Hrvatske ceste najavile da će izgradnja zaobilaznice početi 2020. godine

Vijeću roditelja predstavljen elaborat o kratkoročnim mjerama rješavanja prometnog problema na Turnju

VIŠE IZ RUBRIKE

  U prostoru Osnovne škole Turanj večeras je održan još jedan sastanak vezan uz problematiku prometa na Turnju. Sastanku su prisustvovali predstavnici Vijeća roditelja, Gradske četvrti Turanj, Grada Karlovca, Karlovačke županije, Hrvatskih cesta i Fakulteta prometnih znanosti. Riječi je bilo o tri vrste mjera rješavanja ovog problema. Kratkoročne mjere su one koje su najbrže, a bit će riješene elaboratom Fakulteta prometnih znanosti. Srednjoročne mjere su kompletna izgradnja nogostupa na Turnju, a dugoročne mjere su vezane uz izgradnju zaobilaznice. Elaborat je predstavljen na sastanku, a o njemu je govorio Marko Šoštarić iz Fakulteta prometnih znanosti.

  -Prometni fakultet izradio je elaborat za rješavanje problema i za povećanje sigurnosti prometa na ovoj dionici na Turnju. Osnovne stvari su povećati sigurnost prometa na tom potezu, dakle da se osigura nesmetano kretanje pješaka i da se osigura nesmetano kretanja vozila prihvatljivom brzinom za postizavanje najviše moguće razine sigurnosti prometa. Osnovne mjere su poboljšavanje prometne signalizacije, postavljanje kamere za snimanje brzine i za kažnjavanje prekršitelja brzine i uređenje pješačke površine, odnosno štićenje tih prometnih površina od nepropisno parkiranih vozila. Dovoljna će biti jedna kamera, koja će snimati promet na Turnju i kažnjavati vozače, koji voze prevelikom brzinom, rekao je Šoštarić.

  Karlovački gradonačelnik Damir Mandić bio je zadovoljan nakon sastanka i istaknuo je da bi kratkoročne mjere trebale biti riješene za dva do dva i pol mjeseca.

  -Ovim elaboratom koji je danas predstavljen Vijeću roditelja mi smo napravili još jedan koračić. Oni će ga još malo pogledati, a dogovor je da se do ponedjeljka vrati povratna informacija. Neki su prijedlozi usvojeni već na samom sastanku. Elaborat bi u ponedjeljak išao prema Ministarstvu prometa i na nama je da ubrzamo odobrenje tog elaborata. Vjerujem da će to biti vrlo brzo. Očekujem da bi te kratkoročne mjere mogle zaživjeti za dva do dva i pol mjeseca. Otvorili smo i problematiku srednjoročnih mjera, a to je pitanje nekih nogostupa, koji nisu riješeni i problem pristupa Muzeju Domovinskog rata. Tu će trebati riješiti vlasničke dozvole, a zatim i građevinsku dozvolu, kazao je Mandić.

  Ono najvažnije, dugoročno rješenje je izgradnja zaobilaznice, a Mandić je rekao da su iz Hrvatskih cesta najavili početak izgradnje 2020. godine.

  -Što se tiče dugoročne mjere, a to je ustvari zaobilaznica, koju dosta dugo čekamo, Hrvatske ceste su izašle s jednim datumom, a to je 2020. godine krenula izgradnja. Osobno, s obzirom da sam uključen u te procese i da sam sudjelovao na nekim sastancima, moram reći da sam pedalj zadovoljniji. Isto tako moram reći da temeljem desetogodišnjeg iskustva i dalje stojim pri tome da dok ne vidim, ne vjerujem. Sredstva su osigurana, znamo da je krenulo usklađenje projekta s projektom obrane od poplave, ali nekako mi se čini da to neko nepovjerenje, koje je u zraku je opravdano. Vjerujem da se svi trude da to bude što prije riješeno, rekao je Mandić.

  Jedna od organizatorica prosvjeda na Turnju Nataša Lemić rekla je da je zadovoljna sastankom, ali da će do idućeg sastanka, koji će biti u ožujku Turanjci nastaviti šetati nedjeljom. Lemić je kazala da se prometna situacija na Turnju popravlja i da vjeruje da će biti još bolje kada budu zaživjele kratkoročne mjere. Na sastanku je prikazan film o prometu na Turnju, a ponašanja nekih vozača zabrinula su sve prisutne.