Razgovor za posao

Priprema za uspješni razgovor za posao - savjeti kako proći bolje

VIŠE IZ RUBRIKE

muke na intervjuu

Upamtite i primijenite ove savjete, no prije svega – dobro se pripremite – priprema je ključni preduvjet uspješnog razgovora za posao.

Jeste li znali da se tijekom prvih nekoliko minuta intervjua samo 7% mišljenja o vama temelji na onome što ste rekli – ostalo je posljedica dojma o vašem izgledu, ponašanju i glasu. Stoga se potrudite na razgovor za posao doći lijepo i uredno odjeveni, budite pozitivni te govorite jasno i sigurno.

Na razgovoru za posao svi se trudimo prikazati u što boljem svjetlu, pa je sasvim prirodno da ste nervozni. Kako biste prevladali nervozu i održali što uspješniji razgovor, nudimo vam nekoliko savjeta:

 1. Provjerite mjesto održavanja intervjua i način na koji ćete doći do tamo. Najbolje je doći 10 minuta prije dogovorenog termina. Ako kojim slučajem kasnite, svakako nazovite tvrtku i obavijestite ih.
 2. Pripremite se za razgovor i vježbajte ga. Istražite ponešto o samome poslu, tvrtki i sektoru. Detaljno proučite opis posla, zahtjeve poslodavca i potrebno obrazovanje te usporedite sa svojim životopisom i prijavom koju ste poslali.
 3. Razmislite o vrsti pitanja koja bi vam mogla biti postavljena i pripremite nekoliko potencijalnih odgovora za svako od njih. Zašto želite taj posao? Koji su glavni zadaci radnog mjesta? Što znate o tvrtki? Koje su vaše kvalitete? Zašto bi poslodavac trebao zaposliti baš vas? Koji će, prema vašem mišljenju, biti glavni izazovi novog posla?
 4. Također, dobro je pripremiti nekoliko pitanja koja biste postavili potencijalnom poslodavcu vezano za sam posao, tvrtku ili sektor. Na taj ćete način doznati korisne informacije, a ujedno i pokazati da ste ozbiljan kandidat.
 5. Vodite računa o govoru tijela i držanju: sjedite mirno i uspravno te cijelo vrijeme djelujte zainteresirano. Također, gledajte u oči osobu s kojom razgovarate.
 6. Govorite jasno i glasno te pokažite entuzijazam za novo radno mjesto i tvrtku. Pokažite samopouzdanje, ali vodite računa da ne djelujete agresivno ili uobraženo. Na pitanja ne odgovarajte samo s „da“ ili „ne“ te izbjegavajte poštapalice, preduge pauze, osobne probleme, politiku, viceve i ostale škakljive teme. Upamtite: ne kritizirajte bivše poslodavce i kolege te ne ulazite u prepirke s osobama koje vas intervjuiraju.
 7. Vodite računa o tome da ste jasno razumjeli pitanja koja su vam postavljena i, ako je potrebno, uzmite si vremena prije nego odgovorite.
 8. Predstavite se u najboljem svjetlu, ali pritom budite iskreni i realni. Svakako istaknite svoja postignuća i kvalitete, posebice one koje bi vam mogle koristiti na budućem poslu (primjerice: komunikacijske vještine, timski rad, informatičku pismenost, pozitivan stav, sposobnost brzog učenja, odlučnost, fleksibilnost).
 9. Na razgovor ponesite svoj životopis i ostale dokumente koji bi mogli zanimati potencijalnog poslodavca. Ako na samom razgovoru budete morali ispunjavati upitnike ili formulare, ispunite ih u potpunosti čitkim i urednim rukopisom.
 10. Budite spremni razgovarati o visini plaće, ali pokušajte ovu temu odgoditi sve dok ne dobijete konkretnu ponudu od strane poslodavca.
 11. Na kraju razgovora naglasite da ste vrlo zainteresirani za posao te se raspitajte o sljedećim koracima u natječajnom postupku.
 12. Slobodno zatražite povratnu informaciju o tome kako ste prošli na razgovoru, neovisno o tome jeste li ušli u uži krug odnosno dobili posao ili ne.

Upamtite i primijenite ove savjete, no prije svega – dobro se pripremite – priprema je ključni preduvjet uspješnog razgovora za posao.