Ukupan broj birača s pravom glasa za predsjedničke izbore koji će biti održani u nedjelju 22. prosinca iznosi tri milijuna i 855 tisuća

Zadnji je dan promidžbe za predsjedničke izbore

VIŠE IZ RUBRIKE

  Zadnji je dan promidžbe za predsjedničke izbore u Hrvatskoj koji će biti održani u nedjelju, 22. prosinca. Izborna šutnja traje od 00,00 sati 21. prosinca do 19,00 sati 22. prosinca i u tom vremenu zabranjena je svaka izborna promidžba, objavljivanje procjena izbornih rezultata, kao i objavljivanje prethodnih, neslužbenih rezultata izbora, objavljivanje fotografija u sredstvima javnog priopćavanja, izjava i  intervjua kandidata za predsjednika Republike Hrvatske, te navođenje njihovih izjava ili pisanih djela.

  Predsjednika države biraju hrvatski državljani s navršenih 18 godina. Birališta u Hrvatskoj otvorit će se u 7, a zatvoriti u 19 sati.

  Prve privremene rezultate predsjedničkih izbora DIP će objaviti sat vremena nakon zatvaranja birališta, u nedjelju u 20 sati na svojoj mrežnoj stranici www.izbori.hr, a rezultati će se dalje ažurirati svakih 10 minuta.

  Podatke o odazivu birača,  DIP će objaviti u dva navrata. Podatke o odazivu birača do 11.30 sati objavit će u 12 sati, a o odazivu birača do 16.30 sati objavit će u 17 sati.

  Ukupan broj birača s pravom glasa za ove predsjedničke izbore iznosi 3.854.747, što je za 75.466 više nego na izborima za predsjednika Republike 2014. godine. Od tog broja izvan Hrvatske, odnosno u dijaspori i bez prebivališta u Hrvatskoj je 176.843 birača.

  Podsjetimo, u utrci za predsjednika Hrvatske je 11 kandidata. Pored Kolinde Grabar Kitarović (HDZ), kandidati su Zoran Milanović (SDP), kandidat HSLS-a Dean Kovač, Nedjeljko Babić (HSSČKŠ), nezavisni Mislav Kolakušić, Dario Juričan i Miroslav Škoro, Anto Đapić (DESNO), nezavisna Dalija Orešković, Katarina Peović (RF), te Ivan Pernar (SIP). (sl)