Ukupno 25 lista

U nedjelju 9. lipnja biramo zastupnike u Europskom parlamentu

VIŠE IZ RUBRIKE

EU izbori

Nakon neradne srijede i parlamentarnih izbora pred nama je izborna nedjelja. Dakle, 9. lipnja očekuju nas izbori za europski parlament. Građani će moći birati između 25 stranačkih i koalicijskih lista te lista grupa građana, a birat će 12 kandidata koji će nas predstavljati u EU parlamentu.

Što se tiče kandidata s područja Karlovačke županije, na listi Hrvatske stranke umirovljenika na sedmom je mjestu Karlovčanin Frane Kaleb, a na listi Platforme Umirovljenici zajedno na četvrtom je mjestu Vesna Horvat. Na listi Republike, na trećem je mjestu je Karlovčanin Hrvoje Jurković i on je ujedno najviše pozicionirani kandidat iz naše županije.

Na listi Ladislava Ilčića na 11. mjestu je Kata Ninčević, također iz Karlovca, a na istom mjestu na listi Zelena alternativa – OraH je Damir Bučar.

Među kandidatima za Europski parlament je i jedan Dugorešanin, Dražen Katić koji je na 12. mjestu liste Hrvatske stranke građanskog otpora.

Među kandidatima ih je i dvoje rođenih u Karlovcu, ali sa zagrebačkim adresama. Jedan je Ivan Vilibor Sinčić, koji je i u prethodnom mandatu bio u EU parlamentu kao kandidat Živog zida. Za ove europarlamnetarne izbore Sinčić je na drugi na listi Pravo i pravda Mislava Kolakušića.  Druga Karlovčanka sa zagrebačkom adresom je Nikolina Brnjac koja je peta na listi HDZ-a.

U Karlovačkoj županiji, kako je objavilo Državno izborno povjerenstvo, registrirano je 100.324 birača, od toga u Karlovcu 44.064 birača. U županiji je ukupno 288 biračkih mjesta, od toga u Karlovcu 92.  Birališta se otvaraju u sedam sati ujutro i ostaju otvorena do 19 sati.