Prvi Karlovački

“U završnoj smo fazi, većina aktivnosti je odrađena”

Autor: Branko Obradović

29.11.2019

Karlovac

Razgovor: Martina Stojkić, voditeljica edukativnog projekta "Pametno odloži # bolji Karlovac složi"

Grad Karlovac provodi tijekom ove godine edukativni projekt “Pametno odloži # bolji Karlovac složi”, koji je ušao u završnu fazu. Voditeljica projekta je savjetnica za EU fondove u Gradu Karlovcu Martina Stojkić. Tijekom godine održan je veliki broj aktivnosti, a glavni cilj projekta je educiranje građana o pravilnom gospodarenju otpadom. Razgovarali smo s voditeljicom projekta Martinom Stojkić o svemu što je učinjeno tijekom godine i onome što se još mora odraditi u završnici ovog europskog projekta.

U kojoj je fazi projekt?

-Od 2. siječnja cijela godina je u znaku projekta, već jedanaest mjeseci mi smo vrlo aktivni, a sada smo u završnoj fazi. Većina aktivnosti je odrađena. Vrijednost ovog projekta je nešto manja od 1,9 milijuna kuna i Europska unija nas sufinancira s 85 posto. Projekt je službeno počeo 13. lipnja 2018. godine. Ono što nam je još ostalo u okviru projekta, to je dvadesetak radionica po osnovnim školama i vrtićima, te dvadesetak mini tribina po gradskim četvrtima i mjesnim odborima.

Kada bi trebale završiti sve aktivnosti?

-Iako projekt službeno traje do 7. siječnja 2020. godine, završit ćemo ga 19. prosinca s dvije mini tribine za građane. U 17 sati i 30 minuta bit će održana mini tribina za građane u Mjesnom odboru Zagrad-Kalvarija-Vučjak, a u 18 sati i 30 minuta u Gradskoj četvrti Luščić-Jamadol. Time ćemo završiti provedbu ovog europskog projekta. Moram reći da edukacije po gradskim četvrtima i mjesnim odborima provodi Udruga Carpe Diem, a po vrtićima i osnovnim školama Udruga Turbina promjena. To su dvije domaće udruge, koje treba pohvaliti, stvarno su imale izazovnu godinu. Obje udruge dobro su se pripremile i ostvarile jako dobre rezultate.

Jeste li zadovoljni do sada učinjenim u projektu?

-Da, jako sam zadovoljna. Prije uvođenja novog načina postupanja s otpadom, prvi korak je edukacija i to je primarni cilj ovog projekta. Naš cilj je doprijeti do svih uzrasta i do većine naših građana. Mi smo zadane pokazatelje, koje moramo ostvariti, a to je održati sedamnaest različitih vrsta aktivnosti, koje je Ministarstvo zaštite okoliša i energetike propisalo, skoro završili. Trebali smo dosegnuti do 96 posto građana Karlovca, što smo do sada postigli. Kao što sam rekla, jedanaest mjeseci se već bavimo ovim projektom, ono što je bilo ispred nas, sada je iza nas. To su sveukupno 174 različite vrste radionica, a krenuli smo 2. siječnja ove godine.

Što je sve odrađeno u tih jedanaest mjeseci?

-Morali smo napraviti promotivni materijal, tako da smo izradili 5.000 letaka, koji su bili distribuirani početkom godine na isto toliko adresa. Napravljeni su plakati, izrađene su četiri tematski različite brošure, za kontejnere su napravljene naljepnice na četiri strana jezika, izradili smo slikovnicu i bojanku za naše najmlađe pod nazivom “Kako je Dubo spasio jezerce”, ona je bila vrlo popularna po vrtićima, a podijeljena je svim vrtićima i prvim razredima osnovnih škola. Također smo napravili letke za strane turiste na češkom, njemačkom, korejskom i engleskom jeziku, koji su uz pomoć Turističke zajednice grada Karlovca bili podijeljeni po smještajnim objektima na području grada. Što se tiče izobraznih aktivnosti za djecu napravili smo većinu, a bit će ukupno odrađeno 94 radionice. Išli smo četiri kruga po matičnim osnovnim školama i dva kruga po područnim školama i četiri kruga radionica po svim gradskim vrtićima. Za djecu osnovnih škola organizirano je natjecanje u izradi kreativnih predmeta od prethodno prikupljenog otpada. Na izložbi u Galeriji Zilik bilo je izloženo dvadesetak izrađenih predmeta, a najbolji su dobili nagrade. Što se tiče aktivnosti za građane, imali smo obilježavanje šest događaja. Bili su to Dan planeta Zemlje, Svjetski dana zaštite okoliša, Međunarodni dan ozonskog sloja, Svjetski dan voda, Međunarodni dan bioraznolikosti i Dan zaštite prirode u Republici Hrvatskoj. Održali smo četiri centralne javne tribine za građane i sveukupno će biti održano 76 mini tribina po svim gradskim četvrtima i mjesnim odborima. Za one najmlađe Gradsko kazalište Zorin dom pripremilo je igrokaz za djecu “Korak po korak”, koji je prikazan dva put u Zorin domu i gostovao je u pet vrtića i pet osnovnih škola. Pored toga imamo i informativne izobrazne radijske emisije, do kraja godine bit će održano 36 emisija na Prvom karlovačkom, a na tom radiju tijekom cijele godine emitiraju se četiri izobrazna spota. Imamo i tv emisije, ukupno osamnaest emisija bit će odrađeno na TV Trendu i tamo se vrte četiri različite vrste spotova. Izrađena je mobilna aplikacija, koja se zove “Pametno odloži”, a na njoj se nalaze svi podaci o projektu. Preko nje mogu se poslati fotografije, ako se naiđe na nepravilan način gospodarenja otpadom. Mogu se prijaviti i pozitivni primjeri gospodarenja otpadom. Imamo i web stranicu projekta, koja se zove  “Pametno odloži EU”. Pored toga izradili smo brošuru na brajici, ukupno 200 komada za slijepe osobe, koja je bila podijeljena u suradnji s Udrugom slijepih Karlovačke županije. Za sve centralne javne tribine i tv emisije koristili smo usluge prevoditeljice za gluhonijeme osobe.

Kakve su povratne informacije s terena, jesu li edukacije uspjele i da li građani sada više znaju o gospodarenju otpadom?

-Što se tiče povratnih informacija s terena, one su vrlo pozitivne i ljudi doista sada više znaju o toj tematici. Moram reći da imamo jako dobar odaziv na mini tribinama po mjesnim odborima i gradskim četvrtima. Posebno bi pohvalila mještane mjesnih odbora, oni su malo aktivniji.

Je li projekt doprinio i smanjenju količina otpada?

-Mislim da je, s tim da ćemo prve rezultate vidjeti u idućoj 2020. godini, kada ćemo imati neke kvantificirane pokazatelje iz ove godine, S obzirom na broj odrađenih aktivnosti, to jest 174 radionice, sve radijske i tv emisije i s obzirom na povratne informacije s terena, mislim da je definitivno podignuta razina svijesti javnosti o odgovornom postupanju s otpadom i rezultati su već vidljivi. Također, podsjetimo da smo u međuvremenu iz EU sredstava sufinancirali izgradnju još jednog reciklažnog dvorišta, to je Reciklažno dvorište Mala Švarča, prema kojem gravitira južni dio grada. To je oko 23.000 stanovnika, kojima je možda Ilovac bio predaleko i to je isto doprinos smanjenju otpada.

Branko Obradović

Autor: Branko Obradović