Projekt uključuje niz mjera energetske obnove

Uskoro počinje energetska obnova zgrade Veleučilišta u Meštrovićevoj ulici

VIŠE IZ RUBRIKE

  Uskoro počinje energetska obnova zgrade Veleučilišta u Meštrovićevoj ulici 10.

  Najavljeno je to na današnjoj konferenciji za novinare na navedenoj lokaciji.

  Voditelj projekta, Robert Vodopić tom prilikom je istaknuo kako je projekt sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj unutar Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“ Nositelj projekta je Grad Karlovac, a vrijednost prihvatljivih troškova 6,158 milijuna kuna, od čega EU sufinancira sa 3,715 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Planirano razdoblje provedbe projekta je od 14. rujna ove godine od kada je potpisan ugovor do 14. svibnja 2020. godine ili 20 mjeseci.

  -Važno je napomenuti da Grad Karlovac i u ovom projektu ulaže značajna sredstva s obzirom da je vrijednost investicije nešto veća od vrijednosti projekta, a to je 6,541 milijuna kuna, izjavio je.

  Pročelnica gradskog Upravnog odjela za uređenje, gradnju i zaštitu okoliša, Vesna Ribar naglasila je kako projekt uključuje niz mjera energetske obnove objekta u kojem djeluje više poslovnih subjekata.

  -Sami rad jednog ovakvog objekta unaprijedit će se s nizom mjera energetske obnove i pristupanjem s materijalima koji će se ugraditi potičemo obnovljive izvore energije. Cijeli objekt i s vanjske i unutarnje strane doživjet će rekonstrukciju. Naime, ide se u obnovu krovne konstrukcije, obnovu fasade gdje idemo na jednu ventiliranu toplinsku fasadu s obnovom kompletnog pročelja i sve ove bravarske stavke prozora idu u obnavljanje PVC stolarijom. Osim vanjskog izgleda, idemo u rekonstrukciju unutarnjih sanitarnih čvorova i ugradnju solarnih panela i izvori topline koristit će se za toplu vodu u objektu, navela je. Rekla je i kako se ide u novi toplinski sustav grijanja s izmjenom svih grijnih tijela unutar prostora, a svi unutrašnji i vanjski prilazi samom objektu  rješavat će se temeljem Pravilnika  o pristupu invalidnim osobama i osobama smanjene pokretljivosti, tako da će se napraviti jedna moderna vertikalno-horizontalna platforma.

  -Pokrenuli smo i pripremu natječajne dokumentacije i uskoro će biti objava javnog natječaja za rekonstrukciju objekta, najavila je .

  Gradonačelnik Damir Mandić rekao je kako je posebna vrijednost ovog projekta to što su Grad Karlovac i Veleučilište zajedno ušli u ovu investiciju, te se osvrnuo i na ostale projekte energetske učinkovitosti u koje se uključio i Grad Karlovac.

  -Što se tiče energetskih učinkovitosti, Grad Karlovac je posljednjih godina i ove godine, a 2019. će biti posebno zahtjevna, stvarno ušao u taj proces EU natječaja sufinanciranja tih projekata. Već smo najavili da idemo u projekt energetske učinkovitosti starog dijela naše knjižnice s tim  da smo i tamo iznašli dodatna sredstva da riješimo i one probleme u knjižnici koji nisu vezani uz energetsku učinkovitost, a to je prije svega uređenje podruma, odnosno povećanje standarda rada knjižnice. Osim ove zgrade Veleučilišta, mi smo još prijavili, odnosno dobili smo i odluku o energetskom uređenju Gradske uprave. U ovom trenutku je pri kraju energetska obnova Područne škole Tušilović, kandidirali smo OŠ Braće Seljan, odnosno dio MIOŠ-a koji se sljedeće godine vraća pod Grad i OŠ Turanj.

  Mislim da Uređenje Veleučilišta, odnosno knjižnice neće biti samo vrijednost energetske obnove nego i jednog stvarno urbanog, estetskog izgleda ovog dijela grada. Nama je jednako važno što više sredstava uštedjeti vezano uz potrošnju energije i mogu reći da ćemo na razini ovih javnih zgrada u narednoj godini odraditi jako kvalitetan posao, poručio je gradonačelnik.