Prvi Karlovački

Nacionalni stožer o masovnom testiranju, novim mjerama, prijavljivanju ilegalnih partija…

Autor: Sunčica Laić

16.11.2020

Koronavirus

Na današnjoj pressici Nacionalnog stožera civilne zaštite, zamjenica ravnatelja HZJZ-a, Krunoslava Capaka, Marija Bubaš, izjavila je kako se i dalje može govoriti o usporenom rastu.

-U brojnim županijama je zabilježen manji broj slučajeva nego obično, ali ipak je riječ o ponedjeljku i karakteristika je da se tijekom vikenda nešto manje i testira. U razgovoru smo sa županijama koji imaju visoku stopu incidencije da napravimo ciljane brze antigenske testove, naglasila je.

Bubaš je rekla kako visoke brojke u nekim županijama povezuju čak i s obiteljskim okupljanjem iz mjeseca rujna.

-Ako možemo govoriti da se u jednoj županiji krčka epidemija i nije se smirila od rujna, nije poanta samo fizičkog razmaka i prozračivanja. Mislim da smo došli do toga da trebamo voditi računa o socijalnom distanciranju. Moramo smanjiti broj kontakata koje ostvarujemo, poručila je između ostalog Bubaš.

Na upit o provođenju brzog antigenskog testiranja istaknula je:

-Tu kuharicu vam danas neću otkriti. Takve stvari treba pažljivo isplanirati, ne možemo to raditi stihijski, rekla je Bubaš.

Na upit hoće li biti masovnih testiranja u Zagrebu te koje bi bile ciljane skupine, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, rekao je da su u kontaktu s kolegama iz gradskog stožera, prije svega Nastavnog zavoda za javno zdravstvo.

Istaknuo je kako misli da u ovom trenutku još nisu donijeli neku konkretniju odluku i da će na današnjem sastanku  razmatrati detalje.

Dodao je da brzi antigenski testovi svakako mogu pomoći bržoj trijaži pacijenata.

Vezano uz kršenje mjera, Božinović je kazao kako su podnesene 24 prekršajne prijave protiv pravnih osoba iz domene ugostiteljstva i naplaćeno više od 600.000 kuna kazne.

Što se tiče ilegalnih okupljanja, rekao je kako će se tu dodatno angažirati i policija i civilna zaštita i Državni inspektorat.

-Pozivam sve koji imaju informaciju da se bilo gdje održavaju ilegalni partiji, molim sve, da ne bismo kaznili sve ugostitelje, sve koji su se angažirali u primjeni epidemioloških mjera i uložili sredstva u poslovanje, pozivam sve koji imaju informacije da se bilo što odvija izvan predviđenog radnog vremena ili na nekim ilegalnim lokacijama, da o tome obavijeste policiju ili civilnu zaštitu ili inspektorat. Po tome će se djelovati vrlo strogo, poručio je Božinović.

Govoreći o dodatnim mjerama, Božinović je kazao da će pratiti stanje i da zasad ne bi išli u uvođenje novih mjera, ali da će o tome razmišljati, ako se broj zaraženih dodatno poveća, a one bi išle u „dodatne restrikcije broja okupljanja, rad od kuće tamo gdje je moguće, timski rad i rad u smjenama tamo gdje je to moguće”.

Ministar zdravstva, Vili Beroš istaknuo je kako je „broj zaraženih i umrlih kod nas je relativno visok, ali ako gledamo ukupnu brojku, Hrvatska je među sedam najboljih zemalja po broju zaraženih na milijun stanovnika, te dodao kako su Slovenija, Austrija i Belgija znatno lošije od nas.

-Nismo zadovoljni tim brojkama, s ministrom Božinovićem razgovarat ćemo o daljnjim akcijama, ali ipak sve govori da je situacija stabilna. Nažalost, sve upućuje na to da će broj preminulih biti isti kao broj hospitaliziranih, naglasio je Beroš.

Dodao je i da ako uspoređujemo naše mjere i mjere kod drugih, s blažim mjerama postižemo bolje, ako ne i jednake rezultate.

Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Fran Mihaljević rekla je kako je u Hrvatskoj oko 77 posto onih sa simptomima pozitivno prema antigenskim testovima u odnosu na PCR testove.

-Drugačije je ako idete u opću populaciju možete očekivati da ćete od 20 do 30 posto moći definirati pozitivnih, izjavila je Markotić, te naglasila kako se treba fokusirati na bolesne i one koji imaju indikacije.