Prvi Karlovački

Za Dimitrija Birača budućnost bivše vojarne u Luščiću je skandalozna

Autor: Anamarija Radočaj

02.07.2020

Izbori

O budućnosti bivše vojarne u karlovačkom kvartu Luščić danas je govorio Dimitrije Birač, kandidat platforme “Možemo” na parlamentarnim izborima. Nezadovoljan nagrađenim radom po kojem bi se prostor trebao obnoviti, vladajućima je odlučio postaviti neka pitanja, ali i ponuditi rješenja.

-Veliki dio zemljišta država je krajem 2018. godine darovala Gradu s ciljem izgradnje više sportskih objekata, škole, javne infrastrukture, rješavanja stambenog pitanja mladih obitelji itd. Nakon toga je Grad, dakle vladajuća stranka, odlučila raspisati natječaj kako bi dobila najbolje moguće rješenje za daljnju budućnost ovog prostora. Krajem 2019. stigli su rezultati nakon kojih je malo reći da su skandalozni. Pobijedio je rad koji nema u svom rješenju ni sportske dvorane, igrališta, osnovne škole, da o vrtiću i ne govorim, odnosno nedostaje gotovo sve ono za što je prostor i darovan bez naknade. Ali je zato nabacano 17 nebodera. Pritom ignorira pozicije za dva vrtića koja su predviđena važećim planom. Među ostalim spomenuto je kako je Luščić zamišljen kao svojevrsna suprotnost Zvijezdi koja propada te da se korištenjem geotermalne energije želi postići atraktivnost novog naselja Luščić, što je začuđujuće jer se tako blokira i obnova same Zvijezde, odnosno izgleda kao da se ne predviđa dostupnost geotermalne energije u cijelom gradu. Za prvonagrađeni rad gradonačelnik je rekao da će ga iako formalno ne mora, Grad konzultirati,  rekao je Birač.

Ova situacija Biraču je nejasna.

-Zašto Grad nema kontrolni mehanizam, odnosno unutarnju reviziju koja bi ocijenila ne samo ovaj rad, nego i sve ostale u skladu s karlovačkim javnim interesom? Znači, u skladu sa zahtjevima koje su Grad, gradski odjeli, tvrtke i gradske četvrti i sami definirali projektnim zadatkom koji je bio smjernica i djelomično obveza za izradu natječajnih radova. Zašto Grad nije konzultirao tzv. Provedbene urbanističke planove (PUP) koji su napravljeni u periodu 1970-1990. upravo na temu prostornog razvoja Luščića, gdje je planiran i prostor bivše vojarne kao sastavni dio naselja? To posebno vrijedi za Urbanistički plan naselja Luščić iz 1971., te njegove izmjene 1979. i 1985. Već u tim dokumentima uočava se nužnost škole i vrtića. Velik dio tih planova je realiziran, odnosno stambeni dio naselja, a škola i vrtić do danas nisu realizirani što negativno utječe na kvalitetu života u naselju, pita Birač.

Uz pitanja, ponudio je i rješenja navedenih problema.

– Tri su neposredna rješenja, kako ih vidim. Prvo je da Grad smjesta uspostavi kontrolni mehanizam koji bi evaluirao prvonagrađeni rad iz perspektive karlovačkih interesa. Budući da već postoje dokumenti u kojima je Grad preko svojih tijela već izrazio potrebe svoje, ali i potrebe dijela građana. Drugo, što prije započeti javnu raspravu na temelju koje bi onda gradska revizija evaulirala i sve prijašnje PUP-ove te nakon kojih bih se onda vidjeli što i kako dalje. I treće, smjesta u daljnje planiranje uključiti pozicije osnovne škole, vrtića (radi rješavanja smještajnih kapaciteta i cijene upisa) te doma za starije osobe (radi rješavanja smještajnih kapaciteta i cijena upisa).

Od političkih rješenja prvo se odnosi na utjecaj izvana, kako Birač kaže, točnije na Hrvatski sabor koji mora reagirati na lokalnu, gradsku razinu.

-Drugo rješenje bih mogao nazvati rješenjem iznutra, odnosno rješenjem s lokalne razine, a to znači promjenu postojeće politike i njenog razornog djelovanja. Bolje rečeno, drugo rješenje moguće je provesti na lokalnim izborima u svibnju 2021. pobjedom nad aktualnom političkom opcijom. Trećeg nema. To je jedini način da se obrani javni interes i to je jedini način da se započne razvijati jedna zdrava atmosfera i participacija javnosti, struke i politike prilikom osmišljavanja životnih prostora grada ugodnog za život, zaključio je Birač.