Zaprimaju i analiziraju svaki uzorak vode namijenjene za ljudsku potrošnju

ZJZKA: U 6 mjeseci izvršeno 212 ispitivanja vode za ljudsku potrošnju, a ona se provode i dalje

VIŠE IZ RUBRIKE

Analiza

Zbog javnog interesa o kakvoći vode za ljudsku potrošnju na području grada Karlovca i Karlovačke županije, Zavod za javno zdravstvo Karlovačke županije pojasnio je svoju ulogu u kontroli kakvoće vode. Priopćenje slijedi u nastavku:

Sukladno članku 19 Zakona o vodi za ljudsku potrošnju (NN 30/2023), isporučitelji vode koji isporučuju više od 1000m3 vode namijenjene za ljudsku potrošnju dnevno ili koji opskrbljuju više od 5000 stanovnika moraju u okviru svoga poslovanja osigurati interni laboratorij za ispitivanje vode namijenjene za ljudsku potrošnju. Vodovod i kanalizacija d.o.o. Karlovac kao pravna osoba koja isporučuje više od 1000m3 vode namijenjene za ljudsku potrošnju i opskrbljuje više od 5000 stanovnika ima interni laboratorij u okviru svojeg poslovanja i ispituje vodu za ljudsku potrošnju sukladno svom Planu sigurnosti vode. Obzirom na postojanje internog laboratorija u Vodovodu i kanalizaciji d.o.o. Karlovac, Zavod za javno zdravstvo Karlovačke županije vodu namijenjenu za ljudsku potrošnju kontrolira samo kroz Državni monitoring vode namijenjene za ljudsku potrošnju i sustave samokontrole prioritetnih objekata.

Sukladno Rješenju Karlovačke županije KLASA: 500-01/24-01/18, URBROJ. : 2133-03/04-24-03 od 15. ožujka 2024. godine za sufinanciranje provedbe dijela Programa monitoringa vode za ljudsku potrošnju za Karlovačku županiju u 2024. godini (parametri skupine A-redovni monitoring i parametri skupine B-revizijski monitoring) i Ugovoru o sufinanciranju Programa monitoringa vode za ljudsku potrošnju za Karlovačku županiju za 2024. godinu KLASA: 500-01/24-01/18, URBROJ. : 2133-03/04-24-02 od 15. ožujka 2024. godine, izvršene su usluge uzorkovanja i ispitivanja vode za ljudsku potrošnju na području cijele Karlovačke županije. Područje obuhvaća 8 zona opskrbe lokalnih vodovoda i 25 zona opskrbe javnih vodovoda.

Osiguranim sredstvima u razdoblju od početka travnja do početka listopada 2024. godine izvršeno je ukupno 212 uzorkovanja i ispitivanja vode za ljudsku potrošnju na području županije. Od toga je ispitano 37 uzoraka revizijskog monitoringa (parametri skupine B) i 175 uzoraka redovnog monitoringa (parametri skupine A) uz 16 nesukladnih uzoraka na području Karlovačke županije. Dio ispitivanja je u tijeku.

Područje grada Karlovca u 2024. godini obuhvaća tri zone opskrbe — ZO Borlin, ZO Karlovac i ZO Vukmanić. Tijekom 2024. godine u ove tri zone ukupno je uzeto 75 uzoraka, od toga 67 uzoraka redovnog monitoringa i 8 uzoraka revizijskog monitoringa. Od ukupnog broja uzoraka na području grada Karlovca ispitivanjem su utvrđene nesukladnosti u 4 uzorka, u 2 je utvrđeno mikrobiološko onečišćenje, a u 2 povišena razina olova. Mikrobiološko onečišćenje nakon izvršene popravne radnje je uklonjeno, te su oba ponovljena ispitivanja utvrdíla da je voda mikrobiološki ispravna. Što se tiče povišene razine olova, nakon ponovljenog uzorkovanja, utvrdeno je da je uzrok u instalacijama samog objekta, a ne u vodoopskrbnoj mreži.

Pri svakoj utvrđenoj nesukladnosti, Zavod za javno zdravstvo postupa sukladno Zakonu o vodi za ljudsku potrošnju (NN 30/23) i odmah po utvrđenoj nesukladnosti obavještava e-mailom Državni inspektorat, Stručno povjerenstvo, Karlovačku županiju (kupca) i nadležnog javnog isporučitelja vodnih usluga. U suradnji sa sanitarnom inspekcijom se obavještava telefonski i subjekt s lokacije gdje je uzet uzorak uz davanje preporuka za postupanje za izljevno mjesto, poduzimaju se popravne radnje za otklanjanje uzroka nesukladnosti, te se pristupa ponovnom ispitivanju izljevnog mjesta kako bi se potvrdio prestanak uzroka nesukladnosti.

Zavod za javno zdravstvo Karlovačke županije želi naglasiti kako zaprimamo i analiziramo svaki uzorak vode namijenjene za ljudsku potrošnju, ako je uzet u pravilnoj ambalaži i na propisan način. Svaki kupac prilikom preuzimanja naše ambalaže uz usmeno objašnjenje postupka uzorkovanja dobiva i pisane upute o pravilnom uzorkovanju vode iz slavine, koje prilažemo ovom dopisu. Sukladno Preporuci Stručnog povjerenstva za vodu namijenjene za ljudsku potrošnju Ministarstva zdravstva, smatramo da ukoliko se radi o pojavi boje ili zamućenosti u uzorku vode, dobro je analizirati i druge parametre radi utvrdivanja moguće prisutnosti drugih kontaminanata.

Obzirom na trenutno stanje s vodom za ljudsku potrošnju na području Grada Karlovca, Karlovačka županija je osigurala dodatna sredstva za daljnje provođenje Monitoringa vode za ljudsku potrošnju. Dodatnim sredstvima uzorkovanja će se provoditi u svrhu provjere stanja vode za ljudsku potrošnju koja se distribuira potrošačima iz javnih vodoopskrbnih sustava na području Grada Karlovca i Karlovačke županije.

Grad Karlovac najavio je osiguravanje sredstava Zavodu za javno zdravstvo za kontrolu kakvoće vode za ljudsku potrošnju na području grada.

Zavod za javno zdravstvo Karlovačke županije je 17. i 18.10. 2024. uzorkovao vodu za ljudsku potrošnju u sedam prioritetnih objekata na području grada Karlovca na njihov zahtjev. Svih sedam ispitanih uzoraka bilo je sukladno propisanim MDK vrijednostima važećeg Pravilnika o parametrima sukladnosti, metodama analiza i monitorinzima vode namijenjene za ljudsku potrošnju (NN 64/2023, NN 88/2023).

UPUTA ZA UZIMANJA UZORKA VODE IZ SLAVINE

Voda za piće iz slavine uzima se na slijedeći način:

sa slavine se uklone svi nastavci (metalne mrežice, PVC nastavci i sl.)

slavina mora biti čista bez vidljive nečistoće, sluzi, masti, ostataka sredstava za čišćenje

-slavina se očisti brisačem za jednokratnu upotrebu

izvršiti ispiranje tako što se pusti da voda teče oko 5 minuta

-mlaz vode treba biti jednakomjeran, debljine olovke

-boca za osnovna fizikalno-kemijska ispitivanja (PVC ambalaža) napuni se izravno i to na način da se boca puni do prelijevanja, a zatim se začepi bez mjehurića zraka

-nakon uzimanja uzorka vode za fizikalno-kemijska ispitivanja slavina se zatvori

-zatim se uzima uzorak vode za mikrobiološka ispitivanja (u sterilnu staklenu ili PVC bocu)

-prije uzimanja uzorka vode za mikrobiološka ispitivanja, metalne slavine steriliziraju se plamenom, tako da se upaljačem oprezno spali otvor slavine

-plastične slavine dezinficiraju se 70% etanolom (može se kupiti u ljekarni)otvoriti vodu

-prilikom otvaranja i punjenja paziti da ne dođe do slučajnog onečišćenja boce, čepa ili slavine (ne dirati rukama grlo boce, unutrašnji dio čepa i otvor slavine)

bocu treba puniti izravno, postaviti je neposredno ispod izljevnog mjesta (slavine)

-boca se ne puni do vrha

voda se ne smije izlijevati iz boce, niti ispirati bocu

-poslije uzorkovanja boca s uzorkom čvrsto se zatvori s čepom i stavi u hladnjak na oko 5°C.

Uzorak vode potrebno je dostaviti što prije u laboratorij (u roku od šest sati). Ako to nije moguće, važno je da je uzorak vode u rashladnom uređaju i da se dostavi u laboratorij što prije, najkasnije unutar 24 sata. Uzorci se zaprimaju radnim danom od 7:00 do 14:00 sati.