Vijeće nije dalo suglasnost na novi cjenik, kojim se povećavaju cijene

Vijeće za zaštitu potrošača javnih usluga za grad Karlovac nije podržalo novi cjenik Čistoće

VIŠE IZ RUBRIKE

  Danas je održana sjednica Vijeća za zaštitu potrošača javnih usluga za grad Karlovac, na kojoj se tražilo suglasnost članova Vijeća na novi cjenik tvrtke Čistoća d.o.o. Karlovac (cjenik se odnosi na povećanje cijena za fizičke i pravne osobe s područja grada Karlovcu). Protiv su glasali predstavnici Udruge „Korana“, udruge za zaštitu potrošača grada Karlovca, Marina Novaković Matanić i Miroslav Delić, vijećnica u Gradskom vijeću Grada Karlovca Marija Bodrožić Zorić, te Damir Furdek predstavnik HGK – Karlovačke županije, dok su za povećanje cijena usluga tvrtke Čistoća d.o.o. Karlovac, glasali Andreja Navijalić (predstavnica Grada Karlovca i predsjednica Vijeća za zaštitu potrošača), Kruno Šobot (predstavnik Grada Karlovca), Boro Mrkalj (Gradski vijećnik u Gradskom vijeću Grada Karlovca) i Miroslav Seljan (Udruženje obrtnika grada Karlovca). Nakon provedenog glasovanja, ( s obzirom na rezultat 4 PROTIV  i 4 ZA),Vijeće za zaštitu potrošača nije dalo pozitivno mišljenje, a time i suglasnost za drastično poskupljenje odvoza komunalnog i inog otpada..

  Predstavnici Udruge potrošača, ovakvu Odluku koja ide na štetu svih građana kao i gospodarstvenika, nije podržala iz nekoliko razloga:

  . građani moraju biti stimulirani za razdvajanje otpada, a ne da ih sezbog toga kažnjava

  naplata odvoza otpada po količini mora biti obaveza za sve jedinice lokalne samouprave, kako stoji u Zakonu i Uredbi Vlade

  nedopustivo je naplaćivati odvoz otpada prema broju članova u kućanstvu ( za kolektivno stanovanje)

  -  povećanja broj zaposlenika (čak 22 novo zaposlena))

  - cijena jednog pražnjenja spremnika iznosila bi 9,60 kuna, za kantu što je za razliku od nekih drugih gradova znano veća (Zadar 3,60 kuna, Zabok 6,00, Krapina 2,40, Ogulin, 6,00  )

  dodatni po nama neopravdani trošak Inkasatoru od 1 milijun kuna, uz dosadašnjih milijun kuna, za izdavanje i distribuciju računa

  Na  Vijeću se razmatralo pitanje financiranje Inkasatora, odnosno naplaćivanje njihovih usluga prema iznosu računa, ( 10% na ukupan iznos izdanih računa), za što držimo da je na štetu svih građana i tražimo da se računi izdaju po istoj cijeni. ( npr. trošak izdavanja računa tebao bi biti isti za  iznosio od 1 kuna, 10 kuna , 1000 kuna ili milijun kuna). Teret usluge naknade  Inkasatoru,  pada na sve građane.

  Vjerujemo da će Gradonačelnik Damir Mandić i Gradsko vijeće Grada Karlovca, ( u konačnici svi gradski vijećnici, koji na sebe preuzimaju odgovornost u slučaju možebitnog poskupljenja ), koje u konačnici i donosi odluku o eventualnom poskupljenju usluga prikupljanja otpada, uvažiti Mišljenje Vijeća za zaštitu potrošača, i odbiti dati suglasnnost Čistoći, za poskupljenje svojih usluga.

   

  Za  Udrugu:

  Marina Novaković Matanić

  Miroslav Delić