Zavod za javno zdravstvo Karlovačke županije zaprimio 9.360 doza cjepiva

U srijedu počinje cijepljenje protiv gripe

VIŠE IZ RUBRIKE

    Zavod za javno zdravstvo Karlovačke županije zaprimio je cjepivo protiv gripe za sezonu 2018./2019. U tijeku je distribucija prema ordinacijama obiteljske medicine te cijepljenje počinje u srijedu 7. studenog.

    -Zaprimili smo 9.360 doza cjepiva, što je malo više od onoga što je lani potrošeno. Nadamo se da će biti dovoljno, kaže epidemiologinja u Zavodu dr. Renata Hlaj.

    Pacijenti se mogu cijepiti kod svojih izabranih liječnika obiteljske medicine te u Službi za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Karlovačke županije u vremenu od 8 do 14 sati. Kao i proteklih godina, besplatno  je za osobe starije od 65 godina, kronične bolesnike i zdravstvene djelatnike, podsjeća dr. Hlaj i dodaje.

    -Ovosezonsko trovalentno cjepivo u skladu je s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije i EU-a za sezonu 2018./2019. Proizvođač cjepiva je isti kao i prošle godine, Influvac. Malo je ove godine izmijenjen sastav s drugim sojevima u cjepivu, odnosno sadrži dva podtipa virusa gripe A i jedan tip virusa gripe B.

    Gripa je akutna zarazna bolest uzrokovana jednim od virusa influence, a pojavljuje se u obliku većih ili manjih epidemija, s izraženim brzim širenjem i visokim pobolom. U kliničkoj su slici izraženi simptomi poput glavobolje, bolova u mišićima i zglobovima te kašljem uz izrazito visoku temperaturu. Moguće je razvoj komplikacija, osobito u starijih osoba te onih iscrpljenih drugim kroničnim bolestima. Stoga je i najbolji način prevencije upravo cijepljenje.