Danas je treći dan filmskih događanja u Karlovcu

Žuta srijeda bila je prepuna aktivnosti i filmskih uzbuđenja

VIŠE IZ RUBRIKE

  Nakon svečanog otvorenja na obali Korane, 23. Filmska revija mladeži i 11. Four River Film Festival, 12. rujna krenuli su sa službenim programom u prostorijama Gradskog kazališta Zorin dom.

  Žuta srijeda započela je programskim segmentom Srednjoškolci predstavljaju srednjoškolcima, koji je osmišljen kako bi prezentirao zanimljive radionice i festivale u Hrvatskoj, ali i šire. U okviru spomenutog programa, posjetitelji su prije projekcije natjecateljskih filmova imali prilike saznati više o Prodigy Campu u Seattleu te o sve popularnijem sisačkom festivalu, Star Film Festu.

  Rick Stevenson, jedan od članova velikog žirija, inspirativnim govorom i krasnim filmovima nastalim u okviru Prodigy Campa, mladim je filmašima približio ovaj popularan kamp koji okuplja najtalentiranije filmaše svijeta, a vode ga vrhunski filmski profesionalci. Komisija Prodigy Campa gostuje na ovogodišnjoj Reviji i Festivalu, te će na kraju odabrati jednog autora filmova uvrštenih u festivalsku selekciju, za sudjelovanje u kampu.

  Natjecateljski program na žutom tepihu službeno je krenuo u jutarnjim satima, te je u dva navrata prikazano 24 filma, od sveukupno 76 uradaka koliko ih je ušlo u festivalsku konkurenciju. Nakon svake projekcije, održan je i razgovor s autorima, pod vodstvom nezamjenjivog Boška Picule. Uz službeni, natjecateljski program, krenuo je i još jedan Work in progress pod vodstvom Ane Đordić, profesorice hrvatskog jezika i književnosti i Jelene Modrić, filmske montažerke.

  Kraj prvog festivalskog dana gosti su dočekali na obali rijeke Mrežnice, uz projekciju filmova na otvorenom i tradicionalni festivalski program Nekad laureati Revije i Festivala, a danas? u sklopu kojeg je predstavljen rad Vjekoslava Živkovića – Živca. Živac je autor desetak kratkih, animiranih filmova koji su sinoć prikazani, poput Tišine mora, Lovac i kralj, Come on itd. Kao jedan od osnivača Four River Film Festivala 2008. godine i velikih zaljubljenika u filmsku umjetnost, Živac se i dalje bavi animacijom te uglavnom radi na reklamnim i glazbenim spotovima kao freelancer. Nakon projekcije njegovih autorskih uradaka, prikazan je i dugometražni, igrani film Sakriveni redatelja Mikela Ruede.

  Danas, 13. rujna, sve posjetitelje očekuje nastavak natjecateljskog programa uz bogat popratni sadržaj.

  Cjelokupni program održava se u organizaciji Kinokluba Karlovac i Hrvatskog filmskog saveza, pod pokroviteljstvom Hrvatskog audiovizualnog centra, Hrvatske zajednice tehničke kulture, Društva hrvatskih filmskih redatelja, Turističke zajednice grada Karlovca, Hrvatske turističke zajednice, Zajednice tehničke kulture Karlovačke županije te trgovačkog društva Turbing d.o.o.