Gradsko vodstvo poslijepodne otputovalo u Vukovar

U spomen na vukovarske žrtve Karlovčani palili lampione

VIŠE IZ RUBRIKE

  Paljenjem lampiona i Karlovac se večeras prisjetio žrtava Vukovara – grada heroja i simbola stradanja Hrvatske u Domovinskom ratu.

  Organizirano paljenje lampiona bilo je na nekoliko mjesta, a Gradska četvrt Novi centar i ove je godine organizirala paljenje na Šetalištu koje nosi ime grada Vukovara, a u spomen na vukovarske žrtve služena je i misa u crkvi Presvetog Srca Isusovog.

  -Ova godina je četvrta godina kako organiziramo paljenje lampiona na Šetalištu grada Vukovara. Posebno nam je drago kako je ova aktivnost i humana gesta prepoznata kao nešto dobro, jer među okupljenima ove večeri smo vidjeli ne samo stanovnike Novog centra, već cijeloga grada i okolice. Na ovaj način smo odali poštovanje svim stradalima, onima koji su dali živote za slobodnu Hrvatske i borili se u gradu heroju, Vukovaru. Zahvaljujemo se svima koji su zapalili lampione za Vukovar, ističe u priopćenju Dario Greb, predsjednik Vijeća Gradske četvrti Novi centar.

  Osnovci iz škole Švarča i ove su godine izradili lampione koje su kod Kvake pustili Kupom u spomen na poginule Vukovarce, dok su sve gradske škole lampione zapalile u petak.

  Budući da je prije desetak dana popisana povelja o suradnji i prijateljstvu između Karlovca i Vukovara, izaslanstvo Grada poslijepodne je otputovalo u Vukovar, gdje će sudjelovati u dvodnevnom obilježavanju 27. obljetnice stradanja te u Koloni sjećanja.

  Uz gradonačelnika Damira Mandića, u izaslanstvu su još i zamjenik Ivan Mrzljak, predsjednica Gradskog vijeća Marijana Tomičić te ravnateljica turanjske škole Snježana Žunac, jer upravo suradnja ove škole s OŠ Mitnica iz Vukovara dovela do formalizacije prijateljstva dvaju gradova.

  Kao i svi gradovi prijatelji grada Vukovara i mi sudjelujemo u njihovom obilježavanju koje počinje već večeras u krugu bolnice. Sutra ćemo biti u koloni sjećanja i vjerujem da ovo prijateljstvo Vukovara i Karlovca neće ostati sam prijateljstvo koje je vezano uz priču Domovinskog rata, rekao je neposredno prije polaska Mandić.

  Mislim da iz te žrtve svi možemo učiti. Prisjećajući se tih žrtava trebali bi se zapitati svi, bez obzira gdje bili, bili gradonačelnik ili ne imali nikakvu funkciju, bili samo građanin, što možemo učiniti ili što nismo učinili i što ćemo učiniti da u Karlovcu i Hrvatskoj bude bolje. Te žrtve od nas sviju to zaslužuju, poručio je još Mandić.