Prvi Karlovački

U ponoć počela izborna šutnja, u Karlovačkoj županiji na 294 biračka mjesta moći će glasati 107.183 birača

Autor: Ksenija Begović

04.07.2020

Izbori

Zbog korone ovi će se izbori odvijati pod posebnim mjerama zaštite. Tako je pri dolasku na biralište obavezna dezinfekcija ruku, preporuča se građanima da donesu svoju kemijsku olovku, a u prostoriji smije biti onoliko birača koliko ima glasačkih kutija.

U Hrvatskoj je u ponoć nastupila dvodnevna izborna šutnja uoči nedjeljnih izbora za 10. saziv Hrvatskog sabora, a traje sve do nedjelje u 19 sati, odnosno do zatvaranja biračkih mjesta.

U iduća dva dana zabranjena je svaka izborna promidžba, objavljivanje procjena izbornih rezultata, kao i objavljivanje prethodnih, neslužbenih rezultata izbora, objavljivanje fotografija u sredstvima javnog priopćavanja, izjava i intervjua kandidata, te navođenje njihovih izjava ili pisanih djela.

Iako za njeno kršenje na izborima za Hrvatski sabor, kao i onima za predsjednika države, nema kazni iz Državnog izbornog povjerenstva pozivaju izborne sudionike te druge fizičke i pravne osobe da je poštuju, odnosno da se suzdrže od određenih radnji.

U nedjelju, 5. srpnja građani Hrvatske biraju 10. saziv Hrvatskog sabora od samostalnosti Hrvatske. Biramo 151 zastupnika, 140 u deset izbornih jedinica u Hrvatskoj, tri će birati dijaspora, odnosno hrvatski državljani s prebivalištem u inozemstvu, a osam pripadnici nacionalnih manjina u 12. jedinici koju čini cijela država.

Ukupno je za ove izbore predano 192 valjane liste, 95 samostalnih stranačkih, 92 koalicijske i pet neovisnih lista, na kojima je 2.669 kandidata, što znači da na jedno zastupničko mjesto pretendira 18 kandidata.

Naša županija dio je VII. izborne jedinice koja obuhvaća i dijelove Grada Zagreba, Zagrebačke županije te dijelove Primorsko-goranske županije. U ovoj izbornoj jedinici ukupno su 22 liste, što je 308 kandidata.

Prema podacima koje smo dobili od predsjednika Izbornog povjerenstva VII. izborne jedinice, ujedno i predsjednika Županijskog suda u Karlovcu Ante Ujevića na području VII. IJ ukupno je upisano 409.679 birača, koji će glasati na 717 redovnih biračkih mjesta i sedam posebnih.

U Karlovačkoj županiji određena su 294 redovita biračka mjesta te tri posebna biračka mjesta. Prema podacima o broju birača po gradovima i općinama u Karlovačkoj županiji registrirano je 107.183 birača. Spomenimo još da je u Karlovcu na popisu 46.821 birač, a određena su 93 biračka mjesta.

Zbog korone ovi će se izbori odvijati pod posebnim mjerama zaštite. Tako je pri dolasku na biralište obavezna dezinfekcija ruku, preporuča se građanima da donesu svoju kemijsku olovku, a u prostoriji smije biti onoliko birača koliko ima glasačkih kutija. Nije obavezno, ali preporuka je da birači nose zaštitne maske koje moraju podignuti radi identifikacije i to na udaljenosti od dva metra od članova biračkog odbora. Zaštite rukavice također su preporuka, ne i obveza. Zaštitne maske i rukavice obavezne su ipak za članove biračkih odbora, kao i fizički razmak od 1,5 metra.

Državno je izborno povjerenstvo u zadnji čas promijenilo i odluku o biračima koji su zaraženi Covidom-19, jer je Ustavni sud odlučio da se tim građanima ne može uskratiti ustavno pravo glasanja.

DIP je objavio da zaraženi ne mogu pristupiti biračkom mjestu pa, kako stoji: „glasaju uz pomoć druge osobe koja će po njihovoj ovlasti i uputi ispuniti glasački listić na način propisan točkom 1. Obvezatnih uputa Državnog izbornog povjerenstva broj ZVI (dalje: osoba od povjerenja)“.

Članovi biračkog odbora koji dolaze po pozivu birača kojem je dijagnosticirana zaraza radi omogućavanja glasanja, provode glasanje na način da sve radnje obavljaju ispred ulaznih vrata stambenog objekta u kojem birač ima prebivalište i u kojem se u trenutku glasanja taj birač nalazi i to isključivo uz pomoć osobe od povjerenja koja će po uputi tog birača ispuniti glasački listić, stoji još u uputama DIP-a.

Podsjetimo još da se birališta otvaraju u 7, a zatvaraju u 19 sati.