Udruga slijepih Karlovačke županije

„Želim dom , a ne Dom – prevencija institucionalizacije slijepih osoba treće životne dobi“

VIŠE IZ RUBRIKE

Program „Želim dom, a ne Dom", provodi se neprekinuto od 2014.

Poboljšanje kvalitete življenja slijepih osoba treće životne dobi

Udruga slijepih Karlovačke županije, 31. svibnja završila je s provedbom prve godine trogodišnjeg programa „Želim dom , a ne Dom – prevencija institucionalizacije slijepih osoba treće životne dobi“. Program je financijski podržan od strane Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Grada Karlovca i Općine Rakovica.

Program se provodi u suradnji Hrvatskim zavodom za socijalni rad PU Karlovac i Gradom Karlovcem. Opći cilj programa je  prevencija institucionalizacije, te poboljšanje kvalitete življenja slijepih osoba treće životne dobe stvaranjem mreže različitih pružatelja socijalnih usluga.

Specifični ciljevi programa:

- psihosocijalna podrška

- povećana kvaliteta socijalnih usluga

- poboljšana kvaliteta života korisnika u vlastitom domu

- poboljšana socijalna interakcija, kreativno izražavanje i veća  socijalna uključenost u lokalnu zajednicu i društvo

- stjecanje novih znanja i vještina

- povećanje stupnja mobilnosti korisnika

- veća  informiranost korisnika o vlastitim zakonskim pravima te jednostavnije ostvarivanje istih

- senzibilizirana lokalna javnost o potrebama slijepih osoba u  zajednici.

Provedenim aktivnostima Udruga je svojim korisnicima omogućila kvalitetniji život i bolje životne uvjete te ih time zadržala u njihovim domovima, što je za slijepe osobe treće životne dobi iznimno važno. Stvaranjem mreže pružatelja socijalnih usluga provodile su se i pružale inovativne usluge posebice prilagođene potrebama slijepih osoba.

Uz usluge informiranja i pružanja pomoći u ostvarivanju zakonskih prava, program je nudio i niz socijalnih usluga koje su se provodile kroz programske aktivnosti, usluge prijevoza, pratnje, dostave namirnica korisnicima, nabavke, edukacije i pomoći pri uporabi pomagala za slijepe, aktivnosti rekreacije prilagođene slijepim i slabovidnim osobama, kao što su vožnja tandem biciklom, rekreacijsko kuglanje i elektronski pikado za slijepe te rekreacija za članice.

U suradnji djelatnicima Zavoda za socijalni rad PU Karlovca, PU Duge Rese, PU Vojnića i PU Slunja djelatnici Udruge provodili su i terenske obilaske korisnika, u svrhu informiranja o zakonskim pravima, utvrđivanja stanja i potreba. Programi cjeloživotnog učenja provodili su se u dva dijela.

Jedan dio bio je namijenjen korisnicima programa,  osobama koje nisu prošle formalnu rehabilitaciju te su osjetilo vida izgubili u kasnijoj životnoj dobi (meke vještine, osnove korištenja dugog bijelog štapa, osnove Braillovog pisma, upoznavanje s govornim programima i asistivnim tehnologijama), a provodila ga je Tiflotehna doo za programe podrške osobama oštećenog vida.

Drugi dio bio je namijenjen djelatnicima Udruge i upravljačkim tijelima Udruge, a osmišljen je u svrhu jačanja ljudskih kapaciteta, a provodila ga je stručna izvoditeljica Veronika Lendler, mag.soc.pol. Posebno se radilo na socijalizaciji i uključivanju slijepih osoba u događanja lokalne zajednice, te na senzibilizaciju javnosti kroz medijsku prezentaciju, te tisak časopisa „Život slijepih“.

Program „Želim dom, a ne Dom – prevencija institucionalizacije slijepih osoba treće životne dobi” provodi se neprekinuto od 2014. godine, što je dokaz njegove kvalitete i raznolikosti te važnosti socijalnih usluga koje on osigurava za slijepe osobe. 1. lipnja, započela je druga provedbe programa, s istim ciljem poboljšanja kvalitete življenja slijepih osoba treće životne dobi, navodi Josipa Stanešić, voditeljica programa.