Drugi dani obrtništva u gradu Karlovcu i Karlovačkoj županiji

Prirodoslovna škola Karlovac prezentirala svoja zanimanja

VIŠE IZ RUBRIKE

Edukativno

Na 2. Danima obrtništva koja su u tijeku, svoja zanimanja, uglavnom deficitarna, prezentiraju i strukovne škole s područja Karlovačke županije.

Među njima je i Prirodoslovna škola Karlovac koja je prezentirala zanimanja cvjećar, poljoprivredni gospodarstvenik i agroturistički tehničar.

Vezano uz zanimanje poljoprivredni gospodarstvenik, profesorica poljoprivredne grupe predmeta u Prirodoslovnoj školi Karlovac, Svjetlana Rogoz Klasan rekla je kako se radi o trogodišnjem obrazovanju, pri čemu učenici nastavu imaju tri dana, a dva dana su na praksi u OPG-ima.

Radi se o zanimanju namijenjenom prvenstveno učenicima koji namjeravaju raditi na vlastitim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, odnosno budućim farmerima. Mogu raditi i u poljoprivrednim tvrtkama i zadrugama. To je interdisciplinarno zanimanje, što znači da obrazovni program objedinjuje sve najvažnije dijelove poljoprivredne proizvodnje. Tako poljoprivredni gospodarstvenik može voditi vlastito poljoprivredno gospodarstvo, uzgajati povrtlarske, voćarske ili ratarske kulture, raditi u vinogradu i u vinskom podrum. Nadalje, može proizvoditi mliječne proizvode, upotrebljavati mehanizaciju, strojeve i alate u poljoprivrednoj proizvodnji, brinuti se o domaćim životinjama, kao i baviti se marketingom poljoprivrednih proizvoda.

Međutim, kako je istaknula ova profesorica, već tri godine nitko se nije upisao za ovo zanimanje. Nešto veći interes je za agroturističkog tehničara za kojeg školovanje traje četiri godine, a Rogoz Klasan je otkrila kakvo je to zanimanje.

-Agroturizam je seoski turizam, to je spoj poljoprivrede, ugostiteljstva i turizma. To znači hranu proizvesti na imanju, pripremiti i poslužiti. Učenici imaju praksu u školi i u ugostiteljskom objektu, ali samo u objektu koji ima pripremu i posluživanje hrane, dok u kafiću ne mogu biti na praksi, napominje ova profesorica. Praksu imaju 105 sati godišnje u ugostiteljskim objektima, uglavnom subotom.

Uglavnom, agroturistički tehničari mogu voditi vlastiti OPG, uzgajati voće, povrće i vinovu lozu na vlastitom imanju, organizirati ugostiteljsku ponudu turistima, pripremati i servirati hranu i piće. Također, mogu uzgajati ljekovito bilje i proizvoditi eterična ulja, uzgajati domaće životinje, proizvoditi mliječne proizvode, baviti se ribogojstvom, vinarstvom, hortikulturno urediti okućnicu… Agroturistički tehničar može se zaposliti na vlastitom gospodarstvu, u seoskom, lovnom, sportskom ili vjerskom turizmu, na OPG-ovima, na farmama, ribnjacima, u ugostiteljskim objektima, u voćnjacima, vinogradima, vinarijama, u suvenirnicama…