Večer je bila posvećena nedavno preminulom istaknutom kulturnom i prosvjetnom djelatniku Silvinu Jermanu

"U spomen Silvinu Jermanu"

VIŠE IZ RUBRIKE

    U Ilirskoj dvorani Gradske knjižnice "Ivan Goran Kovačić" održan je večeras događaj pod nazivom "U spomen Silvinu Jermanu". Večer je bila posvećena nedavno preminulom istaknutom kulturnom i prosvjetnom djelatniku Silvinu Jermanu. Prisutni u dvorani prisjetili su se uspomena na lijepe trenutke i izrekli zahvalu za njegov doprinos u zajednici u kojoj je djelovao. Uz obitelj Jerman, o Silvinu su govorili njegovi dugogodišnji prijatelji i suradnici.

    Silvin Jerman (1924. – 2018.) rođen je u Ljubljani, a od 1930. godine živio je u Zagrebu, gdje je diplomirao na Ekonomskom fakultetu. Godine 1949. započinje raditi u Ekonomskoj srednjoj školi u Karlovcu, a od 1957. godine direktor je Šumarske škole Karlovac. Godine 1962. postao je direktor Školskog metalskog centra u Karlovcu. Niz je godina vodio Narodno sveučilište u Karlovcu u okviru kojeg je utemeljio izvanredni studij zagrebačkog Ekonomskog fakulteta, na kojem je također radio kao predavač. Aktivno je sudjelovao u radu kulturno-umjetničkih društava. Dobitnik je nagrade Grada Karlovca na području kulture. U sportskom životu Karlovca bio je predsjednik školskih sportskih društava, tajnik Atletskog kluba "Željezničar" i Zbora atletskih sudaca, sa zvanjem međunarodnog atletskog suca.
    Nakon umirovljenja aktivirao se u društvu zagrebačkih Slovenaca KPD Slovenski dom Zagreb. Autor je i urednik mnogih djela o Slovencima u Hrvatskoj, a dva je puta radio na obnavljanju društva karlovačkih Slovenaca, 1950. godine kad je bio i njegov prvi potpredsjednik, te 2006. godine kad je izabran za predsjednika društva. Bio je i član Vijeća slovenske nacionalne manjine Grada Zagreba.