Još jednom ste dokazali uspješnost, spremnost i profesionalnost Hrvatske vojske, rekla je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović

Vatreni završetak vježbe Velebit 18 – združena snaga

VIŠE IZ RUBRIKE

  Završni dio sveobuhvatne, združene, intergranske vježbe svih postrojbi Hrvatske vojske "Velebit 18 – združena snage" održan je danas na vojnom poligonu „Eugen Kvaternik“ u Slunju. Glavni obučni događaj Hrvatske vojske u ovoj godini u kojem je sudjelovalo ukupno oko 5500 pripadnika Hrvatske vojske i dio pričuvnog sastava, a korištena je borbena i neborbena tehnika te naoružanje i oprema iz svih postrojbi, trajao je neprekidno 72 sata i provodio se na 11 lokacija u Republici Hrvatskoj. Završni dio vježbe na promatračnici „Debela glava“ pratili su potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general zbora Mirko Šundov sa suradnicima, veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država Robert Kohorst, zamjenik zapovjednika Nacionalne garde Minnesote general Neil Loidolt, vojni izaslanik SAD-a u Republici Hrvatskoj brigadir Robert Mathers. Među uzvanicima bili su i savjetnik potpredsjednika Vlade i ministra obrane umirovljeni general Ante Gotovina te umirovljeni general Mladen Markač.

  Predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Kolinda Grabar-Kitarović iz Zapovjednog operativnog središta Glavnog stožera OSRH-e dala je dopuštenje za izvođenje završnih aktivnosti u vojnoj vježbi Velebit 18.

  -Još jednom ste dokazali uspješnost, spremnost i profesionalnost Hrvatske vojske, rekla je predsjednica.

  Primarni cilj vježbe bila je provjera usklađenog i koordiniranog djelovanja različitih vojnih sposobnosti svih organizacijskih cjelina Hrvatske vojske.

  -Uspješnom provedbom vojne vježbe Velebit, Hrvatska vojska dokazala je kako je u potpunosti spremna za provedbu svojih temeljnih misija; obrane Republike Hrvatske i pomoći civilnim institucijama, rekao je ministar Krstičević te dodao kako je današnja vježba kruna dvogodišnjeg mukotrpnog rada. Zahvalivši se svim vojnicima, dočasnicima i časnicima na uloženim naporima u fazi planiranja, pripreme i provedbe, ministar je istaknuo kako je hrvatski vojnik danas, baš kao i tijekom Domovinskog rata devedesetih godina, pokazao da su ljudi najvrjedniji dio sustava. Podsjetio je i na veliku ulogu Hrvatske vojske u pomoći civilnim institucijama.

  -Naš narod mora uvijek biti prioritet Hrvatske vojske zato ćemo i u budućnosti uvijek biti na usluzi i pomoći civilnim institucijama i lokalnom stanovništvu,naglasio je te dodao kako je Hrvatska vojska opremljenošću i sposobnošću izrasla u respektabilnu i modernu vojnu silu, a istodobno je prožeta simbolima i vrijednostima Domovinskog rata. Tom je prilikom najavio i kako će se sljedeća ovakva vojna vježba održati 2021., na 30. obljetnicu postojanja Hrvatske vojske.

  -Očekujem kako će tada moć Hrvatske vojske pokazati višenamjenski borbeni avioni F-16 „Oluja“ i „Bljesak“ te helikopteri „Crni Jastrebovi.

  Načelnik Glavnog stožera general Mirko Šundov pohvalio je sve sastavnice Hrvatske vojske i sudionike vježbe.

  -Pohvaljujem usklađenost, koordinaciju i sinkroniziranost svih aktivnosti u ovoj vježbi. Vježba je pokazala da je Hrvatska vojska sa svim pokazanim prava sljednica pobjedničke Hrvatske vojske iz Domovinskog rata.

  Danas su demonstrirane napadne operacije koje je provelo više desetaka tenkova i oklopnih vozila, minobacača, helikoptera i aviona, a gađalo se iz tenkova, borbenih vozila pješaštva, oklopnih vozila Patria, Panzer haubica 2000, samohodnih višecjevnih lansera raketa, haubica, helikoptera OH 58 D Kiowa, minobacača, protuoklopnog i osobnog naoružanja. U vježbovnoj aktivnosti na Slunju sudjelovalo je 1100 pripadnika i 80 komada ključnih oružnih sustava. Nositelj vježbe je 2. mehanizirana bojna Gromovi, Gardijske mehanizirane brigade ojačana mehaniziranom i tenkovskom satnijom iz sastava Gardijske mehanizirane brigade, snagama topništva iz Topničko raketne pukovnije, Bojne NBKO i Zapovjedništva za potporu.

  Nakon završene vježbe umirovljeni general Ante Gotovina pohvalio je provedbu ovako složene vježbe.

  -Ono što ne smijemo zaboraviti jest da su Oružane snage jedan od najvažnijih stupaca nacionalne sigurnosti. One nam garantiraju sigurnost i čuvaju našu slobodu. To je njihova trajna zadaća, naglasio je Gotovina.

  Hrvatska vojska danas je pokazala da ostvaruje sve ciljeve domovinske sigurnosti te da je postigla NATO standarde.

  -Hrvatski čovjek može biti siguran da može živjeti u miru jer ga brani naša Hrvatska vojska. Možemo biti ponosni na to što smo u kratkom vremenu postigli takve rezultate, izjavio je umirovljeni general Mladen Markač.

  Na vježbu se osvrnuo i jedan od sudionika.

  -Izuzetno sam zadovoljan vježbom, ovo je bio dugoročan ciklus obuke. Uvertira za vježbu Velebit 18 – združena snaga bila je vježba Kuna 18 i mogu reći da smo opet pokazali sve svoje sposobnosti, komentirao je satnik Vlatko Barilović iz Tenkovske bojne Kune.