Dužina bi bila oko 700 metara, a dnevna protočnost oko 4.500 vozila

Zvijezda dobiva obilaznicu 2020. godine

VIŠE IZ RUBRIKE

  U velikoj gradskoj vijećnici večeras je predstavljeno idejno rješnje obilaznice Zvijezde. Predstavio ga je Marko Šoštarić s Fakulteta prometnih znanosti.

  -To je jedna nova gradska ulica koja bi spajala prostor od Gaze, odnosno postojeće Vatrogasne ceste, pored Šumarske i drvodjeljske škole do zgrade Hrvatskih šuma i onda dalje prema gradu. Prometnica ne bi prolazila jako blizu škole, a rejšenjem bi regulirana sigurnost pješaka, tako da bi u zoni škole bio posebni pješački prijelaz te posebne mjere, a ujedno bi se sve u potpunosti uklopilo u prostor i osgurala bi se maksimalana razina sigurnosti za pješake i za vozače automobila. Protočnost nije upitna i tu se očekuje oko nekih 4.500 vozila na dan, što znači oko 450 vozila u vršnom satu. Ukupna dužina je oko nekakvih 700 metara, tako da se ona u principu u potpunosti uklapa u gradski prometni sustav i ne očekuju se nikakvi problemi.

  Ustvari  radi  se  o prometnom rješenju jedne nove gradske prometnice, a zašto se to zapravo radi, odgovara zamjenik gradonačelnika Ivan Mrzljak.

  -To sve radimo zbog toga što onog trenutka kada će biti realizirana rekonstrukcija komunalne infrastrukture Zvijezde, tada više neće biti tranzitnog prometa ulicom Josipa Kraša. Bit će zaobilazni promet Frankopanskom ulicom kroz Zvijezdu za potrebe stanara, poduzetnika i poslovnih prostora, ali neće biti tranzitnog prometa. Prema tome mi moramo napraviti jednu obilaznicu koja je najbliže Zvijezdi i  to je ovo rješenje Fakulteta prometnih znanosti iz Zagreba. Također treba istaknuti da i urbanisti pa i Konzervatorski odjel Ministarstva kulture u Karlovcu s ovim rješenjem koje ćemo mi u končnici prikazati kao rješenje su se složili.

  Mrzljak o još nekim detaljima kaže.

  -Vjerujem da će ova prezentacija potaknuti raspravu te da ćemo vrlo brzo prihvatiti ovo naše predloženo rješenje. Također nadam se  da ćemo već krajem iduće godine riješiti imovinsko pravne odnose i financiranje te početi s izgradnjom te prometnice kako bi mogli dočekati  i rekonstrukciju karlovačke Zvijezde.

  Nakon javne rasprave predstoji projektiranje idejnog i  glavnog projekata, izrada troškovnika i procjena projektanta te bi se onda moglo znati koliko će to koštati. Sve bi trebalo biti realizirano 2020. godine.