Godišnje se na Odjelu urologije Opće bolnice Karlovac dijagnosticira stotinjak novih karcinoma prostate

Uredi svoj brk i podrži Movember

VIŠE IZ RUBRIKE

  Da brkovi i brada nisu samo ukras muškoga lica i simbol muškosti, potvrđuje pokret “Movember” nastao 2003. godine u Australiji, no vrlo se brzo proširio i na ostale zemlje diljem svijeta. Ono što je mjesec svibanj za žene, to je studeni za muškarce tijekom kojeg se nastoji naglasiti važnost preventivnih pregleda i borbe protiv raka prostate. Upravo zato ovih dana ne treba čuditi pojava brkatih i bradatih muškaraca jer je to simbol pokreta. Tome se priklonio i jedan od najpoznatijih karlovačkih profesionalaca, frizer Tomislav Pudina koji se svakodnevno susreće s uređivanjem brkova i brade.

  -Mogu reći da u posljednje vrijeme ima puno Karlovčana koji njeguju ne samo brkove, nego i bradu i da to više nije vezano za dob kao što je bilo nekada. Sada to čine i mladi i stari, svi oni koji imaju mogućnost to učiniti. Muškarci zbilja vode brigu o tome. Ima onih koji posjećuju salone, a ima i onih koji brade sređuju kod kuće samostalno. Što se održavanja time, nije ono tako jednostavno kako se čini. Svaki dan ih treba oprati jednom do dva puta, treba ih češljati posebnim češljevima i stvaljati preparate kojih na tržištu ima mnogo. Ako čovjek želi nositi lijepu bradu, mora potrošiti i dosta novca. Mogu reći da su muškarci postali picajzle isto kao i žene, objašnjava Pudina.

  Da se pridruže ovome pokretu pozvane su i žene, no ne puštanjem brkova i brade, već na način da ne koriste bristvice i druga sredstva za depilaciju tijekom cijeloga mjeseca.

  Kako bi se dodatno popularizirao "Movember" u Karlovcu, Ceh frizera organizira po prvi puta natjecanje "Najbrada grada Karlovca".

  -Sam koncept natjecanja je zamišljen na način da privučemo što više "bradonja" da prisustvuju i prijave se za izbor najbrade, izbor najbrkova i izbor najlošije brade. U prve dvije kategorije dodijelit će se po tri nagrade, dakle ukupno 6 nagrada. Treća kategorija je samostalna, natjecatelj za nagradu dobiva besplatni tretman šišanja i brijanja. Prijaviti se možete u caffe baru Jazz u Grabriku na adresi Maksimilijana Vrhovca 17 od 19 do 20 sati. 

   

  Doktorica Jasminka Sušanj, inače voditeljica Odjela za urologiju u karlovačkoj bolnici ispričala je više o karcinomu prostate.

  -Karcinom je prostate u razvijenim zemljama koje imaju stariju populaciju značajan zdravstveni problem i jedan od najčešćih po pojavnosti karcinoma u muškaraca. Struka ističe kako je u nekim zemljama prvi po pojavnosti svih karcinoma kod muškaraca. Kao najznačajniji rizični čimbenici spominju se dob, rasa i obiteljska anamneza te neki vanjski čimbenici poput prehrane bogate mastima i crvenim mesom, upalnih procesa, pušenja i prekomjerne konzumacije alkohola. Prosječna učestalost bolesti je 84 novootkrivena karcinoma prostate na 100.000 stanovika, a pojavnost bolesti  je u stalnom porastu. U Republici Hrvatskoj godišnje oboli oko 1700 muškaraca, a rezultati liječenja bolji su ako se bolest otkrije u početnom stadiju, a ako je otkrivena kao metastatska bolest tada bolest nije izlječiva i bolesnici obično žive od jedne do tri godine nakon otkrivanja. Godišnje na Odjelu urologije Opće bolnice Karlovac dijagnosticiramo stotinjak novih karcinoma prostate , a prošle godine smo prvi puta imali više od 100 novootkivenih karcinoma prostate. Takav trend bilježimo i ove godine.Bolest je u ranoj fazi obično asimptomatska ili pacijenti mogu imati uobičajne simptome bolesti donjeg urinarnog trakta poput oslabljenog mlaz, čestog mokrenja, čestog noćnog mokrenja, ili isprekidan mlaz. Ako je bolest sistemska, što znači da već postoje udaljene metastaze, tada bolesnici mogu imati simptome vezane uz bolove u kostima, patološke frakture, anemiju, opću slabost. Nažalost, kod nas još uvijek vrlo visok postotak bolesnika kod otkrivanja ima metastatsku bolest i to od 20 do 30 posto. Zbog toga je važno znati da je potrebno ići na rane preventivne preglede nakon navršene 50-te godine života , a osobe koje imaju pozitivnu obiteljsku anamnezu i nakon navršene 45.te godine života. Pregled se sastoji od anamneze, fizikalnog urološkog pregleda te određivanja vrijednosti PSA.