Za šrtudlomane pripremit će se oko 60 vrsta štrudli

Utrka Run of heart i ŠtrudlaFest ovaj vikend u Jaškovu

VIŠE IZ RUBRIKE

  Dvodnevna manifestacije Jaškofest održava se ovaj vikend, 15. i 16. rujna. U subotu će biti održana druga po redu međunarodna inkluzivna utrka Run of heart, a štrudlomanija se u nedjelja nastavlja u Jaškovu - selu štrudle na 3. Štrudlafestu, najavljeno je danas na konferenciji za novinare, koja je održana na najvišem vrhu Jaškova, izletničkoj kući obitelji Kovač, odnosno OPG-u Kovač. Utrku i "štrudlomaniju" predstavili su pročelnik za gospodarstvo Karlovačke županije Željko Fanjak, gradonačelnica grada Ozlja Gordana Lipšinić, ravnateljica Centra Ozalj Dijana Borović Galović, direktorica turističke zajednice Karlovačke županije Dina Begić i koordinatorica ŠtrudlaFesta Lidija Žganjer Gržetić.

  Pa krenimo redom, Centar za pružanje usluga u zajednici Ozalj organizira drugo inkluzivno međunarodno sportsko događanje Run of Heart. Run of Heart je događanje organizirano po konceptu utrke Run of Spirit koje se već niz godina održava u Berlinu. Događanjem se želi pridonijeti inkluziji i izjednačavanju mogućnosti osoba s teškoćama u društvu. Inkluzivnim karakterom utrka potiče uključivanje djece s teškoćama i osoba s invaliditetom u zajednicu, te oblikuje stav zajednice prema njima kao ravnopravnim i vrijednim članovima društva.

  Događanje uključuje nekoliko utrka različitih duljina, za djecu, mlade i odrasle trkače te utrka hodača kroz jaškovački krajolik, sportske radionice, pod vodstvom Taekwondo kluba Ozalj i Atletskog kluba KA-Tim Karlovac te likovno - kreativnu radionicu, oslikavanja 22-metarskog platna, ˝Srce čini čuda˝ pod vodstvom Udruge za poticanje kreativnosti  GEA iz Zagreba. Sudjelovati mogu svi, mali i veliki, od najranije vrtićke dobi nadalje te osobe s invaliditetom. Dolaze i gosti trkači iz Njemačke, njih oko 20-tak i Slovenije, a kao i prošle godine, na utrci sudjeluje jedan od najbržih trkača svijeta Henry Wanyoike iz Kenije, koji je ujedno i slijepa osoba. Sljedeći dan, u nedjelju, 16. rujna, nastavlja se štrudlomanija u Jaškovu - selu štrudle na 3. ŠtrudlaFestu.

  Nakon postavljanja Guinnessovog rekorda u najdužoj štrudli na svijetu, prije 3 godine i osvajanja brončane nacionalne nagrade Suncokret u kategoriji najbolje ruralne manifestacije 2017., posjetitelje će na 3 lokacije, u restoranu Žganjer, duž aleje ispred restorana i na prostoru kurije Centra Ozalj u Jaškovu dočekati još više sadržaja nego proteklih godina. Bit će tu gastro radionice, glazbeni program, višemetarske umjetničke instalacije, više od 60 okusa štrudle na 18 štandova, kojih će ukupno biti oko 50, koje pripremaju obiteljska poljoprivredna gospodarstva uz bogatu ponuda lokalnih OPG-a, ugostitelji s biranim mesnim specijalitetima, radionica izrade keramika i prirodne kozmetike.

  Otvorenje 3. ŠtrudlaFesta počinje u 10 sati u centru Jaškova, Dječji zbor Zorica nastupa pola sata kasnije, kada kreću radionice izrade štrudle, pod budnim okom poznatih chefova Branka Ognjenovića i Tomislava Špičeka i Steve Karapandže. Proglašenje najbolje štrudle je u 15.30. Tijekom dana, djeca će moći jahati na ponijima, vrtiti se na drvenom vrtuljku s košarama, sudjelovati na dječjim gastro i zabavnim radionicama. Ove godine ŠtrudlaFest će ugostiti sudionike iz Bihaća i s Renesansnog festivala iz Koprivnice sa svojim tradicionalnim specijalitetima, ali i radionicama izrade štrudle s Une ili koprivničkih štrukla. U zabavnom djelu programa od 15.40 sudjeluju KUD Brekavica iz BiH, KUD Zadobarje, FA Matija Gubec i Academico band te TS Fini dečki. Uvod u ova iznimna događanja je "Tjedan štrudle" u restoranima diljem Karlovačke županije, koji je počeo 10. rujna, ukupno se u akciju uključio 21 restoran, tijekom kojeg će gosti imati priliku pored štrudli probati i na desetke različitih okusa po promotivnim cijenama.

  Više informacija na web stranici www. strudlafest.com