Zlatne medalje pripale su inovatoricama Ivani Kolić i Ivani Čondrić

Udruga inovatora Veleučilišta u Karlovcu osvojila na Inovi dvije zlatne medalje

VIŠE IZ RUBRIKE

    Udruga inovatore Veleučilišta u Karlovcu sudjelovala je na Zagrebačkom velesajmu na "Inova – Budi uzor 2018." 43. hrvatskom salonu inovacija s međunarodnim sudjelovanjem i 14. izložba inovacija, prototipova i studentskih poslovnih planova.

    To je treća najstarija izložba inovacija u svijetu, a bilo je izloženo oko 300 inovacija i 100 poslovnih planova. Sudjelovali su inovatori iz SAD-a, Kanade, Rusije, Japana, Singapura, Saudijske Arabije, Sudana, Južne Koreje, Irana, Iraka, Malezije, Filipina, Tajvana, Njemačke, Poljske, Rumunjske, Bugarske, Turske, Moldavije, Kazahstana, Slovenije, Srbije i Hrvatske. Manifestaciju su organizirali Savez hrvatskih inovatora, Svjetska organizacija za inovatore i industrijsko vlasništvo, Savez inovatora Zagreba i Tera Tehnopolis, a suorganizator je bio Grad Zagreb. Članovi Udruge inovatora Veleučilišta u Karlovcu osvojili su dvije zlatne medalje. Predsjednica Udruge inovatora Veleučilišta u Karlovcu Ivana Kolić dobila je zlatnu medalju za inovaciju "Super Food namazi".

    -To su namazi koji predstavljaju unikatnu kombinaciju sastojaka poznatih kao Super hrana, izrađeni su u dvije varijante, čokoladni namaz te voćni džem. Glavni sastav čokoladnog namaza čine lješnjaci, bademi, čokolada s visokim udjelom kakaa, mlijeko, ghee maslac, proteinski prah, chia sjemenke i mljeveni lan. Voćni džem je napravljen od goji bobica a sadrži i acai, cejlonski cimet, đumbir te agar želatinu. Kao izvor šećera korišten je sladni ekstrakt, a namazi su dodatno obogaćeni prehrambenim kvascem i ribljim kolagenom. Svi sastojci su organskog podrijetla i imaju blagotvoran učinak na opće zdravlje, posebno probavu i kardiovaskularni sustav te očuvanje mladolikosti i vitalnosti organizma, kazala je inovatorica Ivana Kolić.

    Redovna članica Udruge inovatora Velečilišta u Karlovcu Ivana Čondrić dobila je zlatnu medalju za inovaciju "Bezglutenski muffini s peludi".

    -Radi se o slastici s čokoladom i peludi, koja je proizvedena bez glutena od nutritivno visokovrijednih sastojaka: maslac, kokosovo brašno, dehidrirani naribani kokos, pčelinja pelud, med, miks certificiranog bezglutenskog brašna, čokolada s fruktozom bez glutena, kakao, kefir i jaja. Pčelinja pelud pripada skupini prirodnih tvari životinjskoga i biljnoga podrijetla s osobito izraženim antioksidativnim i antimikrobnim svojstvima te bogatim kemijskim sastavom. Sadrži vitamine B1, B2, E, A, C i D, minerale, od kojih su najzastupljeniji kalij, kalcij, fosfor i magnezij, sve do sada poznate slobodne aminokiseline, nukleinske kiseline, dominiraju ribonukleinske kiseline, polifenole, enzime i lecitin. Dugoročna istraživanja farmakološkog djelovanja peludi dokazala su djelotvornost peludi u tretiranju raznih problema prostate, od uobičajenih infekcija i njezinog povećanja do karcinoma. Preporuča se i kao pomoć za olakšavanje raznih zdravstvenih problema kao što su: prehlade, akne, muška sterilnost, anemija, visoki krvni tlak, nervni i hormonalni poremećaji, rekla je o svojoj inovaciji Ivana Čondrić.