Karlovčanka Ivana Žunac u izboru za Najljepšu mamu Hrvatske osvojila lentu za osobnost, stil, fotogeničnost i simpatičnost

"Glamur" jedne samohrane majke

VIŠE IZ RUBRIKE

  Ivana Žunac (31) na nedavno održanom izboru za "Najljepšu mamu Hrvatske" u Šibeniku osvojila je posebnu nagradu, lentu „Glamour“. Ivana dolazi iz Rečice, samohrana je majka petogodišnje Kiare. Ulogu oca preuzela je prije četiri godine nakon što joj je suprug poginuo u prometnoj nesreći. Uz majčinstvo iza sebe ima lijepo izgrađenu karijeru. Po struci je magistra ekonomije međunarodnog poslovanja. Do nedavno je radila na zamjenama u Karlovačkoj županiji i u Zavodu za javno zdravstvo Karlovačke županije. Trenutno je nezaposlena, ali se nada da će se i to uskoro promijeniti. Uz obitelj važna životna karika joj je i karijera.

  -Volim raditi i volim svoju struku te sam tip osobe koja je svakodnevno na posao išla s osmjehom na licu i željom za novim radnim zahtjevima i iskustvima. Nadalje, moram napomenuti da financijski dio posla. Plaću nikada nisam doživljavala kao primarni cilj, već kao nagradu za dobro i kvalitetno odrađen posao. Navikla sam davati maksimum od sebe u svemu, pa tako i u ovoj poslovnoj domeni, ističe nam radosno Ivana. Intervju koji slijedi posvećen je hrabroj ženi, koja uz različite životne izazove čvrsto stoji na zemlji. Lijepo je razgovarati s inspirativnim ljudima koji svojim radom i jednostavnošću mijenjaju društvo.

  • Kako to da ste se odlučili prijaviti na to natjecanje Najljepša mama Hrvatske?

  Na natjecanje za Najljepšu mamu Hrvatske 2022. godine prijavila sam se isključivo zbog stjecanja novog iskustva, upoznavanja novih ljudi i sklapanja novih prijateljstava. Naime, osoba sam koja se voli iskušati u novim stvarima te mi je ovo bila idealna prilika da dodatno upotpunim svoje životno iskustvo.

  • Mora li kandidatkinja za navedeno natjecanje ispunjavati određene uvjete, ako da, koje?

  Da, postoje tri uvjeta. Kandidatkinja mora biti mama, imati hrvatsko državljanstvo te biti u određenim dobnim kategorijama.

  • Naveli ste kako ste majke malene Kiare. Opišite nam svoju kćerkicu.

  Majka sam uskoro šestogodišnje djevojčice Kiare. Mamama je inače dosta teško opisati svoju djecu jer su za sve nas naša djeca najbolja i najljepša djeca na svijetu, ali onako realno, moja Kiara je zaista posebna djevojčica koju je dosta teško opisati riječima. Iako se rodila kao Palčica, od prvog dana života je ultra hiperaktivno dijete koje bi u pet minuta radilo petnaest različitih stvari. Zapravo, mogu reći da sam rođenjem nje dobila i „sina“. Naime, Kiara puno više od klasičnih „ženskih stvari“. Voli nogomet i motore i sva ostala vozila koja su više svojstvena dječacima, te općenito muško društvo. Kiara ima zaista puno vještina koje pokušavamo pretvoriti u hobije, međutim zbog određenih zdravstvenih problema dosta smo ograničene.

  • Opišite nam svoje majčinstvo – je li zahtjevno biti majka uz posao i ostale dnevne obveze?

  Smatram da je svako majčinstvo zahtjevno bez obzira da li je žena zaposlena ili kućanica. Ja sam osoba koja je u jednom trenutku morala napraviti određene promjene te koja ne može biti samo mama već mora imati i određeni autoritet. Zbog toga, Kiaru sam već od ranog djetinjstva počela odgajati na način da bude što samostalnija, da zna tko je i što je, te koje su njene vrijednosti i da slobodno, bez straha i srama korača ovim svijetom. Da li je bilo zahtjevno? Itekako, i taj proces odgoja nikada neće prestati, ali uvijek sam se vodila onom uzrečicom „Žena si, možeš sve.“ Tako da danas nemam samo kćer već i malu prijateljicu s kojom bez problema mogu otići na kavu, u šoping ili bilo gdje drugdje.

  • Kako je izgledalo natjecanje za Najljepšu mamu? Što ste sve radili u sklopu izbora?

  Natjecanje je trajalo dva dana. U petak 7. svibnja u 9:00 sati ujutro sve natjecateljice našle smo se u Hostelu Scala gdje smo bile smještene. Nakon toga slijedio je prvi radni sastanak na kojem smo uz promotivne materijale, majice i redne brojeve dobile i popis zadataka te vremenske okvire u kojima smo određene zadatke odnosno radnje morale obaviti. Odmah nakon toga imale smo trosatnu probu u Kući umjetnosti Arsen gdje se i održavalo samo natjecanje. Navečer su bili koktel party i humanitarna akcija za djevojčicu Petru koja boluje od teške bolesti i kojoj je potrebna određena vrsta dosta skupog liječenja. Za kraj, imale smo i tombolu gdje je svaka natjecateljica dobila jednu od nagrada sponzora što je ujedno i novina ovog jubilarnog 5. natjecanja, obzirom da su do sada nagrade dobivale isključivo pobjednice natjecanja. Subota, odnosno sam dan natjecanja bio je „napet“ od samog jutra. U dopodnevnim satima odradile smo fotografiranje sa sponzorima Vinarija Vinoplod Šibenik, „Ghetaldus Split“ i „Suzuki“, nakon čega smo imale razgledavanje grada Šibenika uz pratnju turističkog vodiča. Nakon toga slijedio je brzinski ručak, šminkanje i frizura prema unaprijed dobivenom rasporedu. Zatim brzinska večera, pa oblačenje u kreacije „Vibela Design-ea“ te fotografiranje i odlazak u Kuću umjetnosti Arsen u kojoj smo odradile još jednu brzinsku probu prije samog početka natjecanja.

  • Možete li nam okvirno reći koliko je bilo natjecateljica?

  Ukupno nas je bilo 17 te smo bile podijeljene u dvije kategorije. U mlađoj kategoriji bilo nas je 11 s time da je jedna mama bila van konkurencije obzirom da nema hrvatsko državljanstvo, a u starijoj – „Dijamant kategoriji“ 6.

  • Postoje li određene kategorije u kojima se majke natječu? Ako da – koje su to i koja je bila Vaša kategorija?

  Kao što sam prethodno navela, postoje dvije kategorije natjecanja. Mlađa kategorija za mame od 23 do 39 godina te starija „dijamantna“ kategorija za mame od 40 do 53 godine. Ja sam se natjecala u prvoj, mlađoj kategoriji.

  • Kako je izgledalo finale u Šibeniku?

  Iskreno, ja sam osoba kojoj ovo nije prvi javni nastup obzirom da sam 13 godina svirala i plesala u Kulturno-umjetničkom društvu Rečica te sam vrlo često bila na raznim nastupima i natjecanjima kako u Karlovačkoj županiji tako i diljem Hrvatske, a i šire. Zbog toga mi je finale natjecanja predstavljalo „točku na i“ nakon svega već odrađenog. Uglavnom, cijeli program finala bio je pod vodstvom voditeljice, tijekom natjecanja publiku je zabavljao šibenski pjevač Branimir Bubica, a prigodnim govorom obratio nam se i gradonačelnik grada Šibenika, gospodin Željko Burić.

  • Natjecateljice su imale tri izlaza - u prvom su nosile kreacije Vibela Design, u drugom su predstavile svoje talente, a u trećem su izašle u svečanim toaletama.

  Zapravo smo imale četiri izlaza, dva koja su se bodovala i dvije koja nisu bodovana. U prvom izlazu koji nije bio bodovan nosile smo modne kreacije vrlo posebne dizajnerice Ivane Filipović poznate pod nazivom „Vibela Design“ koja je i sama sudjelovala na ovom natjecanju 2019. godine te osvojila lentu „Najljepša mama Hrvatske fashion 2019.“. Drugi i treći izlaz su se bodovali. U drugom izlazu nosile smo traperice ili hlače po izboru, bijele majice ili košulje te ručno rađene ogrlice i broševe brenda „Artistra design“. U trećem izlazu bile smo odjevene po vlastitoj želji te smo predstavljale svoje hobije i vještine. Posljednji izlaz koji ujedno nije bio bodovan bio je izlaz u svečanim kombinacijama po vlastitom izboru.

  • Koje ste talente Vi pokazali, i kakvu ste haljinu nosili?

  Što se tiče talenata i vještina bilo mi je zaista teško odlučiti što ču predstaviti obzirom da smo bile vremenski ograničene na 90 sekundi. Zbog tog kratkog vremena odlučila sam se na svoju kreativnost te sam izradila sliku na platnu. Na njoj se nalazilo 18 žena i majki, odnosno svih nas 17 neću reći natjecateljica, već prijateljica i naša draga organizatorica Maja Gnjidić Verdeccia, bez koje ničega od ovoga ne bi bilo. Tijelo žena na slici rađeno je akrilnim bojama, a haljine sam napravila od umjetnog cvijeća, perja, mašni, raznih perlica, cirkona i slično. Istom tehnikom napravila sam i lik žene na traper jakni koju sam jedno nosila na sebi prilikom  predstavljanja vještine. U posljednjem izlazu nosila sam dugu haljinu od, žuto zlatne boje koju mi je baš za ovu prigodu šivala moja draga krojačica Josipa Bilić.

  • Jeste li imali tremu tijekom izbora?

  Ne, zaista ni malo. Jednostavno sam takva osoba. Znala sam zašto sam se prijavila na ovo natjecanje te koji mi je cilj, a sve to sam ostvarila prije početka samog natjecanja.

  • Što je prethodilo, koje aktivnosti izbora, finalu?

  Za izbor sam se prijavila još u rujnu 2021. godine. Uvjeti za prijavu bili su ispunjavanje prijavnice, slanje dvije fotografije (fotografije lica i cjelokupnog tijela) te video snimka u trajanju od dvije minute u kojoj je svaka od nas morala reći nešto o sebi, svojim hobijima, vještinama i slično, te pokazati hod. Negdje u siječnju 2022. godine dobila sam mail u kojem je pisalo da sam ušla u polufinale izbora te da će se izbor za finale održati u ožujku preko Zoom-a. Izbor za finale preko Zoom-a održao se u četiri grupe. Na izboru su bila tri člana žirija koja su svakoj od nas postavili nekoliko pitanja. Dan nakon toga dobila sam mail u kojem je pisalo da sam jedna od finalistica. U međuvremenu imali smo još nekoliko sastanaka sa detaljnim informacijama te konačnim dogovorima za samo natjecanje.

  • Tko sve čini žiri, izbor za Najljepšu mamu?

  U sastavu žirija Izbora za najljepšu mamu Hrvatske 2022. godine bio je gospodin Željko Burić – gradonačelnik grada Šibenika, gospodin Danijel Mileta – dogradonačelnik grada Šibenika, gospodin Danijel Mileta, direktor Turističke zajednice grada Šibenika, vlasnica brenda „IB Chic bags“ Ivana Bičanić, vlasnica brenda “Artistra design“ Matea Terlević, novinar Zdravko Ilić te novinarka Lucija Cvitan.

  • Je li vam je ovo prvi put otkako sudjelujete na ovom natjecanju?

  Da, prvi puta sam sudjelovala na ovakvom tipu natjecanja.

  • Hoćete li se prijaviti sljedeće godine?

  Nažalost ne i to samo iz razloga jer mora proći vremenski period od dvije godine do ponovne prijave, ali nakon toga sigurna sam da ću se ponovno prijaviti i iskreno preporučujem svim ženama i mamama da se prijave i okušaju u ovakvom natjecanju.

  • Pošto se izbor zove Najljepša mama Hrvatske, nameću li se možda neke krive vrijednosti, kako je izgled važan ili je to više jedan mozaični zanimljiv tip natjecanja. Koja su Vaša iskustva s natjecanja?

  Ovo natjecanje, odnosno izbor, okarakterizirala bih više kao jednu od manifestacija grada Šibenika. Smatram da naziv natjecanja nije najprimjerenija opcija jer sve smo mi nabolje i najljepše baš onima kojima trebamo biti, svojoj djeci i obitelji, ali prije pet godina kada je krenula inicijativa za realizacijom ovako nečega jednostavno nije bilo bolje ideje i boljeg rješenja. U ovo natjecanju predstavljate ono što jeste, prikazujete sve svoje vrline, vještine, hobije i slično, a izgled zaista ne igra nikakvu ulogu, jer svatko od nas je  lijep i poseban na svoj način i zapravo je sve u oku promatrača.

  • Osvojili ste na natjecanju lentu u kategoriji Glamour – opišite nam o čemu se radi?

  Iskreno, nisam se nadala osvajanju ni lente ni krune i moram priznati da sam zbog toga izgubila dosta oklada prije samog natjecanja. Kao što sam već naglasila, nisam išla za time i zbog toga, a lentu „Najljepša mama Hrvatske Glamour 2022.“ zaista ne znam kako bih objasnila. To je zapravo sve u jednom – osobnost, stil, fotogeničnost, simpatičnost. Ne mogu reći da nije lijepo nešto osvojiti, ali ova lenta je samo jedna od materijalnih stvari koja ne može promijeniti ono što već imam i što već jesam.

  • Mogli bismo reći kako je majčinstvo zaista jedan lijepi životni poziv. Suvremenim načinom života majke više nisu isključivo kućanice, rade nekoliko poslova, uspješne su žene. Stignete li u danu obaviti sve zadane obveze, kako izgleda Vaš tipičan dan?

  Dok sam radila, a i trenutno stižem obavljati sve obveze i to isključivo zbog velike potpore i pomoći obitelji. Moj, odnosno naš dan svaki dan je drugačiji. Postoje određene rutine kao što su buđenje u 4:30 , spremanje i odlazak na posao i u vrtić, povratak doma, ručak, igra i slično, ali uvijek uspijemo ubaciti i neke „novine“.

  • Tko Vam je najveća potpora u životu?

  Cijeli život najveća potpora su mi roditelji, a prije skoro dvije godine u moj je život ušla jedna posebna osoba koja mi od prvog dana daje „vjetar u leđa“, koja čvrsto stoji uz mene u svim mojim usponima i padovima i koja je uvijek tu – moj zaručnik, a uskoro i suprug Hrvoje.