„Svaka žena u svojoj sredini čuvarica je nekih tradicijskih vrijednosti“

Upriličen prijam za najuzorniju hrvatsku seosku ženu, Melitu Vrbanek iz Vivodine

VIŠE IZ RUBRIKE

  Prijam za najuzorniju hrvatsku seosku ženu, Melitu Vrbanek iz Vivodine upriličili su u srijedu župan Damir Jelić i gradonačelnica Grada Ozlja, Gordana Lipšinić.

  Melita Vrbanek podsjetila je kako je na poticaj Poljoprivredne savjetodavne službe grada Ozlja pristupila Izboru za najuzorniju hrvatsku seosku ženu koji je održan u Zagrebu 21. listopada ove godine.

  -Tom prilikom sam dobila mogućnost da promovirajući svoje proizvode, ono s čime se moja obitelj bavi, moj OPG na kojem je prioritetno vinarstvo i vinogradarstvo, ekološko ovčarstvo i ratarstvo promoviram, a nadam se da ću i dalje uspješno promovirati kraj iz kojeg dolazim, svoju Vivodinu, grad Ozalj, odnosno našu Karlovačku županiju, naglasila je i zahvalila gradonačelnici Lipšinić koja je došla osobno u Zagreb i tamo ju podržala, kao i županu Jeliću koji je kako je rekla „uvijek uz nas i podržava projekte i manifestacije ovog tipa“.

  -Svaka žena u svojoj sredini, u obitelji, na gospodarstvu, čuvarica je nekih tradicijskih vrijednosti, od obiteljskog života na selu, očuvanja kulturne baštine i na kraju krajeva i samog kraja, kazala je. Dodala je i kako su to jedni od temelja udruge Uzorne hrvatske seoske žene na čelu s Katicom Jerleković kojoj sada i ona pripada, a koja uspješno promiče i podiže svijest ljudi upravo o važnosti žene na selu i obiteljskog života na selu.

  Ozaljska gradonačelnica Gordana Lipšinić izjavila je kako su jako ponosni što imaju Melitu kao najuzorniju ženu hrvatskog sela, dodavši kako to nije prvi put da žene iz Ozlja idu na to natjecanje.

  -Bilo je lijepo u Zagrebu, svi smo bili uzbuđeni, imali smo krasan događaj i krasnu promociju našega Ozlja i naše županije, istaknula je između ostalog Lipšinić.

  Župan Damir Jelić istaknuo je kako je u Ozalj stigla laskava titula.

  -Veseli taj naslov uzornosti. Već sama logika uzornosti u današnje vrijeme kao da nam lagano izmiče jer ima puno uistinu uspješnih ljudi, a nisu ni blizu uzornosti. Ovo je još jedna lijepa priča Ozlja i ozaljskog kraja i čitave Karlovačke županije i čestitam na tome jer je ovo za mene jedan neprekinuti niz. Kroz rad koji je evidentno došao do ove razine, ovo je sada samo  možda malo više „medijskog gibanja“ koje se događa, a nakon toga vama će sve i dalje ići sličnim ritmom, a nadamo se i bolje jer ipak ne treba bježati od toga da ma kakve nagrade bile, one su jedan motivirajući faktor premda je to vanjska motivacija, a bez one unutarnje to ne ide ali utječe pozitivno na nju, rekao je Jelić. Dodao je i kako je ovo jedna lijepa priča koja je osmišljena na hrvatskoj razini, a za koju je vrlo zaslužna i eurozastupnica Petir.

  -Bitno je da mlađe obitelji shvaćaju da je moguće ići ovim putem i da je to kao što sama nagrada kaže, puno rada za uzor drugima, zaključio je Jelić.

  Prijamu su prisustvovale i predstavnice udruge „Uzorne hrvatske seoske žene“ na čelu s predsjednicom Katicom Jerleković koja je organizator ove tradicionalne manifestacije.