Subvencija za stambeni kredit traje pet godina i povećava se za po dvije godine za svako novorođeno ili usvojeno dijete

U Karlovačkoj županiji samo 61 mlada obitelj podnijela zahtjev za subvencioniranje stambenih kredita

VIŠE IZ RUBRIKE

  Stambeni subvencionirani krediti za mlade bili su tema današnje konferencije za novinare Županijskog HNS-a.

  -Stambeni subvencionirani krediti nisu projekt koji osigurava stan ili kuću, ovo je projekt koji osigurava domove, istaknula je glasnogovornica Županijskog HNS-a, Marina Novaković Matanić. Dodala je kako se javilo čak 30-ak posto više mladih nego ranijih godina, te da će se mladi za subvencionirane stambene kredite moći ponovno javiti 2019. i 2020. godine.

  -Ovo je samo jedna od mjera kojom bi trebalo naše mlade koji mahom odlaze van ostaviti u Hrvatskoj i u Karlovačkoj županiji, naglasila je dodavši kako se u Karlovačkoj županiji prijavila samo 61 mlada obitelj, po čemu smo tek na 15. mjestu u odnosu na sve ostale hrvatske županije.

  Tajnica Županijskog HNS-a, Dubravka Vrbetić istaknula je kako je ove godine na razni države stiglo 3.033 zahtjeva za subvencionirane stambene kredite, što je 26 posto više zahtjeva u odnosu na godinu ranije.

  -Do sada je u obiteljima koje su prošle godine dobile subvenciju rođeno preko 300 djece što možemo smatrati pravom demografskom mjerom. Subvencija za stambeni kredit traje pet godina i povećava se za po dvije godine za svako novorođeno ili usvojeno dijete. Subvencije se kreću od 30 do 51 posto, ovisno o indeksu razvijenosti. Najveće dobivaju oni koji namjeravaju kupiti stan ili kuću ili izgraditi kuću u najnerazvijenijim područjima, dok 30 posto mjesečne rate kredita ide onima koji su odlučili kupiti ili izgraditi nekretninu u urbanim središtima poput Zagreba. U naredne dvije godine očekuje se još pet ili šest tisuća obitelji kojima će ova mjera pomoći da kupe stan ili kuću ili izgrade kuću,  kazala je. Istaknula je i kako navedeno Ministarstvo provodi još jednu mjeru stambenog zbrinjavanja, a to je Program društveno poticane stanogradnje POS.

  -Do sada je po ovom programu izgrađeno više od 8.000 stanova i toliko obitelji sada ima svoj dom zahvaljujući POS-u. U narednom razdoblju u planu je izgradnja novih 1.000 stanova, najavila je Vrbetić.