Mandić: Sve ovo što radimo su prvi koraci u jednom potpunom uspostavljanju  održivog sustava razdvajanja otpada

Završna konferencija projekta Pametno odloži, #BoljiKarlovac složi

VIŠE IZ RUBRIKE

  -Najprije bih zahvalio svima koji su sudjelovali u osmišljavanju i provedbi projekta  Pametno odloži, #BoljiKarlovac složi. Projekt sam u sebi nosi jedan poziv, da ne kažem nalog, svima nama da moramo promijeniti vlastitu svijest,  a to je od onog da odlažemo otpad do toga da krenemo njime gospodariti. Tu ne mislim samo na građane, nego i na gradsku tvrtku Čistoća, ali i na nas u gradskoj upravi. I ova godina koja je iza nas, što se tiče samog projekta, ustvari pokazuje da će tu biti najviše posla i da ćemo svi zajedno trebati odraditi puno aktivnosti. Teško je mijenjati navike, ali nema nam druge. Ono što je isto tako važno, s obzirom da ovo jest projekt edukativnog karaktera sufinanciran EU novcem, dobro je da sami sebi osvijestimo da to ne trebamo raditi zato što nam to nalažu direktive EU-a, nego da je zaista trenutak kada moramo razmišljati o budućnosti, o svima onima koji dolaze poslije nas te da im ostavimo što čišći  okoliš. Očekujem da će ovaj projekt dati određene rezultate. Ono što je također važno je to da se u narednoj godini zahukta posao postavljanja infrastrukture za odvojeno razdvajanje otpada. Posebno nam je izazovno postaviti infrastrukturu u gradskim četvrtima kod višestambenih zgrada, a što se tiče obiteljskih kuća tu će biti puno jednostavnije. Kod višestambenih zgrada javlja nam se problem na koji način osmisliti, odnosno uspostaviti spremnike za odvajanje otpada. Vjerujem da ćemo narednih mjeseci u tom kontekstu predstaviti neke naše ideje, a kako sada stvari stoje čini nam se da će s jedne strane biti najkorisnije, a s druge najpraktičnije ići putem podzemnih spremnika. Time neće doći do nagrđivanja estetike prostora, odnosno okoliša. Projekt će se nastaviti, a mi ćemo s razine Čistoće i gradske uprave osmisliti kako će biti nastavljena edukacija i informiranje građana, izjavio je na završnoj konferenciji za medije u okviru projekta  Pametno odloži, #BoljiKarlovac složi, gradonačelnik Damir Mandić te nastavio.

  - Očekujemo da će u prvoj polovici siječnja u javnu raspravu ići odluka, a potom ona dolazi na Gradsko vijeće i tek nakon toga ona će stupiti na snagu. S razine gradske uprave „povukli smo ručnu“ što se tiče samog donošenja odluke jer smo gledali iskustva iz drugih gradova,  a pogotovo smo osluškivali što se događa u Ministarstvu te se pokazalo dobrim što smo tako odlučili. Naime, Ministarstvo  je i u ovoj godini mijenjalo uredbu o gospodarenju otpadom, a što će se dalje događati s tom uredbom u ovom trenutku nama nije presudno. Moramo biti spremni da;  ili uslijed promjene uredbe ili nekih drugih okolnosti, mi i dalje možemo svoju odluku prilagođavati. Činjenica je da imamo složen koncept tog cijelog sustava i s njim ćemo krenuti. Naravno da će se konačnici sva pitanja svesti na cijenu, što je potpuno opravdano, pogotovo od stane naših sugrađana. Stvarno smo nastojali da i racionalizacijom unutar same tvrtke Ćistoća, ali i tražeći novac za infrastrukturu iz vanjskih izvora, taj udar na naše građane ne bude prevelik. Uvjeren sam da će to tako i biti. Ono što je jako važno, ovo je jedan proces koji će sigurno narednih godina doživjeti neke modifikacije; imajmo na umu da nas kroz neke tri godine očekuje i otvaranje Centra za gospodarenje otpadom Babina gora. Sve ovo što radimo su prvi koraci u jednom potpunom uspostavljanju  održivog sustava razdvajanja otpada, istaknuo je gradonačelnik.

  Na novinarsko pitanje kada bi trebala stupiti na snagu odluka, a s njome i nove cijene gradonačelnik Mandić je najavio da bi se počela primjenjivati od ožujka ili travnja, ne preciziravši koliko će Karlovčani plaćati više odvoz  otpada.

  O tome na koji način je u projekt bila uključena Čistoća u projekt na pressici je govorio direktor ove tvrtke Tomislav Polić.

  -Tvrtka je aktivno sudjelovala u određenim edukacijama, samim time što je to jedan nastavak edukacija koje smo i prije radili. Očekuje nas i daljnji nastavak akcija što se tiče edukacija građana kako bi što više razvrstavali otpad. Razvrstavanjem otpada bi bila manja količina miješanog komunalnog otpada, onoga što se odlaže na odlagalište Ilovac i time bi „brdo“ na Ilovcu sporije raslo. Rezultati koji se trenutno vide iz same akcije i ovog projekta da je na Reciklažnom dvorištu Ilovac u prošloj godini bilo prikupljeno 80 tona otpada. U ovoj godini imamo 220 tona otpada i to je rezultat gdje se vidi da građani ipak odvajaju otpad i koriste Reciklažno dvorište. Ono je otvoreno tijekom ove godine i na maloj Švarči gdje nam je bilo zadano da do sredine iduće godine prikupimo određene količine otpada, to je bilo do 5 tona u prosjeku mjesečno. No, možemo reći da u već prva tri mjeseca imamo 30 tona otpada, odnosno 10 tona mjesečno. Rezultati edukacija se vide, građani su prihvatili odvajanje otpada, a vjerujemo i da će nastaviti odvajati otpad. Tijekom iduće godine očekujemo spremnike gdje bi svaki naš korisnik dobio žuti i plavi spremnik tako da bi im omogućili da još više odvajamo otpad. Isto tako tvrtka Čistoća će se početkom iduće godine javiti na raspisani natječaj Ministarstva kako bi dobili određena sredstva za sufinanciranje nabave vozila i na taj način bi obnovili vozni park sa što manjim direktnim ulaganjima tvrtke. Dakle, sami rezultati pokazuju da imamo savjesne građane, ali moramo im omogućiti da imaju što bolje uvjete za odvajanje otpada i da se što više otpad u idućim godinama odvaja što je cilj ne samo građana Karlovca, nego i cijele države i cijelog svijeta, rekao je direktor Čistoće Tomislav Polić.

  Voditeljica projekta izobraznih i informativnih aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom – Pametno odloži, #BoljiKarlovac složi Martina Stojkić je na pressici održanoj na Odlagalištu Ilovac podsjetila da je projekt financiran iz Kohezijskog fonda za razdoblje 2014. – 2020. Traje do 7. siječnja 2020. godine, a počeo je 13. lipnja prošle godine, a posljednje aktivnosti su odrađene 19. prosinca. Ukupna vrijednost mu je nešto manja od 1,2 milijuna kuna, a EU sufinancira s 85 posto. Grad Karlovac je ipak uspio povući sredstva iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, tj. Iz fonda za sufinanciranje EU projekata u  iznosu od 107 tisuća kuna, tako da će sveukupno sufinanciranje Grada bilo nešto više od 70 tisuća kuna.

  -Ovaj projekt je imao za zadatak provesti 174 izobrazne aktivnosti  kojima se htjelo doprinijeti pozitivnim promjenama u području gospodarenja otpadom to jest smanjiti količinu otpada koja se odlaže na naša odlagališta. Svrha projekta bila je dodatno izgraditi svijest naših sugrađana o važnosti gospodarenja s otpadom s posebnim naglaskom na četiri područja koja su bila zadana programom izobrazno- edukativnih aktivnosti u gospodarenju s otpadom koje je propisalo Ministarstvo zaštite okoliša i energetike. Ta četiri područja su sprečavanje nastanka otpada, odvojeno prikupljanje otpada, ponovna uporaba predmeta i kompostiranje. Ciljna skupina bili su svi građani grada Karlovca od predškolske dobi do umirovljenika, turista, odgojnih institucija itd. Za provedbu programa Grad Karlovac je proveo postupak javne nabave te potpisao devet ugovora o uslugama, kazala je Stojkić i zaključila.

  -Pohvaljujem naše škole i vrtiće koji su i prije ovoga projekta jako puno napravili s djecom po pitanju gospodarenja s otpadom. Sigurna sam, što se tiče naših mladih da grad ostaje u dobrim rukama po pitanju zaštite okoliša. (m.m.)

  Foto:i.č.