Hrvatski sportski novinari na malonogometnom turniru zauzeli šesto mjesto

U Ohridu sportski novinari jugoistočne Europe izabrali novo vodstvo

VIŠE IZ RUBRIKE

  Hrvatske sportske novinare na kongresu su zastupali predsjednik i glavni tajnik HZSN-a Jura Ozmec i Marijan Bakić te Nikola Lipovac, član Izvršnog odbora HZSN-a.

  Kongresi Udruge sportskih novinara jugoistočne Europe (SEESJA) odlična su prilika da se novinari međusobno upoznaju s problemima koje imaju sami, ali i da doznaju koje mjere se provode u zemlji domaćinu oko poboljšanja stanja sporta, no i sportskoga novinarstva istodobno.

  U Ohridu je bilo vrlo znakovito što je Kongresu nazočio i premijer Makedonije Zoran Zaev, sa svojim suradnicima, posebice iz Agencije za mlade i sport, u kojoj se završavaju planovi za unaprjeđenje sporta u državi te predsjednik Makedonskog olimpijskog odbora Vasil Tupurkovski.

  Prva stvar, o kojoj su se svi nazočni informirali, ali i ugodno iznenadili je informacija kako Makedonija u idućih nekoliko godina planira sredstva namijenjena sportu iz državne blagajne dići s postojećih 0,2 posto na otprilike 1,6 posto, odnosno na 10 milijuna eura godišnje. Vlada koja razmišlja na taj način i koja javno na skupu sportskih novinara daje veliku potporu radu sportskih novinara, očito je vlada koja želi unaprijediti ne samo vrhunski sport, nego općenito dići razinu zdravlja u svojoj zemlji na višu razinu. Uostalom, podatak da se iduće godine počinje s gradnjom čak 12 zatvorenih bazena dovoljno govori. Makedonija je zemlja koja želi suzbiti pošast neznanja plivanja, kroz taj projekt kasnije proširiti gradnju objekata – dvorana i stadiona, kako bi podigli sportsku kulturu. Detalj, koji to uopće nije, jest i podatak da će u osnovnim školama učiteljima i učiteljicama u prva 4 razreda uskoro doći stručni kadrovi, sa završenim kineziološkim fakultetom, koji će umjesto njih raditi s djecom na satovima tjelesne kulture.

  Problemi koji se odnose na nemire na stadionima, te određenu potkapacitiranost vrhunskoga sporta u Makedoniji, kroz predavanja se čulo, rješavat će se baš na taj način – edukacijom mladih, visokom dozom koncentracije na posao dizanja značaja kretanja, a kasnije i organiziranog sporta od najmlađih dana.

  Kako je to bio izborni kongres dosadašnjeg predsjednika SEESJA-e Nikolu Lipovca, novinara Jutarnjeg lista koji je na tu funkciji obnašao u protekle četiri godine, zamijenio je novoizabrani predsjednik Boško Trpevski, predsjednik sportskih novinara Makedonije. Za glavnog tajnika izabran je Todor Brajković iz Crne Gore a u Izvršni odbor birani su još po jedan delegat Grčke, Bosne i Hercegovine i Mađarske.

  Nove članice SEESJA-e postale su Albanija, Kosovo i Cipar. Hrvatske sportske novinare na kongresu su zastupali predsjednik i glavni tajnik HZSN-a Jura Ozmec i Marijan Bakić te Nikola Lipovac, član Izvršnog odbora HZSN-a.

  HRVATSKI SPORTSKI NOVINARI ŠESTI NA TURNIRU U OHRIDU

  Reprezentacija Hrvatskog zbora sportskih novinara (HZSN) zauzela je šesto mjesto na tradicionalnom malonogometnom turniru Udruge sportskih novinara Jugoistočne Europe (SEESJA), koji je ovaj put održan u Ohridu, 26. i 27. listopada.

  Naši su sportski novinari pobijedili Mađarsku (3-2), a izgubili od Bugarske (1-3), Crne Gore (1-5) i BiH (2-2, 1-3). Dresove i trenirke osigurao je HNS, a putovanje HZSN i Karlovački sportski savez.

  Reprezentacija HZSN-a je nastupala u sastavu: Duje Bonačić (Splitskiportal.hr), Stjepan Mati (Index.hr), Hrvoje Tironi (Goal.com/hr), Vedran Pavičić (HNTV), Vlado Boban i Milan Stjelja (Nova TV), Mario Glavan (Arenasport), Dubravko Miličić (24sata), Marko Cvijanović (Novi list), Gianluca Starčić (Sportske novosti). Izbornik je bio Nikola Lipovac (Jutarnji list).

  Prvo mjesto osvojila je Makedonija, drugi su bili Moldavci, treći Crnogorci, četvrti Bugari, peta BiH, a sedma Mađarska. Rumunjska i Srbija nisu sudjelovale.

   

  Izvor HZSN www.hzsn.hr FOTO/Mirko Janković