U sklopu projekta žene počinju raditi u ponedjeljak

U Ozlju održana početna konferencija projektu "Zaželi"

VIŠE IZ RUBRIKE

    Gradsko društvo Crvenog križa Ozalj potpisalo je 1. kolovoza svoj prvi ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava u okviru Operativnog programa "Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020." iz sredstava Europskog socijalnog fonda u iznosu 2.034.345,66 kn. Ugovor je potpisan  s Ministarstvom rada i mirovinskog sustava i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje. Gradsko društvo Crvenog križa Ozalj nositelj je projekta "ZAŽELI na području grada Ozlja, općina Kamanje, Žakanje i Ribnik", a partneri su grad Ozalj, općine Kamanje, Žakanje i Ribnik, te Hrvatski zavod za zapošljavanje, Područni ured Karlovac i Centar za socijalnu skrb Karlovac. O svemu ovome se govorilo na početnoj konferenciji projekta, koja je održana u četvrtak 27. rujna u Vijećnici grada Ozlja.

    -Osnovni cilj projekta je ublažiti posljedice nezaposlenosti i time rizik od siromaštava za 7 teže zapošljivih žena i žena s nižom razinom obrazovanja. Paralelno s njihovim zapošljavanjem će se povećati kvaliteta života i socijalna uključenost za najmanje 35 krajnjih korisnika na području grada Ozlja i općina Kamanje, Žakanje i Ribnik, kazala je voditeljica projekta Sanja Valčić.

    Projekt se provodi  28 mjeseci, odnosno do 30. studenog 2020. godine. Žene će raditi 24 mjeseca,  prvi dan rada bit će im u ponedjeljak 1. listopada. U tom razdoblju one će proći i edukaciju za gerontodomaćice, što će ih učiniti konkurentnijima na tržištu rada po završetku projekta. Svaka od žena će obilaziti najmanje 5 korisnika. Radi njihove bolje mobilnosti kupljena su 3 bicikla, za kraće dionice. Žene će u najvećem broju slučajeva teren obilaziti svojim automobilima, jer zbog brdovite konfiguracije i međusobne udaljenosti krajnjih korisnika drugačije nije moguće. Krajnji korisnici su osobe starije životne dobi i osobe u nepovoljnom položaju, koje žive na području grada Ozlja i općina Kamanje, Žakanje i Ribnik. Gerontodomaćice će pomagati krajnjih korisnicima u njihovim svakodnevnim potrebama: održavanje čistoće stambenog prostora i okućnice, pomoć pri dostavi namirnica i pripremi obroka, dostava lijekova, plaćanje računa, pomoć pri održavanju higijene, ali će i provoditi vrijeme s njima u razgovoru i druženju, kako se osobe starije dobi ne bi osjećale izolirane, odbačene i usamljene. Organizacija početne konferencije financirana je u okviru Operativnog programa učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. iz Europskog socijalnog fonda.