"Strateški ciljevi su razvoj ruralnog područja, ulaganje u ljudske potencijale i radna mjesta, te održivi razvoj cijelog prostora"

Županijsko partnersko vijeće o Županijskoj razvojnoj i Strategiji razvoja turizma do 2025. godine

VIŠE IZ RUBRIKE

  Usvajanje izmjena Županijske razvojne strategije i predstavljanje analize stanja i Strategije razvoja turizma Karlovačke županije bile su neke od tema današnje sjednice Županijskog partnerskog vijeća Karlovačke županije.

  U Županijskog razvojnoj strategiji definirana su tri strateška cilja, te istaknuto 10 razvojnih projekata, od kojih je pet kandidirano od strane gradova, Karlovca, Ozlja, Slunja, Ogulina i Duge Rese, a pet je istaknula sama Karlovačka županija.

  -Strateški ciljevi su razvoj ruralnog područja, ulaganje u ljudske potencijale i radna mjesta, te održivi razvoj cijelog prostora, izjavila je zamjenica župana, Martina Furdek Hajdin te istaknula pet razvojnih projekata Karlovačke županije:

  -To su sustav obrane od poplave grada Ogulina i grada Karlovca, zatim izgradnja Centra za gospodarenje otpadom Babina gora. To su projekti koji su već u razvoju, ali zbog EU financiranja mi ih moramo i sada navoditi, a novi projekti za koje smo se opredijelili su stari gradovi Karlovačke županije, zatim ulaganje u sustav obrazovanja pogotovo srednjoškolskog, te višeg i visokog obrazovanja s novom mrežom obrazovanja i s naglaskom na centre kompetencija. I posljednji županijski cilj je korištenje obnovljivih izvora energije s naglaskom na geotermalne i sunčeve izvore jer planiramo u Poduzetničkoj zoni Logorište na krovovima zgrada, a ta zona, odnosno sama tvrtka je u vlasništvu Županije, te možemo upravljati tim prostorom i poticati naše poduzetnike da kao jedinstveni projekt na krovovima postave sustav koji će prvenstveno proizvoditi električnu energiju, a vjerojatno i toplu vodu.

  Ono što nadamo se da će i sama Strategija polučiti to je borba za svakog čovjeka koji treba ostati živjeti u ovom kraju ili novonaseljeni, jer znamo da nam je demografska slika jako loša, istaknula je između ostalog Furdek Hajdin.

  Najavila je i 30-dnevnu javnu raspravu i pozvala sve zainteresirane na sudjelovanje.

  Produženje boravka turista i povećanje prosječne potrošnje po broju turista su među glavnim ciljevima Strategije razvoja turizma Karlovačke županije do 2025. godine.

  -Mi već ove godine smo ostvarili stanoviti rast u odnosu na prethodnu godinu, dakle govorimo o brojci od preko 600 tisuća noćenja koja je ostvarena početkom studenog ove godine, a prošla godina je završila sa 576 tisuća noćenja u Karlovačkoj županiji. Time smo, ako izuzmemo grad Zagreb kao zasebno turističko tržište, svrstani kao županija „broj jedan“ na području kontinentalnog dijela Republike Hrvatske. Tu nismo htjeli stati s obzirom na taj lijepi trend i rast turizma u Karlovačkoj županiji i zapravo zadali smo si dosta visoke ciljeve u ovoj Strategiji. Gruba ideja je da se dosegne milijun noćenja do 2025. godine za što su potrebna stanovita ulaganja, te produženje boravka turista u Karlovačkoj županiji, ali ono što je najbitnije je povećanje prosječne potrošnje po broju turista, istaknuo je između ostalog pročelnik županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo, Željko Fanjak.