Policija će i idućeg vikenda provoditi nadzor

Vikend akcija: Prebrza vožnja, alkohol, pojas i mobitel u vožnji koštala Karlovčane

VIŠE IZ RUBRIKE

  Na području Policijske uprave karlovačke u proteklom tjednu policija je provodila nadzor svih sudionika u prometu s ciljem smanjenja broja prometnih nesreća i njihovih posljedica te povećanja ukupne razine sigurnosti prometa na cestama. Tom prilikom, u razdoblju od 8. do 14. listopada u prometu na prometnicama u nadležnosti Policijske uprave karlovačke zatečena su četiri počinitelja višestrukog ponavljanja teških prometnih prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama i to tri na području Karlovca i jedan na području Ozlja .

  - Od toga u dva slučaja počiniteljima prekršaja izrečene su kazne zatvora i to jednom 30 dana zbog prekršaja upravljanje vozilom prije stjecanja prava na upravljanje, a drugom 50 dana, zbog prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, vožnje prije stjecanja prava na upravljanje. U jednom slučaju je počinitelju prekršaja zbog odbijanja alkotestiranja i upravljanje pod zabranom određena novčana kazna u iznosu od 4400 kuna i zaštitna mjera zabrane upravljanja „B“ kategorijom u trajanju od dva mjeseca, stoji u priopćenju Pu karlovačke.

  Također, uz četiri prioritetna prekršaja tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“, obzirom na pojačano stradavanje svih sudionika u prometu PU karlovačka je u vrijeme prethodnog vikenda intenzivirano poduzimala ciljane aktivnosti.
  Tako je 18 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, 79 prekršaja nepropisne brzine kretanja vozila, 28 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa za vrijeme vožnje i 13 prekršaja korištenja mobilnog uređaja za vrijeme vožnje.

  - U prvih devet mjeseci 2018. godine evidentirano je 825 prometnih nesreća, a od toga 284 prometne nesreće bile su s ozlijeđenim osobama. Zaključno s 15. listopadom ove godine evidentirano je 10 prometnih nesreća u kojima je smrtno stradalo 12 sudionika, odnosno jedan motociklista, vozač traktora, dva vozača bicikla, četiri vozača osobnog automobila te četiri putnika u osobnim automobilima.  U prometu je evidentirano 24.639 prometnih prekršaja od čega su najzastupljeniji nepropisna brzina njih 10.397, sigurnosni pojas s 2.519 prekršaja, 804 prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola i 677 prekršaja korištenje mobitela za vrijeme vožnje.

  Pojačani nadzor prometa, posebice u dane vikenda provoditi će se i u narednom periodu.