Preuređivat će se sanitarije, betonirati dvorište, promijeniti stolarija

Ravnateljica A. Pavletić: Vlastitim sredstvima u idućih godinu dana do još boljeg standarda

VIŠE IZ RUBRIKE

  Više od tri tisuće učenika prošlo je kroz karlovački Učenički dom od osnivanja. U ovoj odgojno obrazovnoj ustanovi trenutno je smješteno 152 učenika i kapaciteti su u potpunosti popunjeni. O radu, poteškoćama, ali i planovima za iduće razdoblje razgovarali smo s ravnateljicom Astrid Pavletić.

  Gradnja zgrade Doma započeta je davne 1848 godine školu na mjestu u kojem se rodio dobrotvor i preporoditelj našeg naroda Maksimilijan Vrhovac. Dom se nalazi  u strogom centru grada i spomenik je nulte kategorije. Ima dvije zgrade od 2.500 kvadrata između kojih je prostrano dvorište. Za vrijeme Drugog svjetskog rata, osim za smještaj učenika Dom je služio kao bolnica, a u poratnim godinama tu su bila smještena ratna siročad. 1948 godine u zgradi je osnovan Đački dom u svrhu smještaja i školovanja srednjoškolskih učenika. U vrijeme Domovinskog rata Dom je radio bez prekida. Bez obzira na uzbune i granate. U to vrijeme u Domu su boravili prognanici i izbjeglice te se svo osoblje Doma brinulo za njih, kuhalo, pralo… Od osnutka do danas kroz Dom je prošlo preko 3000 učenika iz svih krajeva republike Hrvatske. Ove godine snimljen je i promotivni filmić povodom 170 godina izgradnje i 70 godina osnivanja ustanove koji se može pogledati na web stranici Ustanove i You Tube-u, samo se neke od crtica iz povijesti ove Ustanove.

  -Danas je Učenički dom Karlovac moderna  odgojno-obrazovna ustanova u kojoj je smješteno 152 učenica i učenika što je i puni kapacitet. Naši učenici polaze neku od karlovačkih srednjih škola, a odlučili su se za smještaj kod nas jer zbog udaljenosti ne mogu putovati. Već više godina za redom smještajni kapaciteti popunjeni su u prvom ljetnom upisnom roku, i nažalost dosta učenika ostane ispod crte na rang-listi. Za naše domaše se brinu 24 sata dnevno 23 vrijednih djelatnika. Po pedagoškom standardu za učeničke domove imamo pravo na još zaposlenika, medicinsku sestru, psihologa, pazikuću, ali nažalost  nemamo suglasnost za zapošljavanje nadležnog Ministarstva, kaže nam na početku razgovora ravnateljica Astrid Pavletić i pojašnjava kako je organiziran život u Domu.

  -Učenje je obavezno za sve učenike, od 8 – 10.30 za jutarnju smjenu i od 15.30 – 18 za popodnevnu smjenu, a sve aktivnosti završavaju u 22 sata. Učenici uče uglavnom u svojim spavaonicama gdje imaju radne stolove. Ukoliko im je potreban mir i tišina mogu učiti i prizemnim prostorijama. Cilj nam je sve učenike motivirati, zainteresirati i angažirati da  svoje slobodno vrijeme provedu svrsishodno, kreativno, baveći se sportom, a ne da borave u kafićima. Pored ovoga organiziran je i vrlo bogat društveni život.

  Učenici su uglavnom iz Karlovačke županije, Slunja, Vojnića, Ogulina, Rakovice, Ozlja, Josipdola…  Dolaze i  s Cresa, Raba te iz Bosne i Hercegovine. Polovica učenika polaze ili Medicinsku ili  Šumarsku i drvodjeljsku školu. Druga polovica pohađaju Gimnaziju, Ekonomsku, TUŠ, MIOŠ, Prirodoslovnu i Tehničku školu. S roditeljima učenika se potpisuju jednogodišnji Ugovori o smještaju i najčešće su učenici u Domu za vrijeme cijelog svog srednjoškolskog obrazovanja. Najvažniji uvjeti za upis u narednu školsku godinu je redovito plaćanje i pozitivan uspjeh. Ponekad učenici  i samovoljno napuštaju Dom, a često je razlog  odlazak roditelja na rad u inozemstvo kada se preseli i  cijela obitelj.

  U cjelokupnom odgojno-obrazovnom procesu bitna je suradnja s roditeljima rekla je ravnateljica.

  -Suradnja s roditeljima je od iznimnog značaja za uspješan odgojno-obrazovni rad s učenicima. Ponekad je ta suradnja otežana budući da roditelji naših učenika žive dosta daleko, često i u inozemstvu. Na svu sreću danas su roditelji dobro „opremljeni“ i dodatnim mogućnostima komunikacije, e- mailom, svi imaju mobitele i na njima aplikacije. Uz obvezan roditeljski sastanak na početku školske godine roditelji te roditeljske sastanke maturanata, roditelji često dođu po svoju djecu petkom pa iskoristimo priliku za individualne razgovore. Imaju svoje predstavnike u Vijeću roditelja i Domskom odboru  te sudjeluju u izradi naših planova i programa rada. Ponekad moraju  doći i na razgovor „po hitnom postupku“  ukoliko iskrsne problem.  Ugovorom o smještaju roditelji su obvezatni jednom mjesečno kontaktirati Dom, a za bilo koji problem odgajatelji odmah obavještavaju roditelje s kojima dogovaraju rješavanje problema.

  -Svjesni smo da je ovakav Kućni red dosta zahtjevan za učenike, ali njih je 152 na malom prostoru i potrebno je dosta strpljenja i tolerancije i među učenicima međusobno i u radu s djelatnicima Doma da se sve napravi na vrijeme. Naravno, da nije uvijek sve ružičasto i da znamo imati problema u radu, ističe ravnateljica i dodaje.

  -Na početku školske godine novi učenici su cijeli tjedan po prvi puta odvojeni od obitelji i potrebno je dosta razgovora i radionica za prevladavanje problema adaptacije na domski život i separacije od svoje obitelji. Najčešći problemi u radu učenika s kojima se „borimo“ su redovitost u učenju i svladavanju gradiva, održavanje mira i higijene, motiviranje na sudjelovanje u izbornim programima,  zdravstveni problemi , praćenje učeničkih kretanja i izbivanja van Doma, prevencija konzumacije opijata i nepovoljnih ponašanja. Sve se trudimo rješavati na razgovorima s roditeljima i učenicima, a ponekad je potrebno i izreći  pedagošku mjeru sprečavanja.

   

  Mjesečna cijena smještaja je 630 kuna za roditelje i staratelje  učenika koji su hrvatski državljani. Ostatak od punog iznosa 1.260 kuna dakle 630 kuna subvencionira Ministarstvo znanosti i  obrazovanja putem našeg osnivača Karlovačke županije. Vanjski državljani plaćaju ekonomsku cijenu od 1.230 kuna mjesečno. Cijena je odlukom Ministarstva ista za sve domove u zemlji. Dom se plaća samo za vrijeme školske godine, dakle deset mjeseci u godini. Cijena se usprkos poskupljenju hrane i energenata nije mijenjala godinama. Nekim učenicima Dom plaća Centar za socijalnu skrb.

  Izdvojila je i probleme i poteškoće s kojima se susreću u svakodnevnom radu.

  -Učenički dom nije građen namjenski. Spavaonice su velike, ali ih imamo premalo, samo 28. Uglavnom se šestrerokrevetne, a uz par trokrevetnih i četverokrevetnih imamo i dvije  osmerokrevetne, što nikako nije u skladu s pedagoškim standardom. Uz taj problem imamo pomanjkanje sanitarnih čvorova i tuš kabina te zajedničkih prostorija i učionica.  Zgrada je, ako računamo i tavanski prostor u kojem su nam izborni programi, visoka trokatnica, a nemamo lift. Dom je u staroj Zvijezdi i sve što radimo na Domu mora biti uz suglasnost  konzervatora pa su radovi  skuplji i kompliciraniji. Okružuju nas zgrade koje su u ruševnom stanju. Iz stare vojarne preko puta po nama padaju cigle, a iz bivšeg „Centrala“ nam dolaze glodavci i podzemne vode rade rupe po dvorištu. Više puta je već intervenirala policija zbog oštećenja automobila jer snijeg i led sa susjednih krovišta nitko ne čisti. Trenutno je ispred Doma propala cesta  i postavljen je  znak  za obilazak.

  Unatoč svemu, a prvenstveno zbog podizanja standarda smještaja u Domu i planovi su za idućih godinu dana, doista ambiciozni.

  -Već tijekom ovih  zimskih i proljetnih praznika kreće preuređenje sanitarija; dodat ćemo na odjele nove tuševe i sanitarne čvorove. Tijekom ljetnih praznika planiramo betoniranje dvorišta tako da konačno riješimo problem propadanja poda zbog silnih podzemnih kanala koje su prokopali štakori. Slijedeće godine planiramo i  završiti promjenu stolarije na prozorima. Za tjedan dana ćemo i opremiti novu višenamjensku prostoriju u prizemlju u kojoj će se učenici moći družiti i učiti, a služit će i za boravak učenika koji se zbog zdravstvenog stanja ne mogu penjati na katove ili boraviti u sobama s više kreveta. Za probleme sa susjednim zgradama obaviješteni su svi koji trebaju biti, ali za sada, osim natpisa opasnosti od pada s krovišta, nema nikakvih rezultata. Sve radove u slijedećih godinu dana  financiramo  isključivo iz vlastitih sredstava. Vjerujem da će nam u tome pomoći i sporedna djelatnost za koju smo registrirani ove godine, a to je pružanje usluga smještaja i doručka grupama. Dom po Rješenju može iznajmljivati kapacitet do  104 ležaja  i restoran po vrlo pristupačnim cijenama, zaključila je ravnateljica Učeničkog doma Karlovac Astrid Pavletić.

   

  Anketa:

   

  Patricija Šebalj, učenica 4. razreda Ekonomsko turističke škole

  U Domu sam smještena četiri godine, a dolazim iz Grabovca kod Plitvičkih jezera. Smještajem sam uglavnom zadovoljna i nemam nekih zamjerki, a isto tako i hranom i odgajateljima. Jedino što bih htjela da imamo novu posteljinu. Mjesečno plaćam 630 kuna. Po završetku škole tražit ću posao.

   

  Ivan Zrilić, učenik 4. razreda MIOŠ-a

  Četvrtu godinu sam u Domu, a dolazim iz Slunja. Po završetku školovanja planiram se zaposliti. Smješten sam u osmerokrevetnoj sobi, nemam nikakvih problema i svi se dobro slažemo. Moja je zamjerka jedino ta što u svim prostorijama Doma nemamo dobar pristup Internetu, posebice u mojoj sobi na drugom katu.