Dr. Hranilović: Najučinkovitija mjera je uklanjanje potencijalnih legla komaraca

Za sada jedan oboljeli od Zapadnog Nila u KA-županiji

VIŠE IZ RUBRIKE

    U Karlovačkoj županiji do sada je zabilježen jedan slučaj bolesti Zapadnog Nila, što je ujedno i prvi slučaj oboljenja u županiji. U većini slučajeva, oko 80 posto,  bolest se ne manifestira nekim simptomima, dok će negdje oko 20 posto imati blage simptome. Samo u izuzetnim slučajevima bolest se manifestira i težim oblikom kao što je to trenutno i s nekoliko teže oboljelih  u Hrvatskoj. Stoga su i česti upiti prema Zavodu za javno zdravstvo Karlovačke županije što činiti u ovakvim situacijama i kako se zaštiti.

    -Svi zajedno moramo raditi na suzbijanju komaraca. Najučinkovitija mjera je zapravo uklanjanje potencijalnih legla komaraca, a kao znamo da bez stajaće vode nema ni komaraca; svaka i najmanja posuda u kojoj se zadržava voda  zapravo je potencijalno leglo. Stoga se preporuča tijekom cijele godine, a pogotovo u razdoblju, od travnja do listopada, ukloniti sve stajaće vode koje omogućavaju razmnožavanje komaraca. To mogu biti nekakve kante, bačve kao i neke druge posude u vrtovima, ali to mogu biti i naše posude za cvijeće na balkonu, pa se preporučuje  da se voda mijenja najmanje jednom u tjedan dana, ako ne i češće. Također skrećem pažnju na vaze na grobljima jer su to isto tako legla komaraca, pa preporučujem da se tijekom ljetnih mjeseci voda u vazama zamijeni pijeskom. Isto tako važni su i sanacijski postupci u okolišu kao što je redovito održavanje okućnica, kaže voditeljica Službe za epidemiologiju u Zavodu dr. Biserka Hranilović.

    -Ukoliko građani imaju neka legla komaraca koja ne mogu ukloniti, kao što su veće vode stajaćice, onda se trebaju javiti u Zavod za javno zdravstvo Karlovačke županije ili u Grad Karlovac, kako bi se onda tretiralo kemijskim insekticidima.

    Kao što je poznato Grad Karlovac provodi preventivne dezinsekcijske mjere te se naglasak stavlja na uništavanje ličinki komaraca, a ne na suzbijanje odraslih komaraca koje nije dugotrajno učinkovito.

    -Još možemo provoditi neke mjere osobne zaštite, a to je primjena repelenata. Ukoliko je moguće treba izbjegavati boravak na otvorenom prostoru u vrijeme rane zore i sumraka. Ako se pak i tada izlazi na otvoreni prostor treba koristiti odjeću dugih rukava te primjena zaštitnih mreža na prozorima i vratima stanova i kuća.