U vježbi je sudjelovalo 48 ljudi, 15 vozila i pet čamaca

Žurne službe pokazale da su uigrana ekipa

VIŠE IZ RUBRIKE

  U sklopu obilježavanja Dana neovisnosti danas je održana i terenska vježba civilne zaštite pod nazivom „Korana 2018“. Vježba je održana na potezu između dva koranska mosta, drvenog i pontonskog, a sudjelovali su pripadnici svih žurnih službi.

  Prema scenariju vježbe dogodila se prometna nesreća u kojoj je jedna osoba ostala zarobljena u vozilu, jedan putnik ostao je na obali rijeke, dok je drugi, pretpostavlja se uslijed izlijetanja vozila s mosta završio u rijeci.

  Vatrogasci JVP Karlovac su oslobađali zarobljenog vozača, pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja pretraživali su korito Korane u potrazi za nestalim putnikom uz pomoć sonara. Ozlijeđene su zbrinjavali djelatnici Hitne medicinske pomoći, unesrećenog su iz rijeke izvlačili ronioci Interventne policije, a mjesto nesreće osiguravala je policija. U uspostavi izdvojenog zapovjednog mjesta pomagali su pripadnici Crvenog križa.

  Sudjelovalo je ukupno 48 pripadnika svih spomenutih službi, sa 15 vozila i pet čamaca. Vježba ja na Koranu privukla i veći broj građana koji su sa zanimanjem pratili čime raspolažu i kako zajedno rade pripadnici različitih službi.

  Na Korani je bio i gradonačelnik Damir Mandić, koji je na kraju vježbe uputio pohvale svim pripadnicima žurnih službi.

  Ova vježba danas je pokazala da su sve žurne službe grada Karlovca zaista spremne odgovoriti svim ovakvi izvanrednim situacijama. Mi u Karlovcu, na žalost, imamo iskustava s elementarnim nepogodama, ali kako smo prometno čvorište često se događaju i ovakve nezgode. Moram reći da i vatrogasci i hitna pomoć i HGSS, Crveni križ i policija stvarno su danas pokazali da su uigrana ekipa.

  Mandić je komentirao i zašto se Dan neovisnosti u gradu obilježava na ovakav način, odnosno manifestacijom „U službi grada i domovine“.

  Karlovac već četvrtu godinu na ovakav način obilježava Dan neovisnosti, gdje se građanima predstavljaju ne samo žurne službe nego i sve javne ustanove i tvrtke te gradska uprava. Građani imaju prigodu na jednom mjestu popričati i vidjeti što se radi, mogu doći sa svojim prijedlozima, ali i s kritikama, tako da je ovo jedan dan gdje svi možemo, na jedan način proslaviti Dan neovisnosti, a s druge strane učiniti nešto korisno.

  Ispred Stožera civilne zaštite glavni za provedbu vježbe bio je zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe grada Karlovca Miroslav Rade. Suradnju službi i provedbu vježbe ocijenio je uspješnima.

  Po scenariju vježbe sve je provedeno kako je i zamišljeno i nije bilo nikakvih problema. Zadovoljni smo i s odazivom građana, da su prepoznali i došli vidjeti kako operativne snage u sustavu civilne zaštite djeluju i kako možemo pomoći građanima i da smo im na raspolaganju.

  Veći broj sudionika i pet službi koje su sudjelovale, na pitanje je li bilo teško bilo koordinirati vježbom, Rade je rekao da nije, jer je svaka služba imala svog voditelja, a kako svatko zna što treba raditi, nije bilo problema.

  Mislim da možemo biti zadovoljni sa sustavom, opremom, obučenosti ljudi, koji se svaki dan usavršavaju. Pokušavamo pratiti svjetske trendove i kupovati opremu koliko nam financije dozvoljavaju. U svakom slučaju može se dogoditi nepredviđena situacija ili havarija, što imamo prilike vidjeti u svijetu, na koje stvarno odgovora nema niti jedna služba. Nadam se da mi nećemo biti u takvoj neprilici.

  Vrijedno iskustvo službe su stekle tijekom poplava 2014. i 2015. godine, dodao je zapovjednik JVP Karlovac, a ta su iskustva pretočili i u konkretne prijedloge, koji su ove godine u proljeće za vrijeme poplava dali i konkretne rezultate.