Za rad Zimske službe osigurano 18 milijuna kuna

Zimska služba spremna za zimske uvjete

VIŠE IZ RUBRIKE

  Zimska služba spremna je za predstojeće zimske uvjete u razdoblju od 15. studenog pa u narednih 120 dana. Poruka je to s današnje konferencije za novinare stožera Zimske službe održane u prostoru Županijske uprave za ceste u Belajskim Poljicama.

  Ravnatelj Županijske uprave za ceste, Stjepan Turković izjavio je kako je Stožer Zimske službe za predstojeću zimu osigurao oko 18 milijuna kuna.

  -Županijska uprava za ceste osigurala je 8,5 milijuna kuna, Hrvatske ceste 6,5 milijuna kuna i Grad Karlovac tri milijuna kuna. To su sredstva koja smo osigurali u svojim proračunima. Prošle godine se pokazalo da nisu bila dostatna pa smo morali osigurati dodatna sredstva, ali prošla zima bila je izuzetno oštra i duga, a pretpostavke na temelju nekih prognoza koje sada dobivamo su da ova neće biti tako oštra, istaknuo je.

  Podsjetio je i kako održavaju ukupno 2.047 kilometara cesta, od čega Hrvatske ceste 390 kilometara, Županijske ceste 1057 kilometara i Grad Karlovac 600 kilometara cesta.

  -Mi smo kao Stožer pripreme stavili u četiri faze. Prva faza je stupila na snagu s današnjim danom, a to je priprema u mirovanju kada nam temperature zraka nisu ispod nule. Drugi stupanj je kada su temperature oko nule, tada pristupamo posipavanju na mjestima gdje očekujemo da će biti poledice. Tu posebno akcentiramo sve mostove na svih 2.000 kilometara prometnica gdje se pristupa njihovom preventivnom posipavanju. Treća i četvrta faza nastupaju kod padalina i intenzivnih padalina. Osigurali smo dovoljno novaca i dovoljne količine soli i sipine tako da ćemo i ove zime 2018./2019. održati minimalni standard čišćenja naših prometnica koji je bio i prethodnih zima kada smo uglavnom dobili pozitivne kritike naših korisnika i građana Karlovačke  županije za održavanje prometnica u zimskim uvjetima, naglasio je.

  Turković je ovom prilikom zamolio i sve korisnike, odnosno vozače da zaista koriste zimsku opremu i da brzinu kretanja vozila prilagode uvjetima na cesti.