Prvi Karlovački

U Hrvatskoj 56 novozaraženih

Autor: Sunčica Laić

26.06.2020

Koronavirus

Nakon jučerašnjih čak 95 oboljelih od koronavirusa, u proteklih 24 sata u Hrvatskoj je 56 novozaražanih. Od toga 23 osobe su iz grada Zagreba, a 12 iz Osječko-baranjske županije, jedna novooboljela osoba je iz Brodsko-posavske županije, jedna iz Varaždinske županije, dvije novooboljele osobe su iz Koprivničko-križevačke županije, dvije iz Zadarske županije, pet novooboljelih osoba je iz Zagrebačke županije, pet iz Primorsko-goranske županije, pet iz Splitsko-dalmatinske županije.

Ukupno je testirano 75.437 osoba, do toga 780 u posljednjih 24 sata.

Na bolničkom liječenju je 51 osoba, niti jedna nije na respiratoru. Ukupno je 2.150 ozdravljenih. Nema novih preminulih. Potvrđeno je to na današnjoj pressici Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu.

Što se tiče zaraza u noćnim klubovima, ministar Davor Božinović rekao je kako se radi o nekoliko kontakata u nekoliko klubova i da su zbog toga odlučili donijeti odluku kojom će se provoditi kontrola preporuka pridržavanja u noćnim klubovima.

Inspekcija i policija će izlaziti u noćne klubove i pratiti. Ako uoče nedostatke, tražit će da se trenutno počne s provođenjem preporuka. Neslužbeno sam čuo da jedan klub zatvara. Zato da bi se to izbjegla trebaju se poštivati mjere. Nama je u interesu da se odvija što više ekonomskih aktivnosti, ne da se zatvara nešto, istaknuo je Božinović.

“Čini mi se, da smo zaboravili što to znači bon ton u jeku epidemije, kao što neće zaboraviti poklon kad idete na rođendan, tako i ovdje nemojte zaboraviti na distancu i preporuke ponašanja, higijenu i slično”.

Što se tiče nošenja maski u zatvorenim prostorima rečeno je kako se zasad ostaje na razini preporuke.

Nije zabranjeno da netko individualno sam nosi masku u trgovačkom centru iako to nije obavezno, izjavila je Capakova zamjenica Marija Bubaš.

Alemka Markotić je na upit treba li se premijer Andrej Plenković testirati, obzirom na pozitivni test Gorana Ivaniševića na koronavirus, rekla  da će se testirati svi koji su s njim bili u kontaktu 48 sati prije pozitivinog nalaza.

Koliko znam Ivanišević se testirao tri puta, prošli četvrtak, u ponedjeljak i danas je pozitivan nalaz. Teniski događaj i kontakt bili su u subotu. Ivanišević je tada bio negativan. Nitko tko je bio s njim u kontaktu na teniskom turniru nije ugrožen. Samo kontakti koji su ostvareni prije 48 sati od nalaza se obrađuju. Epidemiološke službe će zaključiti je li se radilo o bliskim kontaktima ili ne, istaknula je Markotić.

 

 

Autor: Sunčica Laić