''Ružica'' Ivana je naše loze list, čestitke prvoj Karlovčanki koja je pobijedila na tradicionalnoj vinodolskoj manifestaciji

VIŠE IZ RUBRIKE

   

  U Vinodolu postoji priča zabilježena prema usmenoj predaji. Priča je to o običaju koji seže u davninu, u minula stoljeća vladavine hrvatske plemićke obitelji Frankopan. Prema toj priči, po završetku berbe, u vinogradu među beračicama birala se RUŽICA, djevojka koja je bila najljepša i najmarljivija. Ovjenčali bi je vinovom lozom i uz zvuke starinskih narodnih glazbala na čelu povorke odveli u grad. Posljednji se put, kažu zapisivači, taj događaj zbio u XIX. stoljeću, 1880. godine. Na temelju te priče rekonstruirana je današnja suvremena fešta nadahnuta vinodolskom prošlošću. Naša Karlovčanka Ivana Tropčić postala je u subotu 20.8. u ponoć ovogodišnja 17. „Ružica Vinodola“.

  Natjecanje je to koje se održava svake godine u tri dana. Nekada su se za titulu Ružice borile isključivo djevojke iz Novog, ali danas ograničenja nema. Navodno su to nekada smjele biti samo neudane djevojke s iskustvom u vinogradu, međutim kako je kroz godine interes natjecateljica padao – ti kriteriji su izbačeni i ostala je samo dobna granica kao preduvjet. Ove godine sudjelovalo je 9 djevojaka iz cijele Hrvatske. Za ovogodišnju “Ružicu Vinodola” natjecale su se kandidatkinje iz Zagreba, Vrbovskog, Zmajevca, Bribira, Rijeke i Novog Vinodolskog, i naša Ivana iz Karlovca. Netko bi posumnjao da će se pobjednica već unaprijed znati, morala bi to biti neka lokalka, ipak je to manifestacija Novog Vinodolskog… Ali, ipak nije tako! Dokaz je to pobjeda naše Karlovčanke.

  Osim klasičnog tiještenja (gaženja) grožđa nogama, djevojke su se natjecale i u drugim disciplinama poput brzog punjenja brentače vodom, mljevenja kave u starinskim mlincima, izradi vjenčića od smokava i lovorova lista, čepljenju i etiketiranju boca te otvaranju boca pjenušca.

  „Ružica'' izabrana 2019. godine nosila je krunu zbog pandemijske stanke dulje nego što se to očekivalo, a svoju krunu, te lentu i plaketu predala je nasljednici koja je pored drugih nagrada osvojila i jednu vrlo vrijednu - sedmodnevno krstarenje Jadranom za dvije osobe.

  Dio natjecanja u programu ovogodišnje, 17. „Ružice Vinodola“, održan je i u vinogradima Vinarije „Pavlomir“ u Vinodolskom polju. Danas tu na oko 40 hektara raste 150 tisuća trsova nekoliko vinskih sorata – cabernet sauvignon, chardonnay, frankovka i autohtona žlahtina, od kojih sorata je više vina dobilo nagrade na prestižnim natjecanjima. Tako je Novi Vinodolski odlično spojio turističku priču s enološkom u ovoj tradicionalnoj manifestaciji.

  Ivana Tropčić je dvadesetpetogodišnjakinja rodom iz Gornjih Stativa, živi u Karlovcu i odgajateljica je u Dječjem vrtiću Gaza, u slobodno vrijeme pleše folklor u KUD-u Sveta Ana Vučjak, u vatrogascima je i pjeva u folklornoj družini Vuge. Nagodinu se planira udati tako da, kaže u šali, ovo joj je bila možda i zadnja šansa za ovo natjecanje. Zanimalo nas je kako je Ivana uopće došla na ideju prijaviti se na ovo natjecanje i koja joj je poveznica s Novim Vinodolskim. Možda je ljetovala u tom gradu pa tako saznala za ''Ružicu Vinodola''?

  -Nikad prije nisam čula za tu manifestaciju, a do ove godine čak nikada nisam ni bila u Novom. Sve se to, zapravo, dogodilo vrlo slučajno, kako to obično biva. Članica sam dobrovoljnog vatrogasnog društva Stative Gornje i svake godine sa svojom ekipom mladeži odlazimo u kamp u Fažani. Ove godine smo u smjeni bili s ekipom iz Novog Vinodolskog. I tako smo se kroz lijepo druženje i kroz priču dotakli ''Ružice'' i oni su mi predložili da se natječem i prijavili me, točnije moja kuma koja ima vikendicu u Novom Vinodolskom, prepričava Ivana.

  Pitali smo ju da nam malo prepriča samu kronologiju događanja nakon što ju je kuma prijavila na natjecanje.

  -Nakon prijave me je kontaktirala direktorica Turističke zajednice grada Novog Vinodolskog. U petak 12. kolovoza smo sve kandidatkinje došle prvi put u Novi. Ja sam bila smještena kod kume tako da mi nije trebalo osigurati smještaj. Toga dana je bilo predstavljanje kandidatkinja pred publikom i žirijem, zatim nam je vikend bio slobodan, njega smo iskoristile za kupanje i sunčanje, a onda se dio natjecanja s igrama odvijao od 18. do 20.8. kad je bila finalna večer i proglašenje pobjednice, prisjeća se.

  -Predstavljanje je bilo u obližnjem Bribiru, rekle smo svaka nešto o sebi, bila je i neka probna zezantska igra isprobavanja vina, izvlačile smo tu večer i brojeve pod kojim smo se u ostatku natjecanja međusobno nadmetale, bio je i glazbeni program s klapom. Dio večeri s igrama su se odvijale u vinariji Pavlomir, također u blizini Vinodolskog, a posljednje dvije večeri u starom gradu u Novom Vinodolskom. Svaku večer su bile po tri igre, postojali su suci koji su sve nadgledali, zbrajali su se bodovi… prve dvije večeri sam bila najbolja, a pretpostavljam onda i tu treću večer kad su me konačno proglasili pobjednicom natjecanja. Igre su bile jako zabavne… uglavnom vezane uz vino ili neke kućne vještine, tipa mljevenja kave na onaj stari mlinac. Meni je, recimo, bilo zanimljivo špricanje leđnom brentačom, tu mi je pomoglo i iskustvo iz vatrogasaca, ali nije bilo uopće lako, mora se priznati, pogotovo u nošnji. Svaka djevojka je dobila narodnu nošnju vinodolskog kraja u kojoj smo se natjecale, a koju smo po završetku vratile, kazala je Ivana.

  -Tražila se najspretnija i najsposobnija djevojka, nije to bilo klasično natjecanje u ljepoti s nekim talent showom i ponekom igrom. Drugačiji je koncept skroz i bilo mi je baš zabavno, nastavila je svoju priču. Nikad se prije ne bih sigurno okušala u takvom čemu, ali kad sam došla dolje u Novi, upoznala djevojke i cijelu ekipu – shvatila sam da definitivno nisam pogriješila. Baš smo se lijepo družile, zabavljale, feštale do jutra i odlično se provele. Natjecanje je bilo samo povod, a naravno da mi je drago što sam na kraju pobijedila, iako nisam o pobjedi uopće ni razmišljala, priznala je.

  -Organizatori, Turističke zajednice grada i općine Novi Vinodolski su stvarno odlično napravili posao i ovim putem im se želim zahvaliti na gostoprimstvu, pogotovo Teni Peričić koja je kao direktorica TZ grada Novi Vinodolski najviše komunicirala s nama i potrudila se maksimalno da budemo odlično sve ugošćene, iskoristila je priliku Ivana zahvaliti se.

  Pitali smo ''Ružicu'' Ivanu je li joj došla podrška od kuće.

  -Na zadnju finalnu večer je došla potpora iz Karlovca, bili su moji roditelji, zaručnik, prijatelji, a ove prethodne večeri me je iz publike i kao svojevrsna menadžerica pratila moja kuma zajedno sa svojom kćerkom. Kako sam prve dvije natjecateljske večeri pobijedila moji su se odlučili doći i uživo me podržati, Na kraju krajeva, mislim da se dosad nije nikad nijedna Karlovčanka prijavila na ovo natjecanje, ako ništa – sigurna sam da nije pobijedila, tako da mi je drago da sam imala i svoje Karlovčane u publici, rekla je ponosno.

  -Novi Vinodolski je, kaže Ivana, jedan jako lijep mali turistički gradić, blizu je Karlovca, lijepo uređen, s uređenim plažama i zanimljivim događanjima u centru. Svaku večer, kaže, u starom gradu je bila glazba uživo i neka fešta, i jako joj se svidio grad. Preporučila bi ga svakome tko ne zna kamo bi na ljetovanje i vjeruje da će se ponovno vraćati u Novi, ako ništa barem još jednom – sljedeće godine kad bude svoju krunu od grožđa i vinove loze predavala svojoj nasljednici. Nije sigurno ima li kao ''Ružica Vinodola'' neke obveze, nije još saznala, osim članstva u žiriju nagodinu. Iako, čini nam se, s obzirom na to da kroz mnogobrojne medijske nastupe ovih dana itekako radi odličan PR i Novom Vinodolskom i samoj manifestaciji, Ivana zapravo jako dobro odrađuje posao ''Ružice'' bez obzira na to što nije njihove loze list, već naše, karlovačke i jako smo ponosni na nju i njen uspjeh. Čestitamo joj još jednom!

  Foto: Dinko Neskusil, Ivor Mažar - TZ grada Novi Vinodolski, osobni album