Uskoro novi Zakon o poljoprivredi, kojim će se unaprijedit proizvodnja i povećati konkurentnost

Udruživanje poljoprivrednih proizvođača - pokretač razvoja županije

VIŠE IZ RUBRIKE

    Udruživanje u poljoprivredi kao jedan od snažnih pokretača županije, bila je tema seminara održanog danas u HGK- Županijskoj komori Karlovac, koji je prvenstveno bio namijenjen poljoprivrednim proizvođačima i jedinicama lokalne samouprave, uoči predstavljanja novih zakonskih prijedloga kojima će se regulirati poljoprivredna proizvodnja i odnosi na hrvatskom tržištu tih proizvoda.

    -Ovim seminarom želimo dati doprinos izradi strategije razvoja poljoprivrede Karlovačke županije i omogućiti veće povlačenje bespovratnih sredstava iz fondova EU, koji bi brže oporavili našu poljoprivredu, rekao je konzultant tvrtke Pro savjetovanje Dušan Predović, koja je organizator seminar. Upravo zato organizirali smo ga za predstavnike jedinica lokalne samouprave, pročelnike ureda za poljoprivredu i gospodarstvo i za poljoprivredne proizvođače. Od njih u narednom razdoblju očekujemo više uključivanja, pogotovo iz razloga što se radi nova Omotnica EU sredstava, da se brže i bolje organiziraju i da pomognu u udruživanju poljoprivrednika, čime bi povukli više europskog novca, koji bi bio snažan pokretač razvoja Karlovačke županije. Ne možemo u potpunosti bili zadovoljni sa stanjem udruživanja i organiziranja poljoprivrednih proizvođača ali određeni pomaci su vidljivi. Možemo reći da se nešto događa, kao i da su se jedinice lokalnih vlasti i poljoprivrednici malo probudili, ne onoliko koliko bi trebali, pa je primjetno da se nešto ipak događa zadnjih godinu dana.

    -Iako naša županija ima odlične preduvjete za raznovrsnu poljoprivrednu proizvodnju, do danas trend povećanja proizvodnje nije iskorišten u punom kapacitetu, pa će nadam da će današnji seminar omogućiti poljoprivrednicima da vide prednosti udruživanja i nedostatke neudruživanja, kaže direktor karlovačke Županijske komore Damir Furdek. U našoj županiji imamo nekoliko velikih proizvođača hrane, u primarnoj poljoprivredi baš i ne stojimo dobro. Očito u toma lancu opskrbe jedna karika nedostaje. Kako naša županija, tako i ostatak zemlje od prirodnih, pedoloških, hidroloških i klimatskih svojstava ne možemo bolje poželjeti i naprosto smo „rođeni“ za poljoprivrednu proizvodnju koja bi trebala biti daleko veća, tome nije tako. Zato nam je i bila namjera pozvati sve relevantne čimbenike i kroz ovaj seminar pomoći u boljem udruživanju, kako bi se povećala proizvodnja, kako bi što više povukli EU sredstava i kako bi motivirali mlade poljoprivrednike da ostanu na svojim imanjima. Mogu reći da za to sve uvjeti postoje, ali je i očito da proizvodnju koja je izgubila tempo razvoja još snažnije trebamo potaknuti da dođe na onaj nivo na kojem je već trebala biti.

    -Do kraja godine očekuje se stupanje na snagu novog Zakona o poljoprivredi, kao temeljnog zakona, koji je trenutno u fazi između dva saborska čitanja, pa se nadamo da će do kraja godine biti usvojen i stupiti na snagu, rekla je voditeljica Službe za biljnu proizvodnu u ministarstvu poljoprivrede Andrea Martonja-Hitrec. Namjera ministarstva je olakšati proizvodnju i poljoprivredne proizvode učiniti konkurentnijima na tržištu EU, a to jedino možemo ako smo bolje organizirani. Rasterećenje administrativnih poslova naših poljoprivrednika bit će regulirane novim Zakonom, kao što su određena davanja prilikom podnošenja zahtijeva za registraciju djelatnosti, raznoraznih upisa u upisnike i u smislu jačanja konkurentnosti njihovim povezivanjem. A koje mogućnosti stoje na raspolaganu našim poljoprivrednicima da iz državnog proračuna i EU fondova povuku što više novca za unaprjeđenje proizvodnje i udruživanje bit će fokus mojeg predavanja,rekla je Martonja Hitrec.