Prije četiri godine dao je uzorak stanica preko Zaklade Ana Rukavina, a onda je dobio poziv da je kompatibilni darivatelj

Uvijek spreman pomoći: Vatrogasac Antonio Cvitak darovao matične stanice

VIŠE IZ RUBRIKE

  Kad su me pozvali iz KBC-a Zagreb, odnosno Hrvatskog registra dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica i pitali jesam li spreman darovati stanice, moram reći da sam se iznenadio, priča 26-godišnji profesionalni vatrogasac Antonio Cvitak.

  Antonio je zaposlen u Javnoj vatrogasnoj postrojbi grada Karlovca kao vozač-vatrogasac. Od malih je nogu želio biti vatrogasac, spašavati ljude i pomagati im, a nedavno je dobio priliku pokazati humanost i izvan radnog mjesta.

  Poziv je iz Zagreba stigao je sredinom kolovoza. Pokazalo se da je Antonio kompatibilni darivatelj matičnih stanica za jednog pacijenta. Naime, prije četiri godine, u Vatrogasnom je centru organizirana akcija u suradnji sa Zakladom Ana Rukavina za prikupljanje uzoraka za nacionalnu bazu darivatelja matičnih stanica. Među onima koji su se odazvali bio je i Antonio.

  -Kad su me pozvali, bilo mi je čudno kako su došli do mene. No, kad sam došao na razgovor, shvatio sam da su do mojih podataka došli preko Zaklade Ana Rukavina, a ja sam na tu akciju pomalo i zaboravio.  Javio sam se i tim liječnika mi je objasnio cijeli postupak. Pristao sam biti darivatelj i dogovorili smo termin kad ću doći na pretrage, a nakon toga je utvrđen datum kad ću doći i donirati stanice, kaže Cvitak.

  On je darovao periferne matične stanice koje se uzimaju postupkom leukafereze. Radi se o odvajanju perifernih matičnih stanica iz cirkulacije darivatelja, a aparat za leukaferezu sličan je dijalizatoru. Krv darivatelja iz jedne ruke ulazi u aparat, centrifugira se prilikom čega se odvajaju matične stanice, dok se ostali dio krvi kroz drugu ruku vraća u cirkulaciju darivatelja.

  -Nije to neki strašan postupak. Malo su igle veće, ali nije pretjerano bolno. Možda su malo bolnije  pripreme zbog injekcija koje se primaju prije darivanja pa se bol javlja u kostima i mišićima. Ne bih rekao da su to neki jaki bolovi, možda bih to bolje opisao kao malo jače grčeve. Recimo da je taj postupak kao darivanje krvi, ali malo duže.

  A to malo duže je pet i pol sati, koliko je Antonio proveo ležeći spojen na aparat. Darivatelj kod ovog postupka provodi tri dana u bolnici, a nakon toga još dva tjedna na bolovanju, uz ograničenje da ne smije dizati teške terete.

  Antonio napominje da je cijelo vrijeme uz njega bio tim liječnika koji su mu objašnjavali svaki dio postupka, a posebno ističe ljubazne medicinske sestre iz Hrvatskog registra, Martinu i Josipu, kojima se posebno zahvalan.

  Naime, radi se i drugačiji postupak vađenja koštane srži iz kosti, što se obavlja pod anestezijom, ali kod Antonia je primijenjen drugi postupak zbog korone.

  Postupak darivanja je anoniman, tako da Antonio ne zna kome je darovao stanice, niti primatelj zna tko mu ih je darovao.

  - Ne znam ništa o tom pacijentu. Nakon dvije godine od darivanja mi se možemo, na moj i njegov zahtjev, upoznati. Za sada sve što mogu saznati je kako teče liječenje i kakvo je zdravstveno stanje pacijenta. Moja najveća želja, a zbog toga sam se i odazvao na ovaj poziv, je da pomognem osobi koja je bolesna. Želim da ta osoba ozdravi, a onda ako bude htjela da se i upoznamo. No, to će ovisiti o toj osobi.

  Inače, Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica (Hrvatski registar DDKMS) KBC Zagreb nacionalni je registar za liječenje alogeničnom transplantacijom od nesrodnih darivatelja. Utemeljen je još 1996. godine, no s operativnim radom počeo je u srpnju 2009. godine zahvaljujući naporima Zaklade Ana Rukavina.

  Prema podacima objavljenim na stranicama Zaklade u Hrvatskom registru su upisana 65.163 potencijalna darivatelja, 62.424 su tipizirana darivatelja, a do sada su obavljene 123 transplatacije.

  - Uglavnom su primatelji i darivatelji iz Hrvatske, ali ima i slučajeva da darivatelj ili primatelj bude i osoba iz neke druge države. Kako su mi objasnili u svijetu ima 40-ak registara koji međusobno surađuju i tako se može pronaći odgovarajući darivatelj, ispričao je Antonio.

  Njegovu humanu gestu pohvalio je zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Miroslav Rade, a dodao je da će Antoniu JVP izaći u susret tijekom oporavka. Za svoj humani čin, najavio je Rade, Antonio Cvitak bit će predložen i za godišnju nagradu.