U nešto više od šest mjeseci hrvatska postrojba odradila sve zadaće

U vojarni Kamensko svečano dočekan prvi hrvatski kontingent u Libanonu

VIŠE IZ RUBRIKE

  U vojarni Kamensko danas je organiziran svečani doček Prvog hrvatskog kontingenta iz operacije potpore miru Ujedinjenih naroda UNIFIL u Libanonu. Uz brojne vojne dužnosnike i predstavnike Policijske uprave karlovačke pripadnike kontingenta dočekao je zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general bojnik Siniša Jurković, koji je istaknuo da je ponosan na sve koji su bili u Libanonu.

  -Danas smo ovdje u vojarni Kamensko dočekali Prvi hrvatski kontingent iz misije UN-a UNIFIL. Iznimno sam sretan i ponosan što je kontingent obavio zadaću u potpunosti, profesionalno, vojnički i sigurno. Svi koji su otišli tamo odradili su svoju misiju od šest mjeseci i vratili se živi i zdravi kući. Oni su otišli doprinijeti miru dolje, ljudima koji očekuju bolje sutra, ono što smo mi proživjeli devedesetih. Mislim da boljih mirotvoraca nema od nas, koji smo prošli takve situacije, istaknuo je general bojnik Jurković.

  General bojnik Siniša Jurković rekao je nešto više o zadaćama, koje je hrvatski kontingent imao u Libanonu.

  -Pripadnici našeg kontingenta imali su u Libanonu cijeli spektar zadataka. Prvo je bila potpora zaštiti snagama, koje tamo žive i rade. Sudjelovali smo zajedno s talijanskim postrojbama i drugim nacijama u svim aktivnostima. Domaćin su nam tamo bile talijanske oružane snage. Bilo je puno zadaća sa civilnim strukturama, izgradnja puteva i razni inženjerski radovi. Sve ono što jedna inženjerijska postrojba može napraviti da poboljša uvjete rada i života, kako postrojbi tako i ljudima u tom području, kazao je Jurković.

  Zapovjednik Prvog hrvatskog kontingenta u Libanonu bojnik Željko Javorović pojasnio je što su sve tamo radili.

  -Mi smo proveli tamo šest mjeseci, od travnja do studenog. U tih nešto više od šest mjeseci odradili smo niz inženjerskih zadaća. Znači, zadaća horizontalnih konstrukcija, infrastrukturnih radova i raznih radova u kampu i izvan kampa. Jako važna je bila i pomoć civilnim strukturama, to su bile zadaće u suradnji s institucijama, školama i igraonicama za djecu te izgradnja drvenih objekata. Imali smo i zadaće u samom kampu. Ja sam ponosan na sve što je odrađeno, sve su odradili odlično. Svi smo se živi i zdravi, obogaćeni novim iskustvima, vratili svojim obiteljima, rekao je Javorović.

  Zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general bojnik Siniša Jurković uručio je najistaknutijim pojedincima priznanja i nagrade.