Organizatori pozivaju građane da se koriste biciklima, romobilima ili da pješače

U Tjednu mobilnosti bar malo zaboravite na automobile

VIŠE IZ RUBRIKE

  Mix & Move odnosno „Kombiniraj i kreni“ moto je ovogodišnjeg obilježavanja Europskog tjedna mobilnosti. U planu je niz aktivnosti koje organiziraju Grad Karlovac, udruge osoba s invaliditetom te Postaja prometne policije Karlovac.

  Kako je naglasila Renata Kučan, voditeljica gradskog Odjeka za kulturu, odgoj i obrazovanje, udruge, sport i socijalnu skrb cilj je da se građani što manje koriste automobilima.

  Želimo potaknuti sve naše građane i odrasle i djecu, da pri svom kretanju kombiniraju alternativne načine prijevoze da se ne koriste same automobilima. Postoje bicikli, električni romobili, hoverboardi i najzdraviji način od svih, a to je pješačenje. Želimo ih potaknuti da posla dolaze pješice, biciklima i ostalim načinima, a ako koriste automobile, onda postoji mogućnost da ih i podijele. Ističemo i mogućnost javnog prijevoza. U ovom tjednu želimo smanjiti broj automobila na parkiralištima, smanjiti broj automobila na ulicama, jer ako bar tako malim dijelom doprinesemo zdravlju i očuvanju okoliša mislim da smo puno učinili.

  Predstavnica Saveza udruga osoba s invaliditetom Veronika Lendrer, najavila je trodnevnu aktivnosti koju će provoditi Savez, a koja je namijenjena djeci.

  Jedna od aktivnosti s kojom ćemo pokriti tri dana je edukativno informativna šetnja koju će raditi animatori zajedno s djecom karlovačkih vrtića. Aktivnost se zove „Nino te vodi po Karlovcu“. Važno je da će animatori i voditelji biti osobe s invaliditetom i to će biti prilika da djeca uče o važnim stvarima u Karlovcu ali će ih se senzibilizirati za pitanja osoba s invaliditetom.

  Lendler je pohvalila je trud zaposlenih u vrtićima i školama koji su u velikoj mjeri doprinijeli da su danas karlovačka djeca senzibilizirana za osobe s invaliditetom.

  Ispred Udruge osoba s invaliditetom predsjednica Gordana Jurčević najavila je aktivnost „Vježbajmo zajedno“, a kao i proteklih godina Tjedan mobilnosti iskoristiti će da ukažu na još uvijek prisutan problem pristupačnosti.

  Kad govorimo o Karlovcu ja moram pohvaliti da je sada većina institucija koje pružaju socijalne usluge i većinu usluga pristupačna i za osobe s invaliditetom. No, osobe s invaliditetom imaju pravo i na ostale sadržaje poput odlaska na kavu. Barem u ovo ljetno vrijeme osjećamo neku blagodat jer možemo biti na terasama, međutim, moram istaknuti da ne možemo čak niti na sve terase.

  Policija će u sklopu Europskog tjedna mobilnosti, kako je najavio načelnik Postaje prometne policije Davor Boljkovac, imati promotivne akcije kako bi se ukazalo na vozačima da vode računa o najranjivijoj skupini u prometu, a to su djeca.

  Pokušat ćemo dočarati sve opasnosti koje djecu vrebaju u prometu. Osmislit ćemo i poligone, gdje će na praktičan način biti prikazani ti primjeri. Pozivam roditelje da se u Tjednu mobilnosti što manje koriste automobilom, jer ne smijemo zaboraviti situaciju da statistički gledano djeca još uvijek najviše stradavaju kao putnici u vozilima svojih roditelja.

  Manifestacija u povodu Europskog tjedna mobilnosti traje od 17. do 22. rujna, a i ove će godine jedna ustanova dobiti posebno priznanje „Plavi cvijet“ zbog podizanja pristupačnosti za osobe s invaliditetom.