Begović: Prema broju prijavljenih ozljeda na radu u KA- županiji najviše ih je u prerađivačkoj industriji

Zaštita na radu je prioritet i nije trošak

VIŠE IZ RUBRIKE

  Statistički pokazatelji o ozljedama na radu u 2017. godini, bila je jedna od tema današnje sjednice Gospodarsko – socijalnog vijeća Karlovačke županije. Članove vijeća s time je upoznao ravnatelj Zavoda za unapređenje zaštite na radu Vitomir Begović.

  -Prosječna stopa na tisuću radnika prijavljenih ozljeda na radu u kumulativnom dijelu na mjestima i van mjesta rada, iznosi 13,01 posto u 2017. godini. U Karlovačkoj županiji je ta stopa 11,44 posto.  U prošloj godini  u Županiji  je ipak  prijavljeno 400 ozljeda, od toga je 60 onih koje su se dogodile u prometu  odnosno prilikom odlaska ili dolaska radnika  na posao i  s posla. Taj prosjek je nešto niži nego na razini Hrvatske. Takvih ozljeda na razini Hrvatske prošle godine bilo je 18 posto od ukupnog broja prijavljenih ozljeda, dok ih je na razini Karlovačke županije bilo 15 posto.

  Svaka ozljeda iziskuje duže ili kraće odsustvo radnika s posla što stvara probleme i radnicima, ali  i poslodavcima. U nedostatku potrebne radne snage i potrebe izvršavanja poslovnih planova, gdje je svaki radnik dragocjen mora se djelovati na eliminiranje ozljeda na radu, a najčešći  uzročnik ozljeda je upravo ljudski faktor.

  -To su nepoštivanje propisanih pravila i primjena mjera zaštite na radu, neispravni strojevi i uređaji s kojima se obavlja rad, neosposobljavanje radnika za rad na siguran način, izostanak odgovarajuće procjene rizika za konkretno mjesto rada i nepoduzimanje drugih propisanih mjera organizacije i provedbe mjera zaštite na radu u pojedinim radnim sredinama, ističe Begović

  Ova tema našla se na sjednici GSV i zbog toga  kakao bi se  potaknula jača i angažiranija aktivnost predstavnika  poslodavaca i sindikata u radnim sredinama.  Naši propisi u području radnih odnosa i zaštite na radu utvrđuju minimum prava i obveza, a sve ostalo iznad toga, prema specifičnostima radne sredine, moguće je regulirati na kvalitetniji način i s višom razinom prava i obveza i to putem sporazuma radničkih vijeća s poslodavcem te odgovarajućih internih akata. U području zaštite na radu puno se također može učiniti i dnevnom operativnom suradnjom, prije svega kvalitetnom procjenom rizika. Naveo je i  dobar primjer jedne tvrtke.

  -Tvrtka DS Smith iz Kuplenskog koja je ove godine dobitnik naše nagrade, priznanja i plakete za doprinos unapređivanju zaštite na radu i za održivost mjera koje su poduzeli, lijepi je primjer kako se u jednoj rizičnoj djelatnosti, kemijskoj industriji, može organizirati efikasna i učinkovita zaštita na radu kroz suradnju samog menadžmenta i svakog radnika. Taj primjer trebaju slijedi svi, kako u ovoj županiji, tako i šire, poručio je Begović.

  Prema broju prijavljenih ozljeda na radu u Karlovačkoj županiji  najviše ih je u prerađivačkoj industriji, zatim u javnoj upravi te u djelatnosti trgovine na veliko i malo. Situacija  u našoj županiji je nešto drugačija, nego što je na nacionalnoj razini gdje prednjače ozljede na radu u djelatnosti opskrbe vodom i odvodnji. Zaključno je o ovoj temi predsjednik GSV-a Nikola Badovinac kazao.

  -U svakom slučaju zaštita na radu je prioritet i nije trošak. Preporuka ovog GSV-a svim poslodavcima je da ulažu u zaštitu na radu jer to je budućnost.

  Osim ovoga, članovi GSV-a Karlovačke županije informirani su i o kampanji EU OSHA „Zdrava mjesta rada u upravljanju opasnim tvarima“ te o nacrtu proračuna Karlovačke županije za 2019. godinu.