Vi pitate, mi tražimo odgovore

Što te žulja? Teme: javni WC, igralište na Gazi, smeće kod Gimnazije

VIŠE IZ RUBRIKE

  Vi pitate, mi tražimo odgovore u emisiji ŠTO TE ŽULJA? na Prvom karlovačkom

  Pitanje:

  Imam komentar u vezi javnog WC-a na tržnici u Karlovcu. Slučajno sam ušao u kabinu za veliku nuždu i tamo me zateklo iznenađenje. Vidio sam sanitarnu opremu koja ne priliči ovome vremenu - stari bivši čučavci. Iznenadio sam se da se to još uvijek ugrađuje i u razgovoru s nekim ugostiteljima oni govore da je to zabranjeno i pitanje je jel li bila inspekcija i je li sve obavljeno po zakonu?

  Odgovor direktora Tržnice, Nike Pervana:

  S obzirom da je javni WC kompletno uređivao moj prethodnik 2008. godine i utrošena su značajna sredstva, on i dan danas stoji kao spomenik ljudskoj gluposti. Kaže se da se o ukusima ne raspravlja, ali ja ću biti toliko slobodan da nešto kažem o tome. Očito je da je čučavac zadnji krik mode mom predhodniku i vrhunski civilizacijski i tehnološki doseg. Nažalost mi nismo u mogućnosti izvršiti novu adaptaciju u tako kratkom vremenu i izlagati se novom financijskom trošku, ali jedino moram priznati da javni WC za sada funkcionira bez problema.

  Pitanje: 

  Stanujem pokraj Gimnazije i tu svaki vikend djeca piju i rade smeće u školskom dvorištu i na stepenicama. Subotom dođe školska čistačica pa očisti smeće od petka, ali smeće koje nastane subotom nitko ne dira do ponedjeljka. To je jako ružno za vidjeti pa bih vas ja molila da pitate Čistoću jesu li oni nadležni za to i mogu li to na vrijeme očistiti te također, zašto se to uopće dozvoljava?

  Odgovor iz Čistoće: 

  ČISTOĆA d.o.o. Karlovac nadležna je za čišćenje javnih prometnih površina, u što ne ulazi predmetno školsko dvorište. Ističemo da se ručno čišćenje i pročišćavanje svakodnevno provodi u gradskim četvrtima dok vikendima odnosno neradnim danima imamo dežuran tim koji intervenira na najfrekventnijim lokacijama u užem središtu grada.

  Pitanje:

  Na Gazi kod Prirodoslovne škole je igralište na kojem je  prije bila ograda i golovi, ali sada toga nema. Molim vas da provjerite sa školom zašto toga nema i kada će to napraviti.

  Odgovor ravnatelja Prirodoslovne škole Karlovac, Nenada Klasana:

  U vlasništvu Prirodoslovne škole Karlovac nalaze se tri igrališta: igralište za košarku, igralište za mali nogomet i rukomet te nogometni stadion. Igralište za mali nogomet i rukomet sa betonskom podlogom bilo je djelomično ograđeno metalnom žičanom ogradom visine 1,1 metar. Ograda je bila oštećena, potrgana i zahrđala te je kao takva predstavljala opasnost od ozljeđivanja za sve koji su tuda prolazili ili koristili igralište. Na igralištu su bila dva metalna gola koje smo više puta pričvršćivali za podlogu, a početkom radnog tjedna u više navrata našli bismo ih prevrnute ili odgurnute van igrališta. Uz igralište se nalazi nadstrešnica koju su nesavjesni pojedinci devastirali ( ploče na krovištu otuđene, klupe i zidovi oštećeni ). Nadstrešnicu smo sanirali, postavili limeno krovište, a zidove oličili. Iz sigurnosnih razloga, Odlukom Školskog odbora od 23. travnja 2018. godine opasnu ogradu smo uklonili, a metalne golove pospremili u prostor škole. Golove mogu preuzeti i postaviti zainteresirani koji su spremni preuzeti odgovornost za slučaj nezgode i ozljeđivanja. Zbog drugih prioriteta u školi postavljanje nove ograde nije planirano. Spremni smo na suradnju sa udrugama i klubovima koji bi zajedno sa školom pripremili projekt uređenja vanjskih sportskih terena i isti prijavili na natječaje EU.