav sam bio? Kakav sam dojam ostavio? Ima li nešto što vam ne paše kod mene?" Iako je traženje povratnih informacija dobra praksa, činiti to u intervjuu je neprimjereno i neprikladno. Kako netko može odgovoriti na ovo ako ima negativne povratne informacije ili ako ima pitanja na koja ne želi odgovoriti u tom trenutku? Jednostavno nemojte to učiniti.

  Razgovarajte o osobnim stvarima

  Osoba koja traži posao treba voditi računa o svemu što je rečeno na razgovoru. Ispitivači žele vidjeti možete li kvalitetno, učinkovito, brzo i motivirano obavljati posao, utvrditi možete li se slagati s ljudima, posebno s problematičnima, i vidjeti možete li u posao unijeti nešto njima dodatno vrijedno. Tražitelj posla treba izbjeći govoriti o osobnim stvarima kao što su bračni status, obitelj ili djeca. Držite se strogo područja koja govore o vašoj profesionalnosti. To ne znači da ne smijete spominjati svoje hobije, ali o tome planirate li roditi za godinu dana ili nakon što steknete iskustva otvoriti nešto svoje – nemojte govoriti budućem poslodavcu.

  Pitajte zašto je pozicija upražnjena

  Nikada se ne predlaže da netko postavi ovo pitanje na ovaj način: "Zašto je posljednja osoba napustila ovo radno mjesto?" Ako netko nije dobrovoljno podijelio te informacije s vama, ne tražite ga da otkrije nešto što bi moglo biti za njega neugodno. To je na kraju krajeva možda i poslovna tajna. Možda ćete nešto saznati ako pitate nešto poput: "Kako se može napredovati na tom radnom mjestu ako dobro radim?" ili ''Kakva je osoba koja bi bila idealna za navedeno radno mjesto?''. Možda iz tih odgovora saznate nešto o osobi koju biste trebali nadomjestiti.

  Priznajte da niste istraživali

  "Nisam imao vremena istraživati ​​vašu tvrtku." Ovo je jedina stvar koja će apsolutno odbiti svakog potencijalnog poslodavca. Prije razgovora za posao odvojite vrijeme da istražite tvrtku, posao i osobu koja vas intervjuira i upustite se u sve pripreme. Ovo odražava vaš ozbiljan interes za potencijalno radno mjesto.

  Raspravljajte o zahtjevima fleksibilnosti rasporeda radnog vremena

  O zahtjevima fleksibilnosti rasporeda rada tijekom procesa intervjua nikako ne treba raspravljati, osim ako su izvan uobičajenih problema ravnoteže između poslovnog i privatnog života. Intervjui se odnose na utvrđivanje međusobnog podudaranja. Priča o tome kako trebaš otići u 16 sati svakog ponedjeljka i srijede je razgovor koji je najbolje sačuvati za pregovaranje ponude kad poslodavac već pokaže da si njegov odabir. Iznošenjem te teme na stol u samom početku bi tražitelja posla moglo prikazati kao kompliciranu osobu koja već u startu ima neke zahtjeve.

  Tvrdite da nemate mane

  Nijedan čovjek ne može biti savršen niti očekivati ​​stalni uspjeh i besprijekoran rad. Uvjerenje da je netko savršen tipično je pokazatelj ili nesposobnosti uvida u osobne greške, preuzimanja odgovornosti ili suočavanja s posljedicama (a time i nemogućnosti rasta) ili nekoga tko krivicu svaljuje na nekog drugog i može biti loš timski igrač.

  Na razgovoru za posao treba biti pristojan, pokušati ne pokazivati preveliku tremu, biti umjereno samouvjeren, biti ozbiljan, ali opet srdačan i topao. Treba se znati zauzeti za sebe, ali ne pokazivati konfliktnost i nemogućnost kompromisa i fleksibilnosti. I naravno, na ono klasično: "Gdje se vidiš za pet godina?" nikako nije zgodno odgovoriti s: "Na vašem poslu" ili još gore "Na poslu vašeg šefa". To ispitivačima nije smiješno. U redu je odražavati ambiciju; vaš bi odgovor trebao pokazati želju za rastom i razvojem, a istovremeno naglašavati vaše razumijevanje poslovnog potencijala i vještina koje donosite na stol. A sa smislom za humor vrlo oprezno. Mnogi su mislili da su ispali simpatični i šarmantni zafrkanti, a zapravo su si presudili sa svojim forama i dosjetkama.