Radi se na proširenju kapaciteta Studentskog doma

Željko Šančić: „Broj ostvarenih noćenja u Hostelu Bedem je iznad očekivanja“

VIŠE IZ RUBRIKE

  O radu Studentskog centra Karlovac, poslovanju Hostela Bedem, funkcioniranju student servisa, te drugim aktivnostima i planovima razgovarali smo sa Željkom Šančićem, ravnateljem Studentskog centra Karlovac.

  *Koliki je kapacitet Studentskog doma Karlovac i je li popunjen?

  -Kapacitet Studentskog doma je 150 kreveta. Svi kreveti su popunjeni i ove godine kao i prošle tražilo se mjesto više. Pored tih kreveta za redovne studente postoji i još nekoliko kreveta za profesore i izvanredne studente, te za studente na razmjeni. Ove godine, s obzirom na nedostatni broj kreveta za smještaj redovnih studenata, tražili smo i određeni broj subvencija od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja za smještaj kod  privatnih stanodavaca. Nakon natječaja ostvarili smo subvenciju za 12 studenata. Subvencija Ministarstva za smještaj studenata iznosi 200 kuna na mjesec po studentu.

  *Radi li se stoga na povećanju kapaciteta doma?

  -Da. U suradnji s Veleučilištem u Karlovcu te Karlovačkom županijom i Gradom Karlovcem intenzivno se radi na dobivanju lokacije od Ministarstva državne imovine. Tražena lokacija bi trebala biti podobna za proširenje kapaciteta doma za minimalno 100 kreveta te za izgradnju restorana studentske prehrane i prateće sadržaje u cilju poboljšanja studentskog standarda.

  Naglašavam jako dobru suradnju s čelnim osobama i njihovim suradnicima iz tih institucija. Zajedničkim nastupom puno lakše „otvaramo vrata“ na državnoj razini. Vjerujem da će pripremne aktivnosti uskoro biti vidljivije javnosti.

  *Kako je ove sezone poslovao Hostel Bedem?

  -Hostel je pozitivno poslovao i broj ostvarenih noćenja je iznad očekivanja. Zadovoljstvo nam je što smo poslovanjem Hostela doprinijeli brojnim stručnim, kulturnim i športskim manifestacijama u Gradu. Kao primjer spomenimo međunarodnu razmjenu studenata i srednjoškolaca poglavito medicinara, zatim 21. Međunarodni festival folklora, Ati Rudra Maha Yajna- duhovnu praksu koju organiziraju poklonici Veda iz cijele Europe i svijeta, 9. Međunarodni turnir "Branko Čavlović - Čavlek", Karlovac dance Festival, 23. Filmsku reviju mladeži i 10. Four River Film festival…

  Dakle, radom Hostela u sklopu Studentskog centra Karlovac, obogaćujemo društveni život Grada i Županije te doprinosimo upotpunjenju ukupne turističke ponude.

  *U kojem razdoblju radi kao hostel i koje su cijene noćenja?

  -Objekt je prije svega u funkciji Studentskog doma, no u vremenu ljetne pauze koristimo ga kao Hostel Bedem. Primarno razdoblje rada objekta u funkciji hostela je od 1. srpnja do 1. listopada. Cijene noćenja su od 160 kuna za krevet u trokrevetnoj sobi, preko 195 kuna u dvokrevetnoj do 250 kuna za jednokrevetnu sobu. Riječ je o sobama za zasebnim kupaonicama i WC-om, TV-om, hladnjakom, klimom i besplatnim internetom. Na svakom katu imamo i samoposlužne kuhinje. Dodajmo i nadzirano besplatno parkiralište. Sve to daje vrhunske uvjete gostima.

  Za organizirane skupine dajemo dodatni popust, poglavito za organizatore s područja Grada Karlovca.

  „Gosti su prepoznali naš hostel i ocjenjuju nas s najvišim ocjenama“

  *Koliko je bilo gostiju i iz kojih sve zemalja? Koliko su se prosječno zadržavali, te koliko su ostvarili noćenja?

  -Prošle godine ostvarili smo 1.817 noćenja. Kontinuirano smo ulagali u promidžbu i reklamu. Informacije o nama učinili smo dostupnima preko interneta i društvenih mreža. Ove godine plan je bio ostvariti preko 3.000 noćenja. Već sada plan je nadmašen s ostvarenih 3.582 noćenja koje je realiziralo 1.053 gostiju. Domaćih gostiju bilo je 466, a stranih 587.

  Najviše noćenja ostvareno je od gostiju iz SAD-a (664), zatim iz Rusije (161), Indije (116), Bosne i Hercegovine (115) pa sve do Brazila, Kine, Japana. Možemo reći da su naši gosti bili iz cijelog svijeta iz ukupno 45 država. Očito su prepoznali naš Hostel već nakon prve godine korištenja i ocjenjuju nas najvišim ocjenama što je najbolja reklama i preporuka drugima.

  Veseli nas činjenica da neki na proputovanju rezerviraju smještaj za jednu noć, ali nakon šetnje po Karlovcu požele produžiti rezervaciju što im vrlo rado omogućimo ukoliko imamo mjesta.

  * Kako funkcionira Studentski servis i što donosi novi zakon vezan uz obavljanje studentskih poslova?

  -Student servis je instrument putem kojeg studenti zarade za svoje studentske potrebe, ali i ostvare kontakt s realnim svijetom rada što itekako povratno utječe na bolje teoretsko svladavanje program studiranja. Poslodavci vrlo lako uz minimalna porezna davanja od samo 17,5%  dođu do privremene radne snage koja motivirano može odgovoriti na povremene i sezonske potrebe. Time maturanti i studenti doprinose razvoju tih poslodavaca. U određenoj fazi razvoja nužno se stvaraju pretpostavke za otvorenje novih radnih mjesta na koje se onda zapošljavaju radnici na određeno ali i neodređeno vrijeme. Dakle, student servis doprinosi cijeloj poslovnoj zajednici. Trenutno Studentski centar obavlja usluge student servisa na tri lokacije i to u Karlovcu, Zagrebu i Jastrebarskom.

  Donesen je i novi zakon kojim se proširuju prava na obavljanje studentskih poslova i na izvanredne studente koji nisu zaposleni. Zakonom je omogućeno i zapošljavanje maturanata. Dodatno se osnažuje briga i skrb o studentima i maturantima kako bi se zaštitili od neodgovornih poslodavaca. Određuju se obveze koje posrednici, odnosno studentski centri moraju poštovati da bi dobili pravo posredovanja. Pri tome su propisani uvjeti u koje, pored kvalificiranih zaposlenika te prigodnih prostora i opreme, ulaze i dostatni kapaciteti za smještaj studenata u domove kao i za osiguranje studentske prehrane u restoranima.

  *Kako je organizirana prehrana studenata?

  -S obzirom da još nemamo restoran studentske prehrane, Ministarstvo znanosti i obrazovanja sklopilo je ugovor s privatnim davateljem te usluge. Nama je želja u narednih pet godina izgraditi restoran na zadovoljstvo studenta ali i drugih korisnika.

  Studentski centar svima na usluzi

  -Studentski centar Karlovac sa svim svojim sastavnicama na usluzi je studentima, maturantima, poslodavcima ali i građanima Grada Karlovca i Karlovačke županije, te gostima iz cijelog svijeta. Trudimo se biti mjesto susreta u kojem se isprepliću poslovni uspjesi i trenuci boravka i opuštanja.

  Primarna nam je briga za studente i poboljšanje njihovog studentskog standarda i života. Bolji uvjeti smještaja i života studenta doprinose i boljoj atraktivnosti Veleučilišta u Karlovcu. Jačanjem naših kapaciteta stvaramo vrlo bitne preduvjete i za jačanje Veleučilišta za koje bismo voljeli da jednog dana preraste u sveučilište.

  Pozivamo sve ljude dobre volje kako mlade tako i starije životne dobi na korištenje naših prostora i usluga. Obilje informacija možete pronaći na našim stranicama ali vas pozivamo i na „studentsku“ kavu u naš Internet caffe gdje možete koristiti informatičke i komunikacijske usluge. Iz zajedničkih susreta otvaraju se nove perspektive, poručuje ravnatelj Šančić.