Prvi Karlovački

“Ljubav i povjerenje koje su ta djeca usmjerila prema meni bila su veće zadovoljstvo od ijedne plaće”

Autor: Ivana Ivandić

17.05.2022

Priče iz Tjednika

Odaziv iz godine u godinu sve više raste, interes za volontiranjem primijeti se u svim naraštajima.

Pomoći drugima i pokazati solidarnost humani je čin kojim ne samo da pomažemo razvoju društva već i samima sebi. Jedan od najboljih načina kako pomoći je volonterstvo – djelovanje kroz koje dajemo svoje vrijeme, iskustva i vještine, ali i stječemo nova znanja.

-Za mene je volontiranje vrsta humanog rada. Posebno dok sam bila srednjoškolka jer sam mogla biti proaktivna u društvu, pomagati nekome kome je moja pomoć potrebna, a na kraju krajeva i sama napredovati u nekim vlastitim vještinama. Svakako sam shvatila da uživam u proaktivnom radu i da me takva vrsta djelovanja zadovoljava, ispričala nam je volonterka Lucija Žeger iz Koritinje, koja je s volontiranjem počela već u srednjoj školi, a prve volonterske sate odrađivala je u Centru za odgoj i obrazovanje na Baniji, što će zauvijek pamtiti.

-Najljepše mi je bilo volontirati u Centru i pomagati djeci s poteškoćama u razvoju. Ljubav i povjerenje koje su ta djeca usmjerila prema meni bila su veće zadovoljstvo od ijedne plaće na ijednom plaćenom poslu.

“Posebno kao djetetu volontiranje može donijeti puno dobrog”

Kroz volonterski rad puno je naučila o sebi te je stekla nova znanja i vještine koje će joj pomoći i prilikom zaposlenja.

-Mnogi su pričali da za mnogobrojne volonterske aktivnosti postoje ljudi koji su za to i plaćeni, ali ipak mislim da posebno kao djetetu volontiranje može donijeti puno dobrog. Osobno meni je pomoglo da izađem iz ”comfort zone”, da naučim pristupati djeci, istaknula je.

Kao studentici pri završetku preddiplomskog studija novinarstva na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu koja radi na lokalnoj televiziji Trend TV, volontiranje joj pomaže i da svlada, kako dodaje, novinarske i voditeljske vještine koje su joj prijeko potrebne u budućem zanimanju.

Trenutno u sklopu svojih volonterskih aktivnosti uređuje i vodi TV emisiju koja se bavi temama civilnog društva s naglaskom na promociji karlovačkih udruga u Udruzi Carpe diem. Tijekom srednje škole još je volontirala i u Ženskoj grupi Korak Karlovac i u aktivnostima koje je provodio volonterski centar VolonterKa, poput uređenja okoliša i slično.

-O volontiranju je važno znati da ono nije plaćeni rad već dobrovoljna aktivnost. Svaki volonter dobiva svoju volontersku knjižicu u kojoj je svaki sat zabilježen, a sve aktivnosti u kojima volonter sudjeluje su bitna referenca u osobnom životopisu. Također, budući volonteri bi trebali znati da njihov rad neće biti iskorištavanje već rad na sebi i rad na društvu čijeg smo svi mi dio, poručuje.

 “Volontiranje nas čini boljim ljudima”

Volontiranje je dobrovoljno ulaganje svog vremena. Danas je ono dosta rasprostranjeno i pruža razne prilike kako organizacijama tako i samim volonterima, dodaje koordinatorica volontera lokalnog volonterskog centra VolonterKA Katarina Tonžetić.

-Volontiranje nas uči solidarnosti i razumijevanju, daje nam priliku da vježbamo svoje vještine i znanja te da izgrađujemo nova. Na kraju krajeva, čini nas boljim ljudima.

LVC VolonterKA postoji upravo kako bi, navodi, spajao volontere s dostupnim volonterskim pozicijama, odnosno organizacijama koje provode razne volonterske pozicije te da prenosi važne informacije na temu volontiranja i provodi edukacije.

Imaju nekoliko volonterskih aktivnosti planiranih s organizacijama diljem županije, a nedavno su održali edukaciju za Menadžment volontera u Josipdolu.

-Svrha edukacije je bila upoznati sudionike iz Josipdola i Ženske udruge Katarine Josipdol s volontiranjem, objasniti im što to znači biti volonter, kako izgleda ciklus Menadžmenta volontera i kako napraviti i provoditi jedan kvalitetan volonterski program. Sama edukacija će im pružiti upravo to da budu spremni provoditi svoje volonterske programe, uključivati još više volontera u njih i pružiti zajednici i volonterima kvalitetan program, objašnjava.

Manifestacija “Hrvatska volontira”

U sklopu 12. manifestacije “Hrvatska volontira”, koja se održala od 11. do 14. svibnja, organizirali su kušanje tradicionalnih slastica koje su izradile volonterke iz Sirije, Egipta i Ukrajine.

-Cilj ove akcije je potaknuti svijest građana na pitanja migranata i socijalne integracije te potaknuti ih na druženje sa Sirijkama. Cijelu akciju vodila je naša volonterka iz Egipta Amena, ističe.

Manifestaciju organizira Hrvatski centar za razvoj volonterstva i volonterski centri u Hrvatskoj u partnerstvu s Hrvatskim Crvenim Križem, Mrežom mladih Hrvatske i Savezom izviđača Hrvatske kako bi istaknuli potencijal za društveni razvoj koji se oslobađa volontiranjem kada se povežu građani i organizacije iz civilnog, javnog i poslovnog sektora.

Sudjelovati mogu svi organizatori volontiranja s aktivnostima koje će donijeti dobrobit za zajednicu u kojoj djeluju. Aktivnosti se upisuju u online aplikaciju te će biti dostupne svim građanima na nacionalnoj razini koji će se moći uključiti u one aktivnosti koje iz zanimaju.

-Trenutno smo okupirani našim volonterkama Europskih snaga solidarnosti, Amenom iz Egipta i Annom iz Ukrajine koja nam se nedavno pridružila. S njima pripremamo neke zanimljive aktivnosti u budućnosti. Ono što još svakako moram spomenuti da smo u laganom startu s organizacijom 10. Festivala volonterstva, dodaje.

Festival se održava svake godine u rujnu s ciljem podizanja svijesti o važnosti volontiranja te se nagrađuju Najvolonteri grada Karlovca i Najvolonterski program za svoj rad i trud u proteklih godinu dana.

-Festival je prava prilika za organizacije da predstave svoje aktivnosti građanima i da građani vide gdje se sve mogu uključiti ako žele volontirati, naglašava.

“Banka vremena u nekim zemljama već duže vrijeme odlično funkcionira”

Provode i istraživanje na razini grada Karlovca ima li potencijala za uspostavljanje Banke vremena i tko bi se uopće mogao uključiti.

-Banka vremena je zapravo jedna platforma ili baza ponude i potražnje na volonterskoj razini, odnosno umjesto novaca ulaže se vrijeme koje se razmjenjuje među članovima banke, primjerice čuvanje djece, pomoć u selidbi, rezanje drva i slično.

Ističe kako Banka vremena u nekim zemljama kao što su SAD, Velika Britanija i Španjolska već duže vrijeme odlično funkcionira. Umjesto novca ulaže se vrijeme. Svi mogu uložiti sve što znaju i mogu učiniti, a među članovima je, neovisno o njihovom zanimanju, potpuna jednakost. Vrijeme svih jednako je vrijedno.

-Odaziv iz godine u godinu sve više raste. Ima puno organizacija koje provode brojne volonterske aktivnosti upravo s tim građanima koji i jesu volonteri. Interes za volontiranje primijeti se u svim naraštajima i to je nešto zbilja lijepo za vidjeti i što svakako trebamo njegovati i uzdržavati, poručuje koordinatorica volontera LVC VolonterKA Katarina Tonžetić.

 

Foto: LVC VolonterKA