U solarnu kutiju mogu se odložiti opušci, baterije i ostali otpad, a solarni paneli osvjetljavaju reklamne panoe

Uz vrtić Grabrik postavljene višenamjenske solarne kutije i klupe

VIŠE IZ RUBRIKE

  Višenamjenske solarne kutije i klupe postavljene su na šetnici uz vrtić Grabrik u sklopu projekta KAkvart i zahvaljujući volonterima te gradske četvrti.

  Zamjenica gradonačelnika, Andreja Navijalić rekla je kako su u sklopu projekta postavljene dvije solarne kutije i dvije klupe koje su oslikali volonteri udruge Carpe Diem.

  -U solarnoj kutiji postoji dio gdje se mogu se odložiti opušci, baterije i ostali otpad, a isto tako solarni paneli osvjetljavaju sa strane reklamne panoe na koje se mogu staviti plakati koji promoviraju rad, ovdje se prvenstveno misli na rad udruga, odnosno volontera, istaknula je. Ukupna vrijednost projekta je 56 tisuća kuna, s time da je 34 tisuće kuna osigurano kroz projekt KAkvart, a ostalo je ulaganje volontera. Podsjetila je i kako je projekt KAkvart pokrenut 2016. godine i jedinstven je u Hrvatskoj, a zamišljen je kao platforma putem koje Gard Karlovac potiče provedbu projekata mjesnih odbora i gradskih četvrti koje predlažu sami građani

  Predsjednica Gradske četvrti Grabrik, Ivana Fočić istaknula je kako će solarne kutije služiti za promoviranje onih koji ovom društvu daju najviše.

  -To su udruge i organizirane skupine koje pomažu onima kojima je to najpotrebnije, a u prvom našem predstavljanju to su Savez udruga osoba s invaliditetom Karlovačke županije, te udruge Najbolji prijatelj i Carpe Diem, naglasila je.

  Predstavnica kompanije HEINEKEN HRVATSKA, Ljudmila Bratko Gašpić podsjetila je kako je njihova kompanija s brandom Karlovačko pivo partner u projektu KAkvart, te izjavila:

   -Drago nam je što je  ovaj projekt koji je realizirala Gradska četvrt Grabrik tako uspješno spojio i ulaganja u zajednicu i brigu o okolišu i veseli nas i ona  volonterska komponenta, jer smatramo vrlo pozitivnim kada se građani uključuju aktivno i direktno i doprinose svojim zajednicama, poručila je.

  Naglasila je i kako HEINEKEN Hrvatska kao odgovorna kompanija u svom poslovanju vodi brigu o okolišu.

  -Nedavno smo u sklopu pivovare izgradili zeleno skladište koje je svrstano u energetski razred A+. na njega smo postavili solarne panele te smo u proizvodnji piva počeli koristiti solarnu energiju, kazala je između ostalog.