Prvi Karlovački

Živi zid želi u Europskom parlamentu rješavati problem migrantske krize

03.05.2019

Izbori

Ivan Vilibor Sinčić, Ivan Pernar te Tihomir Lukanić, nositelj liste Živog zida za EU parlament družili su se s građanima na tržnici i podijelili im sadnice batata

Migrantska kriza i kako je riješiti jedna je od točaka izbornog programa Živog zida za europarlamentarne izbore o kojoj su danas govorili u Karlovcu. Ivan Vilibor Sinčić, Ivan Pernar te Tihomir Lukanić, nositelj liste Živog zida za EU parlament družili su se s građanima na tržnici i podijelili im sadnice batata.
Lukanić je napomenuo da je jedno od najdominatnijih sigurnosnih pitanja u Europi migrantska kriza, a u isto vrijeme, tvrdi, kroz Hrvatsku prolaze skupine migranata i s terena dolaze informacije o oštećenjima imovine i provalama.
Imamo veliku količinu ilegalnih migracija koje policija želi zataškati i ne želi, pogotovo u ovo predizborno vrijeme, izlaziti u javnost. Međutim, mi moramo biti svjesni da naše granice nisu dovoljno branjene, da državni aparat i Ministarstvo unutarnjih poslova nisu učinili sve što su trebali, sve ono što mogu učiniti. Količina djelatnika premala je da se brani jako dugačka granica, nedovoljno su opremljeni i kad sumiramo vidimo da se hrvatska trenutna vlast ne zna nositi s migrantskom krizom.
Živi zid, naveo je Lukanić, rješenje problema vidi na izvoru problema i za to će se zalagati u Europskom parlamentu.
Hrvatska ne može postati hot-spot. Ovdje se ne može zatvaranjem susjednih granica sa zapadne strane stvarati privremeno utočište za ilegalne migracije. Mi nismo protiv legalnih migracija gdje se ljudi evidentiraju pri ulasku u zemlju, ali smo u svakom slučaju protiv ilegalnih migracija.
Mi ćemo se govornice Europskog parlamenta institucionalno boriti da se zaustavi migrantski val, da se utječe na izvor problema dakle na zemlje odakle migranti potječu. S dva, tri zastupnika mi ne možemo puno, ali Živi zid nije sam. Živi zid ima platformu stranaka na nivou Europe koja ima snagu i koja će imati još veću snagu. Euroskeptične stranke zauzimat će više nego ikada Europskog parlamenta i s te strane ćemo svakako znati zaštititi interese i Hrvatske i Europe kao kontinenta.
Tihomir Lukanić je na pitanje koliko mandata očekuju u Europskom parlamentu odgovorio kratko – „mandate u množini“. Također je istaknuo da treba podići svijest o važnosti europskih izbora, kako bi izlaznost bila što veća.
– Ne samo zbog zastupanja hrvatskih interesa na nivou Europe i Europske unije, već zbog toga što oni mogu biti putokaz prema parlamentarnim izborima slijedeće godine gdje već možemo učiniti veliki udar u smjenjivanju postojeće korumpirane vlasti, usudio bih se reći i smijeniti je.